Oktatási szakkiállítás a kanapéról – Educatio 2021-ben is

A járványhelyzethez igazodva idén az Educatio Kiállítás is az online térbe költözik. Január 21. és 23. között a szobánkból vehetünk részt a közel 200 kiállítót tömörítő felsőoktatási szakkiállításon.

Valószínűleg az egyetemisták többségének ismerős (legalább a középiskola utolsó évéből) az Educatio kiállítás. Közép-Európa legnagyobb oktatási szakkiállítása nélkül én sem találtam volna meg azt a szakot, ami miatt az ELTE-re jöttem. Az akkori HÖK-ösök készségesen és alaposan válaszolták meg a kérdéseimet, pedig az ELTE standját akkor is több százan ostromolták egyszerre.

Az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást idén 21. alkalommal tartják meg, de ezúttal – nem meglepő és, őszintén, érthető módon – online. Az expót január 21-e és 23-a között szervezik; a részvétel teljesen ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció során meg kell adni egy saját jelszót és egy felhasználónevet, amivel majd be lehet lépni az online kiállítótérbe. A személyes részvételtől kicsit eltérő sajátosság, hogy a regisztrációnál ezúttal egy idősávot is meg kell adni. A rendszer terhelhetőségének határai miatt ugyanis egy felhasználó csak a választott félnapos idősávban látogathatja a kiállítást, így célszerű olyan időintervallumot választani, amikor valóban ráérsz. A felhasználónévről és a kiválasztott idősávról a szervezők emlékeztető e-mailt küldenek.

Természetesen a rendezvény napján is lesz lehetőség a regisztrációra, viszont a szervezők arra kérnek mindenkit, hogy ha teheti, mihamarabb regisztráljon az online kiállításra.

A szervezők ígérete szerint a rendezvény az online tér ellenére is megtartja a személyes jelleget, ugyanis az érdeklődők a kiállítók chatszobáiba lépnek majd be, így a megszokott, standtól standig vándorló látogatási módszer az interneten is meg tud valósulni. A szervezők a kiállítás technikai lebonyolítására egy olyan, böngészőből futtatható többnyelvű programot hoztak létre, ami képes egyszerre több száz szobát kezelni és kiszolgálni a több ezer látogatót.

Az Educatio Nemzetközi Szakkiállítást azzal a céllal alkották meg a szervezők, hogy az érdeklődők választ kapjanak a felsőoktatással kapcsolatos kérdéseikre. Az Educatio összekapcsolja a felsőoktatási intézményeket (külföldieket és hazaiakat egyaránt) a középiskolai diákokkal, illetve a továbbtanulni vágyó egyetemi hallgatókkal.

Tavaly (a precovid érában) a rendezvényen majdnem 200 kiállító és 50 hazai felsőoktatási intézmény vett részt, és tájékoztattak a képzéseikről, a szokásokról, kollégiumi elhelyezésről, és a tanulmányokat követő jövőképről is. A rendezvényt közel 55 ezer látogató kereste fel 2020-ban. Ahogyan eddig is, a 2021-es online térben is „állni fog” az ELTE sátor, ahol az intézmény képviselőitől kaphatunk naprakész információkat. 21-én további 33 hazai intézmény lesz jelen, de a lista folyamatosan bővül. Az érdeklődők 20 külföldi továbbtanulási lehetőséggel is ismerkedhetnek, köztük a hollandiai Radboud Egyetemmel, vagy a spanyol Navarrai Egyetemmel. A teljeskörű felsőoktatást nyújtó intézmények mellett a diploma megszerzéséhez elengedhetetlen kiegészítő lehetőségek közül is lehet válogatni. Az Educatión különböző nyelvtanulást segítő intézmények is jelen lesznek, hogy a nyelvvizsga-bizonyítványod a legjobb helyről szerezd.

A rendezvény azok számára is páratlan lehetőséget nyújt, akiket nem a továbbtanulás érdekel. Az Educatio a szakmai újítások, módszerek színtere is, amit pedagógusok, intézményvezetők és egyéb szakmai kiállítók is figyelemmel kísérnek. Az online expón is lesznek előadások, amik a magyar felsőoktatás jövőjéről gondolkodtatnak, valamint idén is megvalósul az eszmecsere a szakmai fórumokon.

Az Educatio honlapján az egyetemek és egyéb kiállítók teljes listája böngészhető.

A kiemelt és a beillesztett kép forrása.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]