Újra alakul egy erős fesztiválszezon

Még csak a bejelentések szezonjának harmadánál/felénél járunk, de már most érdemes megállni, és szemlézni, milyen fellépőket hoznak el Magyarországra a nagyobb és kisebb fesztiválok. Már most megtölthetnénk a nyarunk nagy részét jobbnál jobb koncertekkel, hiszen többen igen komoly bejelentéssel rukkoltak elő az elmúlt hetekben: mindenki okoz meglepetést, persze ki-ki a maga büdzséjének viszonylatában. Mi is érdemesnek tartottuk, hogy már most szóljunk róla, mennyire remek fesztiválszezon van alakulóban 2019 nyarára.

Sokat panaszkodunk amiatt, hogy kedvenc zenekaraink koncertjeire szomszédos országokba kell utaznunk, mert azok kihagyják Budapestet a turnéikból, de a kegyetlen igazság az, hogy nem nagyon van olyan releváns vagy legalább kritikailag elismert nemzetközi előadó, akit az elmúlt években ne tudtunk volna elcsípni hazai fesztiválokon. Idén is üdítő névsorok kezdenek összeállni a nyárra, szeressen az ember bármilyen műfajt, úgyhogy indokoltnak láttuk összeírni már így februárban, milyen bejelentések érkeztek a kisebb és nagyobb fesztiválok részéről egyaránt.

Rögtön itt a Kolorádó, ami leginkább az underground fiatalokat mozgatja meg, idén pedig előállt az eddigi talán legkurrensebb fellépővel a fesztivál rövid történetében. Az egykori The War On Drugs-tag, Kurt Vile érkezik a júniusi rendezvényre. Az indie-folk énekes-dalszerző legújabb lemezével, a Bottle In Ittel elég sokat foglalkozott a nemzetközi zenei sajtó, mindenképp nagy húzónévnek számít a nagykovácsi fesztiválon. De nem ő az egyetlen külföldi név a listán. Itt lesz Tunézia alternatív zenéjének egyik ékköve, Deena Abdelwahed, a fesztivál imázsába tökéletesen illeszkedő belga rockzenekar, a Cocaine Piss, Ben Ufo az Egyesült Királyságból és az amerikai Yves Tumor, akinek a tavalyi lemeze szintén nem hagyta hidegen a kritikusokat.

Hasonló perspektívából lehet érdekes a Bánkitó idei zenei programja. Náluk is inkább a magyar zenekarok szoktak dominálni. Így lesz ez idén is, ugyanakkor érezhető, hogy a fesztivál szervezői szeretnének komolyabb nemzetközi fellépőket is beszervezni, akik ha nem is A-listások, de a zenekritikusok nagy kedvencei. A svéd garázspunk zenekar, a Viagra Boys egyik dalát például az éves kedvencei között nevezte meg a Pitchfork. A szervezők mostanra egyfajta hagyományként tekintenek arra, hogy minden éven legyen egy külföldi, komolyabb punkbanda. Emellett fellép még a fesztiválon egy Grammy-díjas amerikai duó is, a Bob Moses, akik elég izgalmas electropop zenét játszanak. Mellesleg a Bánkitót tavaly nagyon szerettük a fellépőktől függetlenül is, eddig úgy néz ki, idén is megéri majd elmenni. Ja, és közös koncertet ad a magyar pszichedelikus/gitárzene/indievagyminekhívjuk elitjének két fontos zenekara, a Middlemist Red és a Fran Palermo – azért az is érdekesnek hangzik.

 

Egy kicsit más dimenzióba átugorva nem lehet elmenni amellett, hogyan alakul az idei Sziget Fesztivál lineup. Már a korábbi években is érezhető volt, mennyire előtérben van a fesztivál szervezőinél, hogy a legkurrensebb, legfontosabb nemzetközi könnyűzenei produkciók jussanak el Óbudára. Ez a része tavaly is sikeres volt. A legutóbbi bejelentésben nem kisebb nevek szerepeltek, mint a széles közönség egyik kedvenc műfajmixere, a hiphop- és pophallgatók számára is közkedvelt Post Malone, a Years & Years, vagy az év eddigi egyik legerősebb albumát szállító James Blake. De az előadók relevanciája a korábbi bejelentések alapján is fontos szempontnak bizonyult, hiszen itt lesz a 2010-es évek popzenéjének egyik legnagyobb neve, Ed Sheeran, az évtized egyik lefontosabb zenekara, a The 1975, a Twenty One Pilots, a Foo Fighters, és mivel mindig kell egy headliner EDM-producer, fellép Martin Garrix is. És ez még nem minden, hiszen rengetegen vannak már bejelentve, de minden bizonnyal komoly előadók nevét fedi még lepel.

Képtalálat a következőre: „post malone”

Az elmúlt években a VOLT inkább a rockereket kívánta kiszolgálni, idén is olyan nevekkel rukkolt elő, mint Slash vagy a Slipknot. Na, meg persze még mindig imádják Sopronban a 2000-es éveket, szóval lesz Cypress Hill, Papa Roach, és ami a leggyönyörűbb: Black Eyesd Peas! Ja, igen, mi sem természetesebb! Idén is lesz Bastille koncert Magyarországon, az viszont már a Strand Fesztivál programjának a része, olyan előadók mellett, mint John Newman, Jason Derulo vagy Anne-Marie.

Nem mellesleg idén a Balaton Sound sem néz ki rosszul. Elhozzák Zamárdiba például az újhullámos hiphop egyik nemzetközi nagy kedvencét, Future-t, és a mainstream által kedvelt, szintén rapper G-Eazy-t. EDM-részről pedig itt lesz Marshmello, Tiesto, vagy a tavalyelőtti Szigeten is nagyot menő The Chainsmokers, akik mostanában egy furcsa váltás után inkább valamiféle gitárpop zenét játszanak.

A képen a következők lehetnek: szöveg

 

Valahogy így alakul eddig a nyári fesztiválok fellépői névsora, és nyilván ez még nem minden. Úgyhogy érdemes szemlézni a lineupokat, és lassan a dinamikusabb megfontolás útjára lépni a bérletvásárlás ügyében. Még csak február van, de már most alig van olyan nyári esemény, amin legalább egy napot ne lenne jó eltölteni. Nemsokára jövünk természetesen az ajánlókkal, de most mi is belecsapunk a tavaszi félévbe, arra gondolva közben, mennyire várjuk ezt a nyarat. Addig is hajrá!

 

Képek forrásai: Bánkitó (kiemelt), OffMédia, Balaton Sound Fb

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]