Tudománykommunikáció 2.0 konferencia: január végéig még jelentkezhettek!

Tudománykommunikáció 2.0 címmel újra közös tanácskozásra hívja a tudománykommunikációval foglalkozó kutatókat – oktatókat és hallgatókat egyaránt – a Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézete és a TudCom tudománykommunikációs kutatócsoport.

A nagy visszhangot kiváltó, 2018-ban megrendezett első Tudománykommunikáció konferencia (melynek eredményeiből két tematikus folyóirat szám is született: a Filológia.hu 2019. évi 1–2. száma, valamint a Jel-Kép folyóirat 2018. évi 4. száma) sikerén felbuzdulva idén is közös tanácskozásra hívja a téma kutatóit a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézete, valamint az ugyanitt működő TudCom tudománykommunikációs kutatócsoport.

A Tudománykommunikáció 2.0 címmel 2020. május 8-ára meghirdetett konferencián a fókuszt ezúttal az online tudománykommunikációra kívánják helyezni, ezért elsősorban olyan elemzéseket, a tudománykommunikáció elméleti és/vagy gyakorlati repertoárját gazdagító vizsgálatokat várnak, amelyek kiemelten foglalkoznak a változó kommunikációs környezettel, az újmédiával vagy éppen az újabb kommunikációs eszközökkel. Emellett természetesen – poszterelőadás formájában – a tudománykommunikációs (jó) gyakorlatok bemutatására is lesz lehetőség.

A szervezők által tervezett főbb témakörök, melyek segíthetik a jelentkezők témaválasztását:

  1. Ha a tudós kommunikál: online együttműködések a tudományos írásban; kutatói blogok/vlogok; tudományos közösségi oldalak (Researchgate, Academia.edu stb.); open access; internetes tudományos ismeretterjesztés (TED stb.)
  2. Ha a tudománykommunikátor kommunikál: streaming, élő közvetítés, science slam stb.
  3. Ha az újságíró kommunikál: online tudományos újságírás, podcastok, ismeretterjesztő blogok/vlogok
  4. Ha a tanár kommunikál: újabb oktatási formák (online kurzusok, blended learning stb.)
  5. Ha a laikus kommunikál: segítő fórumok, tudomány témájú közösségimédia-csoportok és oldalak, tudományos és áltudományos tartalmak

Az egyes szekciók 15-20 perces előadásokból fognak felépülni, melyek után értelemszerűen lehetőség lesz a hallottak átbeszélésére, megvitatására is. A szervezők szerint a szakmai kapcsolatépítéshez is megfelelő keretet biztosító poszterelőadások esetében az előadóknak nyomtatott, sztenderd A1-es méretű (594 × 841) poszterrel kell készülniük, melyeket majd a poszterszekcióra megadott időszakban tekinthetnek meg a közönség tagjai, akik ezalatt természetesen szakmai diskurzust is folytathatnak az előadókkal.

Jelentkezni díjfizetés nélkül, ingyenesen, ám kizárólag a hivatalos online űrlapon lehet, a választott téma megnevezése, valamint egy legfeljebb 1500 leütés terjedelmű absztrakt megküldése ellenében.

A jelentkezéshez szükséges online űrlap ezen a linken érhető el.

A konferencia anyaga ezúttal is, válogatás és szakmai lektorálás után, meg fog jelenni. Ehhez a kéziratokat 2020. augusztus 31-ig várják.

A konferenciát Veszelszki Ágnes és Falyuna Nóra szervezi. A tanácskozás szakmai bizottságának tagjai: Aczél Petra, Kárpáti Andrea, Sass Judit és Veszelszki Ágnes.

Jelentkezési határidő: 2020. január 31.  (A jelentkezések elfogadásáról legkésőbb 2020. március 1-ig értesítést küldenek a résztvevőknek)

A szekciók végleges beosztására, valamint a programfüzet közzétételére 2020. április 10-ig kerül sor.

A konferencia időpontja: 2020. május 8.

Helyszín: Corvinus Egyetem

Esetlegesen felmerülő technikai jellegű kérdésekkel Falyuna Nórához lehet fordulni a tudcom.kutatocsoport@gmail.com címen.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]