Kiírás, szabályok és nevezés

ELTE Lágymányosi Bajnokság

 

1.Helyszín:

1117 Budapest, Bogdánffy út 10. ELTE műfüves pályái. Megközelíthető a 4-6-os villamos Petőfi híd budai hídfő állomásától pár perc sétával. A műfüves pályákon stoplis cipő használata nem megengedett.

2.Időpont

Az őszi bajnokságok szeptembertől decemberig, a tavaszi bajnokságok februártól júniusig az alábbi idősávokban folynak:

Hétfő: 18:00-22:30 egy bajnokság; 12 csapat

Kedd: 17:45-22:30 egy bajnokság;12 csapat

Szerda: 17:45-22:30 két bajnokság; 24 csapat

Csütörtök: 17:45-22.30 két bajnokság;24  csapat

3.Lebonyolítás

A bajnokságok osztályrendszer nélkül zajlanak. A mérkőzések 2×20 percig tartanak, 4+1-es létszám mellett. Azonos pontszám esetén a csapatok között az egymás elleni eredmény, jobb gólkülönbség végül több rúgott gól dönt. Ha több csapat is azonos pontszámmal végez, úgy az egymás ellen elért eredményeik alapján létrehozott minitabella dönt. Mérkőzés halasztására és megóvására nincs lehetőség. Minden csapat köteles egységes, azonos színű szerelésről valamint labdáról gondoskodni.

 

 

4.Játékszabályok

A mérkőzések futsal szabályok szerint, de 5-ös méretű labdával, futóórával, becsúszó szerelés tiltása mellett folynak. A játékszabályokról részletes tájékoztató található a bajnokság honlapján.

5.Nevezés

A bajnokságokba bármiféle korlátozás nélkül lehet nevezni, ugyanakkor elsőbbséget élveznek elsősorban az ELTE aktív hallgatói és dolgozói, másodsorban az ELTE-n végzettek, végül más oktatási intézmények hallgatói. A nevezési díjat minden csapat a bajnokság első fordulójáig köteles a szervezőkhöz eljuttatni, ellenkező esetben kizárásra kerül.

A csapatok játékosai a rendezvényen saját felelősségükre vesznek részt a bajnokságon, bárminemű károsodás esetén a szervezők felé semmilyen kárigénnyel nem élhetnek.

A nevezési díj 49.000,- Ft egyetemi csapatoknak, külsős csapatoknak pedig egységesen 59.000,-Ft. A 2012-es téli bajnokságokra való nevezéshez a nevezési lapokat megfelelően kitöltve 2012. november 30.-ig kell elküldeni az eltese2008@gmail.com címre.

 

6.Díjazás

A bajnokságok végén az első három helyen végzett csapatok díjazásban részesülnek.

A téli bajnokság abszolút győztese egy mezgarnitúrát tudhat magáénak a Football Factor jóvoltából.

Abszolút győztes: a bajnokságok első helyezettjei egy villámtornán megmérkőznek egymással, és az első helyen végző csapat nyeri meg a mezgarnitúrát.

JÁTÉKSZABÁLYOK

JÁTÉKTÉR, LABDA:
A játék a vonalak által határolt rész. A vonal a játéktérhez tartozik. A labda 5-ös méretű. Az alapvonal mögött a mérkőzés alatt senki nem tartózkodhat! A labdáról minden csapatnak gondoskodnia kell!

 

JÁTÉKOSOK SZÁMA 4+1:
A mérkőzést két csapat játssza, 5-5 fővel, ezek közül az egyik a kapus. A mérkőzés elkezdéséhez minimum 3 fő szükséges. A mérkőzésnek vége van, ha a meccs folyamán bármely okokból 3 fő alá csökken a játékosok száma egy csapaton belül. Cserélni folyamatosan lehet. Cserélni kizárólag az oldalvonal mellett lehet, a lecserélt, vagy sérült játékos bárhol lemehet, de az új játékos csak az oldalvonal mentén léphet be a játéktérre. Előbb a lecserélt játékosnak kell elhagynia a játékteret, utána mehet csak be a másik játékos.

 

A JÁTÉK KEZDETE:
A meccs kezdőrúgással kezdődik. A játékvezető pénzfeldobással vagy megegyezéssel dönti el a kezdés jogát. Az egyik félidőt az egyik, a másik félidőt a másik csapat kezdi. A kezdőrúgást a játéktér középpontjáról kell elvégezni az ellenfél térfele felé. A kezdőrúgásnál az ellenfél 5 méternél jobban nem közelítheti meg a labdát. Kezdőrúgásból közvetlenül gól szerezhető.

 

KAPUS JÁTÉKA:
A kapusról is van szöglet. A kapus a játékban lévő labdát berúghatja az ellenfél kapujába, azaz gólt érhet el. Az ellenfélről az alapvonalon túljutott labdát a kapus kidobhatja de, gólt közvetlenül nem érhet el. (Ezt 4 másodpercen belül kell megtennie) A hazaadást és az oldalrúgást a kapus nem foghatja meg. A kapus abban az esetben kaphatja vissza a labdát a csapattársától, amit játékba hozott, ha a labda áthaladt a felezővonalon, vagy ha az indító térfélen az ellenfél játékosa érintette a labdát, vagy játékmegszakítás történt. Ha a kapus mégis játékba avatkozik, akkor közvetett szabadrúgás onnan, ahol a kapus hozzáért, ha az a 6-oson belül volt, akkor a 6-os legközelebbi pontjáról. Ha az alapvonalon megy ki a labda és az ellenfél érintette utoljára, a kapus a labdát minden esetben kézzel hozza játékba. Kirúgás nincs! A labdát a kapus a pályán bárhová dobhatja, de a 6-ost el kell hagynia.

