3 perc hírnév: légy a tudomány arca, jelentkezz a FameLab versenyére!

Hajt a vágy, hogy nyomot hagyj magad után a tudomány színpadán? Van olyan témád, amiből kifogyhatatlan vagy a családi asztalnál? Legszívesebben világgá kürtölnéd tanulmányaid színfoltjait? Itt a lehetőség! Készíts április 30-ig egy három perces videót, és jelentkezz a FameLab tudománykommunikációs verseny magyar eseményére!

A British Council és Magyar Tudományos Akadémia szervezésében zajlik az idei FameLab magyar versenye. A hazai esemény nyertese a világ vezető tudománykommunikációs versenyén képviselheti hazánkat az angliai Cheltenham Tudományos Fesztiválon, hasonlóan az elmúlt évek több mint tízezer résztvevőjéhez. A lehetőségen, a nyereményen és a dicsőségen túl egy brit szakértők által tartott, kétnapos tudománykommunikációs mesterkurzuson vesznek részt a kiválasztott hazai jelentkezők.

Mit nyerhetsz ezzel?
A már említett mesterkurzus és a nemzetközi versenyen való részvétel nem csupán arról szól, hogy megmutasd magad: népszerűsítheted a számodra fontos tudományterületet, fókuszba helyezheted a céljaidat, amikért küzdesz, kapcsolatot építhetsz, és számtalan, hozzád hasonló, a területükért rajongó lelkes kutatóval köthetsz ismeretséget. A tudománykommunikáció a szociális média szinte határtalan terjedésével egyre fontosabb feladat. A versenyen való részvétellel olyan előadók nyomába léphetsz, mint a tavalyi győztes, Kis-Tóth Ágnes, aki nem mellesleg az ELTE Természettudományi Kar mestertanára az Atomfizikai Tanszékről. Munkásságáról itt olvashatsz bővebben. Az ő előadását itt találod meg a sokrétű tudomány életmentő lehetőségeiről, érdemes megnézni:

Hogy ehhez mi kell tenned?
Mindössze forgatnod egy vágóképeket, illusztrációt, effekteket és animációt, egyszóval mindenfajta utómunkát nélkülöző, három perces videót egy tudományos témáról, nem tudományos közönségnek szánva. Mivel a verseny fő célja a tudománykommunikáció fejlesztése, ezért itt csak magadra számíthatsz, egészen a felkészítő táborig: Power Point vagy egyéb, előkészítést igénylő eszköz nem használható, kivéve egy könnyen mozgatható szemléltetőeszközt. A témádnak illeszkednie kell valamilyen természettudományi, műszaki, orvosi vagy matematikai területhez.

Mikorra?
A jelentkezés és egyben a videók beküldési határideje április 30.; a kiválasztás folyamata pedig május 13-áig zajlik majd le, a mesterkurzusra augusztusban kerül sor. A magyar döntő ez év szeptemberében, a nemzetközi pedig novemberben várható.
További információkért olvasd el a felhívást és látogass el a hazai verseny oldalára.


A jelentkezési lapot pedig itt találod.

Sok sikert!


[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]