Átadták a felújított Márton Áron Szakkollégiumot

Február 15-én adták át az ELTE újonnan felújított kollégiumát, amelybe már be is költözhettek a hallgatók. A Márton Áron Kollégium és Szakkollégium kívül-belül megújult, a tanulókat egy 518 férőhelyes komplexum várja vissza kétágyas, külön fürdőszobával rendelkező szobákkal, illetve öt családbarát apartmannal. Háztartási eszközök, bútorok, különböző gépek is rendelkezésre állnak majd a hallgatók számára, és a konyha is felszerelt.

A Márton Áron Szakkollégium felújítása egy 2016-os kormányrendelettel kezdődött meg: ebben a határozatban 7,8 milliárd forintot szántak a beruházásra. A mostanáig több mint ötmilliárd forintból megvalósuló projekt keretében például kicserélték a B épület külső és belső nyílászáróit, és új homlokzatot is kapott az épület. Kicserélték még a gépészeti berendezéseket és a kazánt, illetve a teljes elektromos hálózatot is felújították. Az informatikai korszerűsítésre is nagy hangsúlyt fektettek, ezen kívül felújították a konyhákat és a fürdőszobákat is. Kiemelt figyelmet kapott az épület akadálymentesítése is: jelenleg 10 akadálymentesített szoba áll rendelkezésre a hallgatók számára.

Az épület átadási ünnepségén az ELTE rektora, Borhy László mondott beszédet, melyben kiemelte a kollégiumi évek különleges szerepét és az itt született barátságok erejét. Beszédében hangsúlyozta, hogy a színvonalas oktatás mellett a korszerű és kényelmes körülmények is megilletik a diákokat. Az innovációs és technológiai miniszter, Palkovics László magát Márton Áront idézve a közönség figyelmébe ajánlotta, hogy „minden nép annyit ér, amennyi értéket magából ki tud termelni”. Az ELTE kancellárja, Scheuer Gyula is felszólalt, többek között kiemelte, hogy ez a 2015-ben elindított építkezés része annak a fejlesztésnek, melynek eredményeképpen a 21. század követelményeinek megfelelő lakhatást és közösségi teret kaphatnak az ELTE-s fiatalok.  

A kollégium felújításának munkálatai folytatódnak, az év végéig tartó II. ütemben várhatóan az A, C és az E épületek fognak megújulni, illetve új tornaterem és új karbantartó egységek is várhatóak. Míg pár éve az ELTE diákjainak felkínált férőhelyek közül csak 20% érte el a jogszabályok által meghatározott legmagasabb minőség kategóriáját, a fejlesztéseknek köszönhetően jelenleg minden második férőhely ebbe a kategóriába sorolható.

A képek forrása: Az ELTE Facebook-oldala

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]