Taktikai játék, csapatszellem, vegyes felállás – Korfball Európa Kupa Magyarországon

A hétvégén korfball-tornán jártam, és ehhez nem kellett messzebb mennem Budakalásznál. Január 9-11 között került megrendezésre az IKF Korfball Európa Kupa. Beszámolónkat olvashatjátok!

Egészen egy héttel ezelőttig még nem hallottam erről a már viszonylag elterjedt sportágról. Azok kedvéért, akik hasonló cipőben járnak, egy kisebb játékismertetőt írnék bevezetésképp.

A korfball egyik (számomra) legnagyobb érdekessége az volt, hogy nem tiszta férfi vagy női, hanem koedukált csapatok játsszák. Egy csapatban nyolcan játszanak egyszerre: négy férfi, négy nő. A játék célja a pálya két végén felállított mintegy 3,5 méter (!) magas állvány kosarába juttatni a labdát az ellenfél térfelén. Alapvetően szembetűnő különbség a sporthoz legjobban hasonlító kosárlabdával szemben, hogy a labdát pattogtatni nem szabad, valamint futni sem lehet vele. Két térfélen játszódik a mérkőzés: támadás és védekezés történik a félpályákon. Fontos szabály, hogy dacára a koedukált csapatfelállásnak, férfi csak férfit, nő csak nőt védhet. Kialakulásának története egyébként svéd–holland gyökerekre vezethető vissza, és a 20. század fordulójának elejére tehető. Célja egy férfiak és nők által egyszerre játszható sportág kialakítása volt.

Magyarországon egyébként közel 20 korfball-egyesület található, ezeknek a nagy része iskolai csapat. Az idei szezonban mind felnőtt, mind utánpótlás bajnokságot is rendeztek. A felnőtt bajnokság alsó- és felsőházakra oszlik.

IMG_20200109_174754

A hétvégi tornán, vagyis az IKF Korfball Európa Kupán Európa nyolc legjobb csapata vett részt. Méghozzá azok a csapatok, akik a saját bajnokságuk legjobbjainak bizonyultak; nálunk ez az 1908 SZAC Budapest csapata. A tornán a házigazdák mellett a hollandok, portugálok, csehek, katalánok, belgák, angolok és a németek legjobbjai jelentek meg. Két meccsre sikerült kijutnom, ezek egyike az első napon a magyar bajnok az angol Trojans ellen lejátszott mérkőzése, illetve szombaton látogattam még ki, amikor helyosztó meccsen, az ötödik helyért szintén az angol csapat volt az ellenfél.

A csütörtöki meccsre délután 5 órakor került sor, a lelátón a családtagok és ismerősök sorakoztak. A hangulat így is meg volt alapozva egy szurkolói dobnak és a folyamatos szurkolásnak köszönhetően. A meccs négy negyedből állt, negyedenként térfelet cserélve.

Nekem mint laikusnak, és véleményem szerint másoknak is, akik hasonlóképp nem ismerik a sportágat, viszonylag gyorsan sikerült elsajátítani a játékszabályokat, így könnyen élvezhetővé válnak a mérkőzések. Elsőre feltűnik, hogy ezt a sportot mennyire különböző fizikumban lévő játékosok űzik, valamint az életkorok is elég eltérőek. Először furcsa a férfi-női felállás, de az első negyed végére már mi sem természetesebb. Az angol csapat jó, dobásaik pontosabbak, mint a magyar együttes kísérletei, ez az eredményből is látszik, a mérkőzés felétől 4-5 pontos különbséggel vezetnek folyamatosan. Ennek ellenére izgalmas meccsről van szó, az utolsó előtti negyed végére sikerült csökkenteni a különbségen, ennek köszönhetően az utolsó negyedben volt remény arra, hogy sikerül a tiszta játékidőt legalább döntetlenre kihozni, azonban végül 17–20-ra legyőztek minket. A szédületes pontosságú dobásokat öröm volt nézni, több méterről csont nélkül, játszi könnyedséggel találtak be a játékosok a kosárba.

IMG_20200109_172226

A szombati napon már a helyosztó mérkőzésekre és természetesen a döntőre került sor. Az 5. helyért játszhattunk a Trojans ellen, ahol elég jó formában léptünk fel, ennek köszönhetően döntetlen lett a végeredmény, majd hosszabbításban végül az angolok győztek 14–15-re. Feszült, kellően drámai mérkőzés volt, ahol rekedtre szurkolhattuk magunkat. A döntő a holland és a belga csapat között zajlott. A hollandok (akik nevéhez fűződik többek között a sportág) végül majdnem dupla annyi pontot elérve, 34–18-ra győzedelmeskedtek a belgák ellen.

Összességében egy nagyon pörgős, jó hangulatú, igazi csapatjátékot ismerhettem meg a hétvégén, és szembesülhettem azzal, hogy mekkora hagyománya van már ennek a több mint 100 éves múltra visszatekintő sportágnak.

Amennyiben felkeltette a sportág az érdeklődésedet, ajánlom figyelmedbe a korfball hivatalos weboldalát, valamint a magyar honlapot is.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]