Esélyegyenlőségi törekvések az ELTE-n

A szorgalmi időszak utolsó heteiben egymást érik az egyetemi rendezvények, melyeknek elmaradhatatlan kellékei az esélyegyenlőségi programok. Most a BTK és PPK törekvéseit járjuk körbe.

A BTK május 7-én rendez a Bölcsész Napok keretein belül esélyegyenlőségi és sportnapot, ahol egész nap sport és érzékenyítő programokon, előadásokon és kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt.

Kipróbálhattok kerekesszékes akadálypályát a Holnap Háza szervezésében, lehetőségetek van a Láthatatlan Kiállításnak köszönhetően végigmenni egy láthatatlan labirintuson, a Láss Alapítvány pedig vak ping-ponggal és egyéb játékokkal vár benneteket. Ezen felül az Újra Talpon Alapítvány és a Jelnyelvi Tér mutatja be tevékenységét és céljait.

A nap folyamán számos témához kapcsolódó esemény és előadás lesz, többek között sor kerül a Nyitott szemmel pályázat eredményhirdetésére, fellép a PARADANCE kerekesszékes tánccsoport, illetve rendeznek kerekesszékes streetball meccset is.

A PPK-n a közelmúltban lezajlott Kari Napokkal kapcsolatban az egyetemi és kari esélyegyenlőségi törekvésekről kérdeztük Meiszterics Bálintot, a PPK HÖK esélyegyenlőségi biztosát, akinek fő feladata segíteni a fogyatékkal élő hallgatókat.

Az új PPK HÖK elnök, Sztilkovics Zorka programjában is kiemelt szerepet kaptak az esélyegyenlőségi kérdések. “Célunk, hogy minél több helyen jelenjenek meg az esélyegyenlőségi törekvések, például a kari napok szakmai programjában, illetve a PPK- n is szeretnénk beindítani a máshol már működő Social Erasmus nevű programot, aminek keretében a külföldi hallgatókat kívánjuk bevonni különböző önkéntes illetve hátrányos helyzetű csoportokat segítő munkákba, eseményekbe. A HÖK honlap akadálymentesített változatának elkészítése már tervben van, célja, hogy a látássérült hallgatók is egyszerűen tudják kezelni az oldalt. Tervezünk még jótékonysági esteket és karitatív gyűjtéseket szervezni a következő félévben.” – magyarázta Meiszterics Bálint. “Az EHÖK esélyegyenlőségi bizottsággal különböző érzékenyítő programokat szervezünk, például Láthatatlan kiállítás látogatását, és több kar HÖK-ös rendezvényén szeretnénk megjelenni.”

A PPK Kari Napok esélyegyenlőségi programja keretében például előadást tartott Holzleiter Fanny – Mosolyka Te döntesz! című könyvéről, ami a nap legtöbb érdeklődőt vonzó programja volt. “A közösségi napon érzékenyítő standdal vártuk az érdeklődőket, ahol különböző témához kapcsolódó játékokat lehetett kipróbálni. Azért tartjuk kiemelten fontosnak, hogy minél több helyen megjelenjenek érzékenyítő programjaink, mert fel szeretnénk hívni a hallgatók figyelmét a minket körülvevő esélyegyenlőségi problémákra és a társadalmi felelősségvállalás fontosságára – tette hozzá Bálint – a segítségnyújtás sokszor egyszerűbb, mint amilyennek elsőre tűnik!”

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]