A karácsonyra hangolódás jegyében bemutatunk négy klasszikus és két kevésbé szokványos ünnepi italt és azok receptjét.
Karácsonyi cikksorozatom folytatásaképp – az idei ünnepekre hangolódás lehetőségei és a last-minute DIY adventi koszorú után – ezúttal olyan italok elkészítéséről olvashatsz, amelyek garantáltan meghozzák a karácsonyi hangulatot. Nem sokan mondhatják ugyanis el magukról, hogy a szokásos forralt boron kívül kipróbálnak mást is, ami ehhez az alkalomhoz illik. Az sem mondható általánosnak, hogy bármilyen ilyen italt magától készítsen el az ember házilag. Így hát az a célom, hogy bemutassak pár karácsonyi frissítőt recepttel együtt, hátha kedvet kapsz egy újdonság kipróbálásához. Ha a hagyományok szerelmese vagy, akkor is bátran ajánlom neked a cikket: a jól ismert klasszikusokkal kezdem a listát.
1. Forralt bor
Biztos nem okozok meglepetést senkinek sem azzal, hogy a listám első helyét a forralt bor tölti be. Nos attól, hogy idén nincs lehetőség a vásári forgatag közepette élvezni ennek az italnak a mámoros ízét, otthon még elkészítheted, hogy egy jó karácsonyi film és a gőzölgő forralt bor társaságában bekuckózz, és ünnepi hangulatba kerülj.
Amennyiben megjött a kedved az elkészítéséhez, használd bátran a receptemet, amit a Mindmegette oldalán találtam még annak idején.
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 7,5 dl vörösbor
- 3 dl víz
- 6 ek cukor
- 6 szem szegfűszeg
- 1 rúd fahéj
- 4 szelet citromkarika
- 6 ek cukor
Melegítsd fel egy fazékban a vizet, tedd bele a cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget. Egy másik edénybe melegítsd fel a bort, majd ebbe szűrd bele az első körben elkészített ízesített vizet. Végezetül a kész forralt bor citromkarikával már fogyasztható is.
2. Tea
A forralt bor után a tea a legklasszikusabb karácsonyi ital, érthető módon. Biztosan emlékszel gyermekkorodból azokra a napokra, amikor telente a hógolyózás után hazatérve szüleid egy bögre forró teával vártak, hogy átmelegedj. Főzz hát egy jó adagot ebből az isteni italból, hogy nosztalgiázhass az otthoniakkal, és együtt hangolódhassatok az ünnepekre!
Hozzávalók 1,5 liter teához:
- 2 db teafilter
- 1,5 liter víz
- 5 db szegfűszeg
- 1 db fahéjrúd
- 1 db citrom
- 1 db narancs
- 1 narancsból facsart narancslé
- méz vagy cukor ízlés szerint
Forrald fel a vizet, majd add hozzá a teafiltereket, a fahéjat és a szegfűszeget. Mosd meg és szeleteld fel a citromot és a narancsot, majd add hozzá ezeket is a narancslével együtt. Hagyd körülbelül 5-10 percig állni, majd vedd ki a filtert és szűrd le a teát. Ízlés szerint a kész tea ízesíthető mézzel vagy cukorral, majd tálalásra kész.
3. Mézeskalácsos latte
Ha gyakran olvasod a cikkeimet, akkor már biztosan rájöttél, hogy imádom a kávét. Még szerencse, hogy nem vagyok ezzel egyedül a világon, így aztán megannyi „karácsonyizált” recept található kedvenc forró italomból, ha már a kávéházi élmény idén elmarad. Próbáld ki te is a mézekalácsos lattét, hogy a napod is a karácsony szellemében indulhasson.
Hozzávalók:
- 1 adag feketekávé
- 2 dl tej (ízlés szerint természetesen több is hozzáadható)
- 0,5 táskanál mézeskalács fűszerkeverék
- ízlés szerint cukor
- tejszínhab vagy tejhab ízlés szerint
- Őrölt fahéj ízlés szerint
Miután lefőzted a kávét, melegítsd meg a tejet, majd add hozzá a fűszerkeveréket. Mikor ezzel megvagy, keverd hozzá a lefőzött kávét. Végezetül tedd a tetejére a tejszínhabot vagy a tejhabot, majd szórd meg egy kis őrölt fahéjjal, és már fogyaszthatod is. Ha extrán karácsonyi hangulat a cél, majszolj hozzá mézeskalácsot.
