Tuti tippek a jó szobatársi kapcsolatért

Új szobatársad van, és még nem ismeritek egymást eléggé? Nehezen megy az összeszokás? Sosem laktál még együtt senkivel, így nehezen megy az alkalmazkodás? Olvasd el a cikkemet, ha érdekelnek a jótanácsaim.

Bizonyára hallottad már a „lakva ismeri meg a másikat az ember igazán” mondást. Nos, igazat kell adnom ennek a régi bölcseletnek, hiszen összebútorozás során ismered ki legjobban a másikat. Akárhogy is nézzük, együtt élve nem tudjátok kikerülni egymást, így természetes, hogy nemcsak a másik jó tulajdonságait, hanem hiányosságait is lehetőséged van felfedezni. Szem előtt kell tartanod viszont azt, hogy mindenkinek vannak hibái, neked is. Azért állítottam össze ezt a listát, hogy ha nehezebben megy az összecsiszolódás, és nem tudod, hogyan tovább, segítségül tudj hívni néhány tuti tippet, amivel újra közös ösvényre értek. Akkor is hasznodra válhat a cikk, ha még csak az ismerkedési fázisban vagytok, úgyhogy ne kattints el ebben az esetben sem, hanem olvasd végig rövid pontjaimat!

1. Beszélgessetek!

Elsőre igen elcsépeltnek hangzik, tudom. Gondolj viszont bele: a kapcsolatteremtés alapja a kommunikáció, a tét pedig itt elég nagy, hiszen nemcsak az a fontos, hogy jó viszonyban legyetek egymással, hanem meg kell tanulnotok együtt élni. Minél többet beszélgettek, annál jobban meg tudjátok ismerni egymást, így pedig nagyobb eséllyel alakul ki köztetek az a harmónia, ami nélkülözhetetlen a jó szobatársi viszonyhoz.
Ha úgy érzed, nehézkesen indul köztetek az ismerkedés, spékeljétek meg a beszélgetős délutánokat egy kis programmal: sétáljatok egyet a Csónakázó-tó körül vagy fedezzétek fel a parkerdőt. Ha a kevésbé mozgalmas tevékenységeket szeretitek jobban, válasszatok egy kávézót az előző cikkemből.

Forrás: pixabay.com

2. Díszítsétek ki együtt a szobátokat!

Ahogy az a címéből is látszik, még a második pontom is az ismerkedési fázishoz kapcsolódik, hiszen ha a kezdetekben jól tudtok együttműködni, nem lesz már nehéz az év hátralevő része sem. Most viszont bizonyára felmerült benned a kérdés: „hogyan segít nekem a közös szoba szépítgetés abban, hogy összebarátkozzak a lakótársammal?”. Nos, a válasz egyszerű! A szobátok kidekorálása az első olyan programotok lehet, ami egyben közös érdek és nagyon jó szórakozás. Tipikusan olyan program ez, amivel közelebb kerülhettek egymáshoz, hisz megismerheted ezáltal a másik érdeklődési körét, és könnyen meglehet, hogy közös pontra bukkantok.
Ha szerencsétek van, a közös poszterragasztás után együtt mentek majd koncertre a Végállomásba.

Forrás: imgur.com

3. Alkossátok közösen a szabályokat!

Minden szobában vannak „írott és íratlan” szabályok, amikre jó, ha mindketten odafigyeltek, hogy mindkettőtök elkerülhesse a későbbi konfliktusokat. Akkor működik igazán jól az együttélés, ha ezeket a szabályokat együtt alkotjátok. Egy részüket természetesen hozza az élet és egyszerűen kialakulnak, vannak viszont olyan esetek, amikor közösen kell döntésre jutnotok. Az a legfontosabb, hogy nyitott legyél ezekre a beszélgetésekre is.
A szobatársak között a legtöbb konfliktust – főleg az első időkben – a takarodóidő okozza. Kevésbé szerencsés, ha te nyugodtabb, pihenősebb vagy, a szobatársad viszont buliból bulikba jár, de a helyzet még ekkor sem menthetetlen. Mondd el neki, hogy te körülbelül mikor szoktál magadnak takarodót fújni, hogy társad tudja, mikor kell halkabban közlekednie. Természetesen ez is két emberen múlik, úgyhogy ha véletlenül mégis felébredsz arra, hogy hazaérkezett, próbáld nyugodtan kezelni a helyzetet.

