CEU: ELTE kancellári közlemény, meglepő államtitkári ötlet, az USA és Németország figyelmeztetése

Egyetemünk kancellárja közleményt adott ki tegnap, amely vélhetően a napokban megrendezésre került, a lex CEU-val kapcsolatos rendezvényekre irányult. Az Egyesült Államok és Németország külügyminisztériuma is figyelmeztette Magyarországot, Palkovics László oktatási államtitkár pedig eddig még nem hallott javaslatot fejtett ki. Friss híreink a CEU ügyében.

Az ELTE kancellárja, dr. Scheuer Gyula az intézmény honlapján adott ki közleményt, amelyben arra figyelmezteti az egyetem polgárait, hogy közösségi események rendezésekor a szabályzatban rögzített módon kell eljárniuk. A szövegben konkrét utalás nem található az elmúlt napokban a TáTK-n, BTK-n és ÁJK-n szervezett programokra, és az sem derül ki, hogy mely rendezvény esetében történhetett szabálysértés. A közlemény végén a kancellár felhívja a figyelmet arra, hogy a jövőben nem engedélyezheti olyan események megszervezését, amelyek sértik az ELTE szenátusának 2015 májusában meghatározott rendjét. Dr. Scheuer Gyula közleménye itt olvasható.

Marc C. Toner, az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője keddi sajtótájékoztatóján, magyar idő szerint este 8-kor arról beszélt, hogy Washington a lex CEU-ként elhíresült törvény felülvizsgálását várja Magyarország kormányától. Az USA politikusainak álláspontja szerint szükség van párbeszédre az egyetemmel, ők azonban nem hajlandóak tárgyalni a magyar kormánnyal a törvénymódosítással kapcsolatban. Toner úgy fogalmazott, hogy „fontos tudományos és kulturális kapocs van Magyarország és az Egyesült Államok között”, az ügy pedig a CEU-n is túlmutat.

Palkovics László, oktatási államtitkár a HVG-nek adott interjút, melyben a nagy nemzetközi visszhang után tulajdonképpen kiskaput kínált fel a Közép-európai Egyetemnnek arra, hogy folytassa magyarországi működését, és továbbra is CEU-s diplomát bocsátson ki. Megoldásként a két egyetem közötti licencszerződések bővítését vázolta fel, ezáltal ugyanúgy működhetne az intézmény, mint a törvénymódosítás előtt.

Az USA-hoz hasonlóan reagált a törvény aláírására a német külügyminisztérium. A németországi szociáldemokrata párt (SPD) politikusa, Michael Roth közlése szerint kedden “nyílt és barátságos” beszélgetésben kifejezte Györkös Péter, berlini nagykövetnek aggodalmát a lex CEU-val kapcsolatban.  Roth szerint higgadt párbeszédet kell folytatni a két uniós tagállam között, a német álláspont azonban egyértelműen az, hogy a a gyorsított eljárásban elfogadott törvénymódosítás kétségbeejtő és egyértelműen a KEE-re irányul.

 

Forrás: 444.hu, index.hu, eduline.hu

Kép forrása: elte.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]