SZABÁLYTALANSÁGOK:
Futsal szabályok szerint. A szabadrúgást 4 másodpercen belül el kell végezni. Szabadrúgáskor az ellenfél 5 méteren belül nem tartózkodhat.
Becsúszó szerelés tilos!
Szabálytalanság esetén a játékvezető szabadrúgást ítél. A sorfalnak minimum 5 méterre kell állnia a labdától. Ha az elrúgást az ellenfél játékosa szándékosan akadályozza akkor a játékvezető sárga lappal figyelmeztetheti.

Sárga lap: Sportszerűtlen játék esetén a játékvezető sárga lappal figyelmeztetheti a szabálytalanságot elkövető játékost.

Piros lap, 2 perc: Durva szabálytalanság esetén a játékvezető 2 percre kiállíthatja a vétkes játékost, aki ezt követően már nem térhet vissza azon a mérkőzésen, csak egy csapattársa állhat be helyette a 2 perces büntetés letelte után, vagy ha a kiállítással sújtott csapat gólt kap és a csapat létszáma kevesebb, mint az ellenfélé, egy csapattársa pályára léphet.

SZÖGLET, BERÚGÁS:

A szögleteket a sarokpontról kell elvégezni, 4 másodpercen belül. Az ellenfél 5 méteren belül nem állhat. Az oldalvonalat elhagyó labdát csak berúgással lehet játékba hozni. A labdát az oldalvonalra kell helyezni, ahol a játékteret elhagyta. A rúgó játékosnak a labdát a játéktéren kívül állva, lábbal a játéktérre kell juttatni Az ellenfél játékosainak a letett labdától legalább 5 m-re kell állni. Az oldalrúgást 4 másodpercen belül el kell végezni. A rúgó játékos csak akkor érhet újra a labdához, ha azt más is érintette már.

BÜNTETŐ:
Hat méterről kell elvégezni. A labdát a hatos vonalára kell tenni, egyenlő távolságra a két kapufától. A rúgást végző játékost egyértelműen azonosítani kell. A kapusnak a gólvonalon kell állni és előre a rúgás pillanatáig nem mozdulhat el. Oldalra a gólvonalon bármely irányban mozoghat. Minden más játékosnak a játéktéren belül kell lenni, a büntetőterületen kívül kell állni, a büntetőpont mögött, legalább 5 m-re a labdától és a rúgást végző játékost nem szabad akadályozni.

HALMOZOTT SZABÁLYTALANSÁGOK:

Halmozott szabálytalanságnak nevezzük a közvetlen szabadrúgásokat maga után vonó cselekedeteket, amelyekből a csapatok félidőnként 5-5-t követhetnek el. Az 5. szabálytalanság megtörténtekor a játékvezető figyelmezteti a vétkes csapatot. Előnyszabály alkalmazása esetén a bírónak kötelessége a közvetlen szabálytalanság feljegyzésére, illetve erről játékmegszakítás során szóban tájékoztatni a csapatokat. Az 5. és minden további szabálytalanság esetén minden esetben meg kell állítani a játékot, előnyszabály nem alkalmazható.
Az első öt szabálytalanság esetén:
– sorfal állhat a rúgó játékos elé
– az ellenfél játékosainak minimum 5 m-re kell a letett labdától állni
– a szabadrúgásból közvetlenül érhető el gól.

A 6. szabálytalanságnál következik a 10 méterről (a két kapufától egyenlő távolságra) elvégzendő közvetlen szabadrúgás, melynél sorfal nem állítható:

A hatodik szabálytalanságtól kezdve az alábbiak szerint kell eljárni:
– a kapus nem állíthat sorfalat
– a rúgást végző játékost egyértelműen azonosítani kell
– a kapusnak a büntetőterületen belül, a labdától legalább 5 m-re kell állni
– a rúgást végző játékos kivételével valamennyi játékosnak a labda képzeletbeli vonala mögött, legalább 5 m-re a labdától kell állni, úgy hogy a rúgást végző játékost nem akadályozhatják a rúgás kivitelezésében.
– a rúgást végző játékosnak a labdát előre, a kapura kell rúgni, nem passzolhatja le egy csapattársnak
– a rúgás után nem érintheti egy játékos sem újra a labdát, mindaddig, míg azt a kapus nem érintette, vagy a labda a kapufákról vissza nem pattant;
– 6 m-en belül a gólvonaltól nem lehet egy szabadrúgást sem elvégezni. Ilyen esetben büntetőrúgást kell ítélni
– ha a 6. szabálytalanság a kapuvonaltól távolabb, mint 10 m-re történt, akkor az ellenfél a büntetőrúgást 10 méterről végzi

 

EZEN JÁTÉKSZABÁLYZATBAN NEM TÁRGYALT KÉRDÉSEK ESETÉN A FUTSAL SZABÁLYKÖNYVE AZ IRÁNYADÓ, valamint a szervező Bizottság és a játékvezető hivatott dönteni és szabályt értelmezni.

http://www.fifa.com/documents/tournaments/futsal/Futsal_LOTG_2006_en.pdf

http://www.futsal.hu/hirek/letoltes/futsal_szabalyok.doc