XXIII. Eötvös Konferencia – Újra találkozunk!

Egyetemünk számos tudományos, kulturális és közösségi rendezvényéhez hasonlóan az utóbbi két évben a nagy múltra visszatekintő Eötvös Konferencia is az online térbe költözött. A programsorozat XXI. és XXII. alkalmainak szervezői és résztvevői jól vették a kényszerhelyzet minden szembejövő akadályát és egyúttal ki is használták az internet és az új platform adta lehetőségeket. Ugyan mára már megszoktuk és igényeink szerint berendeztük online előadótermeinket, valamint virtuális tenyereinket is magabiztosan használjuk tapsolásra vagy éppen jelentkezésre (és aki igazán szeretné otthon is átélni a konferencia-hangulatot, már rutinosan kikészít magának egy kis pogácsát is, mielőtt leülne a képernyő elé), az idei folytatás azonban más lesz. Most már csak a jelentkezés zajlik online, az Eötvös Konferencia pedig 2022. április 22–23. között végre visszatér az Eötvös József Collegium falai közé.

Az Eötvös Konferencia mind az Eötvös Collegium, mind az egyetem életében fontos esemény, mivel kiemelkedő szerepet játszik a szakmai munka, a tudományos kutatás iránt elkötelezett hallgatók támogatásában. A konferencia részben éppen ezért is nyerte már el számos alkalommal az ELTE Év Tudományos Rendezvénye díját. Célja ezúttal is – így immár huszonhárom éve – változatlan: lehetőséget biztosítani a különböző intézmények fiatal kutatóinak, hogy egy szakmai, s egyúttal nyitott, barátságos közegben osszák meg egymással kutatási eredményeiket, továbbá, hogy ezekről tudományos diskurzust kezdeményezzenek és folytassanak hallgatótársaikkal, valamint az adott tudományágak jelenlévő eminens képviselőivel.  

Ahogyan a rendezvénynek otthont adó Collegiumban hagyományosan központi szerepe van a különböző tudományterületek közti kapcsolatok erősítésének és támogatásának, úgy a konferencián is az interdiszciplinaritásé a főszerep. A szervezők a bölcsészet-, a társadalom-, a gazdálkodás- és a természettudományok, illetve az informatika minden területéről várják az előadni kívánó, graduális (tehát alap- vagy mesterszakos), valamint az osztatlan tanári képzésen tanulmányokat folytató hallgatókat az ország bármelyik egyeteméről és a határon túli intézményekből is. Az esemény honlapján a tudományterületek teljes listája megtekinthető.

Az eltérő szakspecifikumokhoz és az eddigi szokásokhoz igazodva a természet- és a gazdálkodástudományi, továbbá az informatikai területeken 15 perc az egyes előadások időtartama, melyet 5 perces vita követ. A bölcsészet- és társadalomtudományok esetében 20 perc áll az előadók rendelkezésére, ezután pedig 10 perc a vita lebonyolítására.

A XXIII. Eötvös Konferenciára magyar nyelvű, önálló kutatásra épülő, tudományos igényű munkákat várnak a jelentkezőktől, melyek közül a legkiválóbb előadások írásos változatai a Collegium évente kiadott, Adsumus című tanulmánykötetében is publikálásra kerülhetnek. A jelentkezés ezen a linken keresztül történik egy űrlap kitöltésével, melynek során – a személyes adatok megadásán túl – egy 1500-2500 szavas absztraktot is fel kell tölteni a tervezett előadás(ok)ról. Egy jelentkező több szekcióban is tarthat előadást. A jelentkezési határidő 2022. március 20. (vasárnap) 23:59. A konferencia helyszíne az ELTE Eötvös József Collegium épülete (1118 Budapest, Ménesi út 11–13.), ahol korlátozott számban szállást is igényelhetnek az előadók a konferencia@eotvos.elte.hu e-mail címen.   

Az esemény során plenáris előadásokra és kerekasztal-beszélgetésekre is sor kerül, melyeken a magyar felsőoktatás legkiválóbb szakemberei lesznek az Eötvös Konferencia vendégei. A rendezvény nyílt, így ezekre, valamint a hallgatók előadásaira minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. A Collegiumban jelenleg életben lévő járványügyi szabályok alapján a személyes részvétel érvényes védettségi igazolvány bemutatásához kötött.

További részletek elérhetők a konferencia honlapján: ek.eotvos.elte.hu

A rendszeresen frissülő információkért pedig a Facebook-eseményt is célszerű követni, ezen a linken.

A felmerülő kérdésekkel és kérésekkel a konferencia@eotvos.elte.hu e-mail címen lehet keresni a szervezőket.

Lépj ki te is az online térből és legyél jelen a XXIII. Eötvös Konferencián!

A kiemelt kép forrása a konferencia honlapja.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]