Ismét nyitott előadásokkal várnak a bölcsész doktoranduszok!

A 2019/2020-as tanév őszi félévében az ELTE BTK Ifjúsági épülete és a FUGA ad otthont a Pesti Bölcsész Akadémia előadásainak.

A nyári felhívás kapcsán már beszámoltunk arról, hogy a Pesti Bölcsész Akadémia (PBA) hat éve szervez nyitott előadásokat a nagyközönségnek. A cél, hogy a bölcsészettudományokat közelebb hozzák az emberekhez, a mostani kurzussorozat tematikájában is felfedezhető. A szervezők ebben a félévben úgy állították össze a programot, hogy a teljes kurzusok mellett olyan előadók is lesznek, akik egy-egy alkalommal mutatják be kutatási területüket. A PBA főszervezője László Laura, az ELTE Filozófiatudományi Doktori Iskolájának doktorandusza, az előadások szervezése mellett pedig sakkozik és sportágához kapcsolódva egy rovatot is vezet egy szaklapban. Hamsovszki Júlia a nyelvészeti előadások szervezője a Pesti Bölcsész Akadémián, Zemplén-Véber Virág a filozófiai, Pintér Dóra az irodalomi témákat fogja össze, míg Gyönki Viktória a történettudományos kurzusok felelőse. A szervezők tehát a saját szakterületüknek megfelelő eseményeket fogják össze.

KURZUSOK

A félév első előadója több szempontból is kilóg a sorból. Dr. Fazekas András István kurzusát Lehetséges-e fizika filozófia nélkül? címmel tartja, és nem, nem elgépelés a plakáton a dr. előtag, sem a természettudományos téma. Fazekas András István ugyanis negyven éven át gépészmérnökként dolgozott, emellett a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem oktatója. Első tudományos fokozatát is a műszaki tudományok területén szerezte, de az érdeklődése a filozófia irányába terelte, így ma az ELTE Filozófiatudományi Doktori Iskola „kakukktojás” hallgatója, ahogy ő maga fogalmaz. A félév négy előadása során azt kívánja bemutatni, hogy a filozófia miként segít értelmezni a természettudományokat, így a fizikában felgyülemlett ismeretanyagot is.

Időpontok: október 16., november 6., november 13., november 20.

Helyszín: ELTE BTK Ifjúsági épület III/1.

Ki, ha én nem? A közösségi média emberképe címmel Kepe Nóra kurzusa azt a módot vizsgálja, ahogy a személyiségről és az egyén világhoz való viszonyáról gondolkodunk napjainkban. Érdemes lehet a sorozat összes előadásán részt venni, hiszen a folyamatosan táguló nézőpont segítségével fokozatosan derül ki, hogy helytálló-e a doktorandusz hipotézise, miszerint a vizsgált emberkép a nárcizmus mint motívum köré szerveződik.

Időpontok: november 4., november 11., november 18., november 25.

Helyszín: ELTE BTK A épület alagsor -150

Ladányi Gábor egy jól ismert témát választott a PBA őszi félévében. Magyarország és az 1848-as forradalmak kapcsán olyan kérdésekre ad választ, minthogy a magyar vezetésnek milyen külpolitikai alternatívái voltak, milyen nemzetek képviselői harcoltak a magyarok oldalán, akár saját szabadságvágyukat is képviselve. A magyar történet nemzetközi kontextusba helyezése talán az évről évre március 15-én megjelenő emlékezetet és az iskolában tanultakat is segít pontosabban megérteni.

Időpontok: november 26., december 16.  Helyszín: ELTE BTK Ifjúsági épület III/1.

Időpontok: december 2., december 9. Helyszín: ELTE BTK A épület, alagsor -150.

A nyelvek eredete – Amit nem mertél megkérdezni a magyar, az orosz és a litván nyelvről. Papp Miklós témája a szláv, balti és finnugor hangtörténet, ehhez kapcsolódva feszegeti a nyelvről alkotott elképzeléseink határát. Fejlődik vagy romlik-e a nyelv, megcáfolták-e a „finnugor elméletet”, különleges nyelv-e a magyar és meghatározza-e, hogy kik vagyunk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre számíthat, aki Papp Miklós kurzusát választja.

Időpontok:  november 27., december 4., december 11., december 18.

Helyszín: ELTE BTK Ifjúsági épület III/1.

Végül, de nem utolsósorban a vizsgaidőszakban sem maradunk előadások nélkül. Mogyorósi Zoltán szakterülete a fordítástudomány és a brit kortárs irodalom. Posztmodern szövegek fordítása című kurzusa januárban az olvasókhoz, hallgatókhoz szól, akik egy-egy külföldi művet is előszeretettel olvasnak inkább magyarul. A négy előadás ennek kapcsán a kortárs szövegek fordításának kihívásaiba, titkaiba vezeti be az érdeklődőket.

Időpontok: január 8., január 15., január 22., január 29.

Helyszín: ELTE BTK Ifjúsági épület III/1.

 

ELŐADÁSOK

 

Egy-egy előadással várja a közönséget további öt hallgató. A narratív identitás elméleteivel tér vissza Szántó Rita, aki a tavaszi félévben egy teljes kurzust tartott a témában.

Időpont: november 28.

Helyszín: FUGA – Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

Szintén többedszerre ad elő a Pesti Bölcsész Akadémián Bilicsi Erika, aki az open access mozgalom támogatásával párhuzamosan a nyílt hozzáférésű publikálás hatását vizsgálja a tudományos kommunikációra. Most a Laikusok a kutatásban – Úton a nyílt tudomány felé című előadásából tudhatunk meg többet arról, hogy kiknek is van hozzáférése az egyes diszciplínákhoz.

Időpont: december 5.

Helyszín: FUGA – Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

A plakát szó hallatán általában kulturális (ilyenek lehetnek a színházi- és mozihirdetések) vagy politikai plakátok jelennek meg a szemünk előtt. De létezett a műfajon belül egy sajátos csoport is, ezt mutatja be Kolonics Tünde Hazai olvasásnépszerűsítő plakátok a XX. században című előadása, egyben az olvasási szokásokra is rámutatva.

Időpont: október 22.

Helyszín: ELTE BTK Ifjúsági épület III/1.

Csanády László MA-s hallgatóként vállalkozott rá, hogy egy interaktív előadás keretében beszélgessen zsidó irodalomról, tudományokról a nyelv tükrében. A középkori andalúz irodalom recepciója a magyar neológ művelődéstörténetben című előadása szintén alkalmat adhat, hogy olyan kérdéseket tegyünk fel a zsidóságról, amelyeket eddig nem mertünk.

Időpont: január 6.

Helyszín:  ELTE BTK Ifjúsági épület III/1.

Nomád nép, lovas nép. Mongol lovaskultúra és lótartás hívószavakkal Bán Kornélia a tavaszi kurzusának folytatásaként mesél a mongol lovaskultúra jellemzőiről január 23-án.

Időpont: január 23.

Helyszín: FUGA – Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5.)

Az előadások minden esetben nyitottak és ingyenesek, az ELTE BTK-n 18 órakor, a FUGA-ban 19 órakor kezdődnek a programok. Az eseményekről további információk érhetők el a PBA Facebook-oldalán és honlapján.

 

A cikkben felhasznált információk forrása a Pesti Bölcsész Akadémia.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]