Változás az Oktatási Hivatal élén

Kezdetét vette az átalakítás: Maruzsa Zoltán, helyettes államtitkár az Oktatási Hivatal élén- miniszteri biztosként. Az ő feladata lesz a háttérintézmények irányítása. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a bejelentéskor elmondta, hogy jelenleg nem fogja senki betölteni a megüresedett pozíciót. Szerinte erre azért volt szükség, mert új köznevelési rendszert hoznak létre, az oktatásszervezés szintjén is. A bejelentés előtt hallani lehetett arról is, hogy Maruzsának távoznia kell, minősíthetetlen hangnemben beszél a beosztottaival, sőt, még szakmai hozzáértését is megkérdőjelezték felettesei.

Mostanában egyre több rémhír terjeng ismét a felsőoktatást érintő változásokról. Veszélyben a Nyugat- magyarországi Egyetem, távozhat a köznevelésért felelős államtitkár és a Corvinus helyzete is kérdéses.

Balogh Zoltán az elmúlt időszak eredményeiről is beszélt. Kiemelve a pedagógus-életpályamodell bevezetését, így szeptembertől újabb 3,4 százalékos alapilletmény-emelést kapnak a tanárok. Említést tett továbbá a kancellári rendszer bevezetéséről, és a Klebelsberg-ösztöndíjprogramról is.

A mindennapos énekórák bevezetésével kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy csak mindennapos éneklésről beszéltek, arról, hogy jó lenne, ha az énektanítás kultúrája, gyakorlata megerősödne a köznevelésben. Tehát egyáltalán nem szeretnének több terhet tenni a gyermekekre. Az énekléssel olyan rendszert szeretnének kiépíteni amely jelen van köznevelésben, hiszen az óvodában van mindennapos éneklés.

Az emberi erőforrások minisztere bejelentette azt is, hogy az országos tanévnyitó ünnepség augusztus 30-án Hejőkeresztúron lesz.

Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár kifejtette, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) folyamatosan egyenlíti ki tartozásait, a tankönyvek kiszállítása pedig az ütemtervnek megfelelően halad. Idén három alsó tagozatos évfolyam teljesen ingyen kap tankönyvet.

Ezzel kapcsolatban Balogh Zoltán elmondta, hogy nincs olyan pedagógus, aki ne kapta volna meg a fizetését, és törekednek a Klik tartozásainak teljes rendezésére.

Maruzsa Zoltán a háttérintézményekkel kapcsolatban komoly átszervezést jósol, ezen egy év alatt minden szükséges átalakítást végre szeretnének hajtani.

Forrás: eduline.hu
Kép: imallvirtual.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]