4. Legyél kompromisszumképes!

A harmadik és a negyedik pontunk kéz a kézben járnak ugyan, mégis fontos mindkettőről külön beszélni. Ahogy más kapcsolatokban is, a kollégiumi együttélésben is az egyik legfontosabb dolog az, hogy legyél kompromisszumképes, hiszen így jobban össze tudsz csiszolódni a társaddal. Alapvetően kellemetlen tud lenni mindenki számára a kollégium, hiszen kisebb a saját élettered az otthonihoz képest, ráadásul nem egyedül kell beleszoknod ebbe, hanem egy olyan valakivel, akit nagy valószínűséggel még csak rövid ideje ismersz.
Mások vagyunk, nincs két egyforma ember, így közös egyetértés sem lesz mindig. Pontosan ezek miatt fontos az, hogy hallgasd meg a másikat, és próbálj meg úgy élni, hogy közben szem előtt tartod a szobatársad számára fontos dolgokat is.
Hiába mindkettőtöké a szoba, ha például a szobatársad nem igazán szereti, ha számára idegenek vannak nálatok, ehhez alkalmazkodva próbálj meg más helyet találni a barátaiddal való beszélgetésre, és csak akkor maradj velük „otthon”, ha nincs más opció.

5. Osszátok fel egymás között a házimunkát!

Még egy kollégiumi szobában is akadnak olyan teendők, melyeket mindkettőtök felelőssége elvégezni. A szoba kitakarítása, a koszos edények elmosogatása, a hűtő rendbetétele, de még a szemét levitele is olyan feladat, ami a szoba összes lakóját érinti. Éppen ezért lenne igazságtalanság, ha egyikőtök megcsinálna mindig mindent, a másik pedig csak lógatná a lábát. Osszátok fel és csináljátok közösen a házimunkát!
Megosztom ezzel kapcsolatban a saját tapasztalatomat, hátha hasznodra válik. A szobatársammal arra jutottunk, hogy sokkal egyszerűbb a kollégiumban kimosni a szennyest – ha már úgyis van mosógép –, mint hazacipelni a bőröndben, viszont ő például utál mindent, ami ezzel a tevékenységgel kapcsolatos. Nem szeret sem ruhákat válogatni, sem mosni, teregetni és hajtogatni pedig még annyira sem, mint az előzőekben felsoroltakat. Imád viszont mosogatni, ezt a tevékenységet pedig én nem bírom elviselni. Éppen ezért úgy döntöttük, hogy ő fog mindig mosogatni, én pedig intézem a szennyest. Így ő is boldog és én is, sőt mi több, három év alatt sikeresen a kedvenc házimunkámmá vált a mosás.

Forrás: ctvnews.ca

5+1 Ne csak magadra gondolj!

Attól függetlenül, hogy listám legvégén foglal helyet, nem sorolható az utolsók közé, hiszen nagyon fontos alapelv. Ahogy az élet más területein, úgy egy szobatársi együttélés kapcsán is szem előtt kell tartani, hogy mások is léteznek rajtad kívül a Földön. Nem kell itt nagy dolgokra gondolni, hiszen az apróságokból, a kis odafigyelésekből látszik meg igazán, hogy törődsz a másik emberrel.
Hogyan kivitelezhető ez? Nagyon egyszerűen! Ha épp a boltba indulsz, kérdezd meg a szobatársadat, szüksége van-e valamire. Könyvtárba mész? Érdeklődj afelől, vissza vigyél-e a nevében egy könyvet. Természetesen ezen két szituáción kívül még megannyi helyzet a rendelkezésedre áll, csak ne félj nyitott lenni. Gondolj a másikra is!


Remélem, hogy ez a kis 5+1 lista hasznos pontokat tartalmazott számodra. Összeállítása közben azokból az emlékekből és tapasztalatokból merítettem, amit mi éltünk át jelenlegi szobatársammal az első időkben. Ugyan nekünk könnyű dolgunk volt az összecsiszolódás terén, tudom jól, hogy sokaknak ez jóval bonyolultabb hadművelet. Kihagytam valami fontosat, ami hasznos tud lenni a nehéz helyzetben lévőknek? Írd meg kommentben!
Ha érdekelnek még a kolis élettel kapcsolatos cikkek, fusd át Must have listámat is!

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]