Érdekel, mit takarnak a kritikai roma tanulmányok? Jelentkezz a képzési hétvégére!

Ha novemberben megismerkednél valami újjal, szívesen beszélgetnél társadalmi kérdésekről, és van egy szabad hétvégéd, akkor a SZABADiskola képzését neked találták ki.

November 9-én és 10-én a Kelet Kávézó átadja Klubhelyiségét, a Kelet Stúdiót (Budapest 1114, Bartók Béla út 29.) azoknak, akik szeretnének többet megtudni a kritikai roma tanulmányokról és egyben a roma társadalomról. A képzési hétvége elsődleges célja, hogy a romákkal kapcsolatos tudás elérhetővé váljon mindenki számára, ezért maga a program teljesen nyitott az érdeklődők számára. A társadalomról való közös tanulás és az ingyenes kurzusok, úgy tűnik, ismét kezdenek népszerűvé válni Budapesten, ebben a szemeszterben előadássorozatokat indított a CEU Bibó István Szabadegyeteme,  nemrég mi is hírt adtunk a Pesti Bölcsész Akadémia kurzusairól, és a SZABADiskola is azért jött létre, hogy a mai magyar társadalom közelebb kerülhessen azokhoz az ismeretekhez, amelyek gyakran az intézmények falai közé szorulnak és csak egy szűk közeget érnek el.

A Kritikai Roma Tanulmányok képzése is a SZABADiskola keretében kerül megrendezésre, oktatási programjának kialakításában pedig az MTA Kritikai Roma Tanulmányok Kutatócsoportja és annak szemlélete adta az egyik alapot. A hétvége során ahelyett, hogy azt a tudományos megközelítést követnék, amely kisebbségként tekint a romákra, inkább olyan elméleti alapra helyezik a vizsgálatot, amely kritikusan közelít a többség-kisebbség viszonyához. Mindezt  elsősorban a romák által létrehozott tudásanyagon és kulturális gyakorlatokon, jelenségeken keresztül közelítik meg.

A képzés igazán intenzív lesz, szombat reggel 9.30-tól este 7 óráig, illetve másnap 10 órától este 6 óráig tart, 8 szemináriumot és egy filmvetítést magában foglalva. A szemináriumok változatos témákat vetnek majd fel, György Eszter a roma örökség kapcsán annak intézményesülésével foglalkozik, így azzal, hogy milyen kísérletek voltak roma múzeum létrehozására, vagy épp milyen helyi példákkal találkozhatunk, amelyek a társadalmi részvételre építettek. Bernáth Gábor a hatalmi és önszerveződési stratégiákat elemzi majd korabeli dokumentumok alapján, Máté Gábor pedig egy szinte láthatatlan csoport, a roma LMBTQ közösség tagjainak bemutatásán keresztül próbálja meg lebontani a sztereotípiákat a résztvevőkkel közösen. A részben történeti, részben társadalmi kérdéseket felvető beszélgetések mellett lesznek olyan alkalmak is, ahol a kultúra által létrehozott alkotások is előtérbe kerülnek. Vajda Melinda filmrészleteket használ, hogy rávilágítson kulturális gyakorlatokra, így magát a közvetítő eszközt és a filmen látottakat is vizsgálat tárgyává téve. Orsós János a 19. századi irodalmi ábrázolásokban mélyed el, Szász Anna Lujza napjainkból, a kortárs roma képzőművészetből meríti szemináriumának tárgyát, illetve a kritikai fehérségkutatás fogalmát is bevezeti az érdeklődőknek, amely remélhetőleg a többség-kisebbség viszonyának értelmezését árnyalja majd. Szűcs Teri a történelem, emlékezet és irodalom hálójában a roma holokauszt és annak öröksége kapcsán osztja meg tudását. Az előadók kutatási területe és a témák bővebb ismertetése a SZABADiskola oldalán olvasható.

A képzésre e-mailben lehet jelentkezni egy bemutatkozó és motivációs levéllel, amelyet a szabadiskola.kepzes@gmail.com címre várnak. A résztvevőktől emellett minimum egyszeri 5000 Ft adományt kérnek a szervezők, amelyet teljes egészében a programra fordítanak. A hétvége alatt kávét, ásványvizet és rágcsálnivalót biztosítanak, ebédre pedig a Kelet Kávézó erre az alkalomra összeállított kedvezményes árú ebédmenüjét is választhatják a résztvevők.

A helyek száma limitált, de a szervezők minden érdeklődő jelentkezését várják, akik a közös tanulás és beszélgetés által szeretnének bepillantást nyerni a magyarországi roma tanulmányokba.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]