4. Puncs
Listám utolsó igazán klasszikus ünnepi itala következik. A puncs története a 17. századig vezethető vissza; a brit matrózok agyszüleménye ez a sokak számára kedves ital. Tudtad, hogy a punch szanszkritül ötöt jelent, ami az ital alkotóelemeire és jellegére utal? A Mindmegette oldalán nem csak azt olvashatod el, mit is jelent ez valójában, hanem sok-sok receptet is találsz. Személy szerint én a narancsos puncsot választottam, ugyanis ez az egyik kedvenc gyümölcsöm.
Hozzávalók 2 pohárnyi puncshoz:
- 1 citrom
- 1 narancs
- 3 dl víz
- ½ rúd félbevágott vanília
- 2 ek cukor
- 3 ek citromlé
- 1 dl narancslé
- ½ rum
- 1 dl fehérbor
A citromot és a narancsot mosd meg és reszeld le a héjukat. A 3 dl vizet forrald fel az előbb említett gyümölcsök héjával, a vaníliával és a cukorral együtt. A citromlevet és a narancslevet keverd hozzá, végezetül pedig tégy így a rummal és a fehérborral is, majd főzd őket össze, és már kész is a mennyei ital.
5. Fehér forró csoki
A forró csoki gondolatával biztosan nem lepek meg senkit sem, viszont kevés embernek jut eszébe fehér csokoládéból elkészíteni. Én is hasonlóképp voltam ezzel hosszú-hosszú évekig, ám amikor tavaly volt szerencsém életemben először megkóstolni, teljesen rabul ejtett az íze. Szerintem sokkal finomabb, mint a klasszikus forró csokoládé, éppen ezért ajánlom az elkészítését.
Abban az esetben is szeretnélek bátorítani a kipróbálására, ha különösképp nem rajongsz a fehér csokoládéért, mert így elkészítve jóval másabb az íze, mint szilárd állapotában fogyasztva.
Hozzávalók egy pohárhoz:
- 3 dl tej
- 10 dkg fehér csokoládé
- tejszínhab vagy habosított tej
- kókuszreszelék ízlés szerint
Forrald fel a tejet. Miután ez megtörtént, tördeld bele a fehér csokit, és melegítsd addig, amíg teljesen el nem olvad. Amikor kész, öntsd bögrébe, add hozzá a tejszínhabot vagy habosított tejet (amelyiket jobban szereted), és szórd meg kókuszreszelékkel. Ha szereted megbolondítani az italaidat a karácsony fűszeres ízével, helyettesítsd a kókuszreszeléket mézeskalács fűszerkeverékkel.
6. Téli fűszeres smoothie
Köztudott, hogy a smoothie mint napindító, isteni vitaminbomba. Gondoltad volna, hogy létezik karácsonyi verziója? Őszintén nekem sejtelmem sem volt, viszont így legalább annak is tudok ünnepi italt ajánlani, aki próbál odafigyelni a minél egészségesebb táplálkozásra. Ha szereted a gyümölcsöket és van otthon turmixgéped, láss is hozzá az elkészítéséhez!
Hozzávalók:
- 3,5 dl karácsonyi tea
- 2 db banán
- 1 db alma
- 1 db narancs reszelt héja
- 6-8 db aszaltszilva
- 2 teáskanál vanília aroma
- fahéj ízlés szerint
- 1 csipet szegfűszeg
Készítsd el, majd hűtsd le az általad választott teát. Az aszalt szilvát aprítsd fel és tedd a teába, had puhuljon. Az egyik narancs héját reszeld le, a többi gyümölcsöt pedig darabold fel. Ha mindez megvan, az összes hozzávalót tedd a turmixgépbe, a darabok elkerülése érdekében pedig 2-3 percig turmixold. Ha kész, utólag még ízesíthető ahogy csak akarod.
Kellemes hanglódást a karácsonyra!
Képek: pixabay.com