Must have-lista kollégistáknak

Amikor az ember kollégistává válik, hirtelen belecsöppen a különélésbe, megtapasztalja az ezzel járó felelősségeket, nehézségeket is. Habár még nem akkora a teher – hiszen legtöbben anyagi segítséget kapunk szüleinktől –, nem árt tematikusan végiggondolni, mik azok a dolgok, amiket mindenképpen be kell szereznetek, hiszen nélkülük nehéz lehet az élet.

Üzenőtábla

Elsőre talán senki nem a legfontosabb dolgok közé sorolná, viszont ha belegondoltok, mindennapi életetek egyik leghasznosabb kelléke lehet. Elfelejtettetek kulcsot vinni magatokkal? Szeretnétek megkérni a szobatársatokat, hogy menjen le a pékségbe, mert nektek mégsem lesz időtök rá? Üzenjetek neki a közös táblátokon! Hiszen ha máshogy nem tudjátok elérni, mert órán ül és nem tudja felvenni a telefont, a legegyszerűbb, ha írtok neki egy üzenetet, hiszen a szobátokba úgyis rövidesen visszatér.
Szerencsére egy üzenőtábla meglehetősen pénztárcabarát dolog, főleg akkor, ha a szobátoknak tartozéka már egy parafatábla, hiszen akkor már csak lapot és gombostűt kell vennetek.

Ablaktisztító

Kétség sem fér hozzá, hogy igazi csodaszer: minden szennyeződést leszed nemcsak az ablakról, hanem fáról vagy műanyagról egyaránt. Így aztán egyértelműen az alapvető kollégiumi felszerelések közé sorolnám, hiszen bármit öntünk ki bárhova, nincsen helyben a szülői – leginkább anyai – segítség a probléma megoldására.
Listám felépítésében törekszem a leginkább pénztárcakímélő pontoktól a drágább cikkekig haladni, így azt kell mondjam, az ablaktisztító nagyjából egy árkategóriában mozog az előzőekben említett üzenőtáblával, bár a márka mindenképpen meghatározó.

Piperetáska

A piperetáskát elsősorban nőkhöz szokta gondolatban mindenki kötni, ha viszont kollégiumi életről van szó, egy férfinak szerintem éppúgy megkönnyítheti a mindennapjait. A cikk céljához igazítva kicsit más funkciót kap tőlem a piperetáska. Hogy miért? A válasz egyszerű. Sokatok már biztosan szembesült azzal a kellemetlen problémával, hogy több flakon, fogkefe és fogkrém esetén elég nehézkes művelet a fürdőig elsétálni, ha mindent a két kezetekben szeretnétek elvinni. Pontosan ezért tartom igazán praktikusnak egy piperetáska vagy egy pepcós műanyag kosárka beszerzését, hogy abba belepakolva megkönnyíthessétek magatoknak az esti zuhanyzást. Plusz pont az egészhez, hogy ennek a megvételéhez sem kell túlságosan zsebbe nyúlni, tehát ez is kollégistabarát megoldásként szolgál.

Füldugó

Sosem jutott volna eszetekbe, ugye? Pedig egy igazi nyüzsgő egyetemi kollégiumban a füldugó könnyen a legjobb barátotokká válhat. Megannyiszor előfordulhatott már mindannyiótokkal, hogy a szomszédban túl hangosan beszélnek, vagy két ajtóval odébb esetleg még hajnali háromig bulizik egy 10-15 fős társaság. Ha nehezen tudtok elaludni hangzavarban, vagy esetleg halljátok a közelünkben lévő tűzoltóállomás szirénáját minden reggel, és meguntátok már a korai ébresztést, ne szenvedjetek tovább! Ismételten egy viszonylag olcsó eszközről van szó, és nem is kell messzire menni érte, hiszen nemcsak a Decathlon vizes sportok osztályán, hanem már a legtöbb drogériában is beszerezhető.

Papucs

Ebből rögtön kettőt ajánlanék, amit sokatok lehet, hogy furcsáll. Engedjétek, hogy megmagyarázzam! Először is mindenképpen szükségetek lesz egy papucsra a közös zuhanyzó használatához. Azt hiszem, nem szorul különösebb magyarázatra, hogy miért tud kockázatos lenni, ha túl sok ember használja ugyanazt a fürdőblokkot. Ezért indokolt tehát az egyik; de mire kell a másik lábbeli? Belegondoltatok már abba, mit fogtok hordani a kollégiumban, ha az elsőszámú papucsot eláztattátok? No, pont ezért van szükség még egyre!
Ez is tipikusan olyan dolog a listáról, amit szó szerint minden árkategóriában megtalálhattok, így igen egyszerű mindenkinek a saját pénztárcájához mérnie.

Fülhallgató

A távoktatás – illetve a hibridoktatás – világában a laptoptöltő után nyilvánvalóan a második legfontosabb kellék a fülhallgató lett az egyetemisták körében, viszont nem csak az online órák hallgatásánál mondhattok köszönetet ezen eszköz feltalálójának. Velem gyakran előfordul például, hogy jóval előbb felébredek a szobatársamhoz képest, és még belefér az időmbe egy rövidebb film megnézése. Igencsak gyűlöletes reggelek ezek a számomra, hiszen a listámról ezt a pontot sajnos még én sem tudom kipipálni, pedig igazán jó lenne végre beszerezni egyet, hogy a friss kávémat egy mese megnézésével egybekötve fogyaszthassam el.
Azért szerepel ötödiként a fülhallgató a listám pontjai között, mert bár nem a felsoroltak legolcsóbbika, mégsem muszáj az összes zsebeteket kiüríteni hozzá, hisz szinte minden árkategóriában megtalálható már.

Túlélő bicska

Mindenki tudja, mire gondolok, ugye? Arra a rendkívül hasznos eszközre, mely magában rejt egy kis kést, ollót, dugóhúzót, akár még egy villát is. Az imént felsorolt eszközök mindegyikére szüksége lehet kifejezetten azoknak a kollégistáknak, akik nem a mosogatás hívei, de gyorsan kell a segítség, hisz az éhség nagyúr. Ha igazán speckó bicskát szereztek magatoknak, akkor a sok kis eszköz között a villa mellett akár még egy kanál is megbújhat.
Ahogy azt már valószínűleg a legtöbben sejtitek, nem említhető egy árlistán sem a piperetáskával, de még az üzenőtáblával sem, viszont hosszú távon igencsak kifizetődő eszköz, ami akár egy évtizeden keresztül hű társad lehet.

Nagyon remélem, hogy a hétpontos listám hasznos lesz a számotokra. Szerepel a cikkben olyan, ami sosem jutott volna eszetekbe, mégis elgondolkodtatok azon, hogy beszerezzetek egyet? Van esetleg valami, amit hiányoltok innen? Írjátok meg bátran hozzászólásban!

Kiemelt kép: theodysseyonline.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]