Péntekig jelentkezhettek előadónak a Pesti Bölcsész Akadémiára

Meghosszabbított határidővel, január 31. péntekig jelentkezhetnek a PBA tavaszi félévére a doktoranduszok és doktorjelöltek.

Az ELTE BTK-n már hagyománynak számít, hogy a Pesti Bölcsész Akadémia (PBA) félévente újabb és újabb előadássorozatokkal jelentkezik. A szabadegyetem nyitott alkalmakon hozza közelebb a tudomány elefántcsonttornyában rejtőzködő ismereteket azokhoz, akik nem jártasak az adott területen. Az előadók minden szemeszterben a bölcsészettudomány területén kutató doktoranduszok és doktorjelöltek, akiknek idén tavasszal már a tizenegyedik alkalommal lesz lehetőségük megismertetni eredményeiket a nagyközönséggel. Egy-egy kurzus négy alkalomból áll, ahol a 60-70 perces előadásokat 20-30 perces vita követi. Egy tematikus blokkot két PhD hallgató közösen is tarthat, ez esetben kibővíthető 6 alkalmasra a sorozat. A Pesti Bölcsész Akadémián való részvétel ráadásul oktatói tevékenységnek minősül, így a képzési rendszerben kreditre is váltható.

Az előző félévek meglehetősen színes képet mutattak a témaválasztás és az előadók terén is. A legkülönbözőbb kérdésfelvetésekkel és diszciplínákkal találkozhattunk, míg a doktoranduszok sem mindig a fiatal kutatók közül kerültek ki. A 2019/2020-as ősz kuriózuma volt dr. Fazekas András István előadássorozata, amely azt a kérdést feszegette, hogy Lehetséges-e fizika filozófia nélkül? Varga Virág beszámolója az első alkalomról nemcsak azt magyarázza meg, hogy hogyan is került a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 66 éves oktatója a bölcsész doktoranduszok közé, hanem a kurzus címében feltett kérdést megválaszolásával is remekül megbirkózik.

Ha úgy érzitek, nektek is érdekes a kutatási területetek, és szívesen megosztanátok tapasztalataitokat egy szélesebb közönséggel, akkor próbáljátok ki magatokat a Pesti Bölcsész Akadémia előadójaként a következő szemeszterben.

Jelentkezni egy űrlap kitöltésével lehet, melyhez csatolni kell a a kurzus tematikáját és olvasmányait, az egyes előadások rövid leírását és ajánlóját képekkel illusztrálva, illetve egy szaktanár ajánlását és támogató aláírását. Ha pedig az előző évek programja is foglalkoztat titeket, látogassatok el a Pesti Bölcsész Akadémia honlapjára, vagy böngésszetek az ELTE Online archívumában.

Találkozunk a tavaszi félév előadásain!

 

Forrás: Pesti Bölcsész Akadémia

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]