Friss hírek: miniszterelnökségi tájékoztató; üzent a CEU a kormánynak; az egyetem rektora EP-s vezetőkkel találkozik

Lehet, hogy mégsincs kiskapu a Közép-Európai Egyetem számára, hogy CEU-s diplomát adjon ki? Lázár János sajtótájékoztatóján beszélt erről. A Central European University tárgyalásra szólította fel a kormányt. Az egyetem rektora pedig az Európai Parlamentben vesz részt fórumon. Friss híreink a CEU-ról.

A Miniszterelnökség tegnapi sajtótájékoztatóján Lázár János kizárta annak lehetőségét, hogy a Közép-Európai Egyetem folytathassa eddigi tevékenységét és kiadhasson CEU-s diplomát anélkül, hogy campusa épülne az Egyesült Államokban. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy „kerülni kell annak látszatát, hogy a CEU egy offshore egyetem”. Ezzel cáfolta a Palkovics László oktatási államtitkár által felvetett megoldást, mely szerint licencszerződés bővítésével az eddigiekhez hasonlóan működhetne tovább az egyetem.

A Central European University közleményében a tárgyalásokat szorgalmazza a kormánnyal. Állításuk szerint eddig semmilyen egyeztetés nem történt az egyetem vezetőségével, sem pedig a felsőoktatás működésében jártas szakértőkkel. Kijelentették továbbá, hogy a politikai vezetők állításai, mely szerint négy CEU van, és szabálytalan az egyetem akkreditációs rendszere, teljességgel hamisak, ezt alátámasztja a magyar Oktatási Hivatal a témában közzétett tanulmánya is.

Jövő kedden külön eseményt tartanak az Európai Parlamentben, amelyen a Közép-Európai Egyetem sorsa kerül középpontba. Ezen részt vesz Michael Ignatieff, a CEU rektora is. A fórumot a liberális frakció szervezi, de más oldalakról is vannak politikusok az rendezvény házigazdái közt. Érdekes, hogy Sabine Verheyen, az európai néppárt tagja is jelen lesz, hiszen az EP-ben ugyanezen párt tagjai a Fidesz képviselői is. A rendezvény megelőzi a szerdai Magyarországgal kapcsolatos vitát, melyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.

Források: IndexEduline444
Kép forrása: Asia-Europe Foundation

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]