Hamza Choudhury – Banglades, Leicester City és a legendás frizura

Az örökmozgó Hamza Choudhury-t édesanyja ötéves korában vitte először futballedzésre azzal a szándékkal, hogy fia kieressze a gőzt. Ez az édesanya legjobb döntésének bizonyult, hiszen Choudhury, ma már 17 évvel később, a Premier League egyik sztárjátékosa a Leicester Citynél. A focistát a mai napig két dolog jellemzi: a focihoz való tehetsége, illetve a fodrászhoz járás teljes elutasítása, utóbbit mutatja jellegzetes és óriási afro frizurája.

 „Gyerekkoromtól kezdve utáltam fodrászhoz járni. Emlékszem, hogy édesanyámnak mindig szinte erőszakkal kellett elvinnie, ha rajtam múlna, hagynám, hadd nőjön.” – mondja a focista, majd a focikarrierje kezdeteiről is mesélt. „Édesanyám elvitt a Loughboroughi Egyetem labdarúgó nyílt napjára. Eredeti szándéka az volt, hogy az edzésekkel levezessem az energiáimat, mert tényleg elég mozgékony gyermek voltam. Ez volt egyébként az első alkalom, hogy egyáltalán labdába rúgtam.” Két évvel később Choudhury elment megnézni a Leicester City játékát élőben. Az akkor hétéves izgatott kisfiú sosem gondolta volna, hogy egyszer ő is játszhat majd a felnőtt csapatban. „Ez egy álom, amiben élek.”

Képtalálat a következőre: „hamza choudhury”

Hamza gyerekkora

Choudhury gyermekkorát zajosnak írja le. Az unokatestvérei rendszeresen náluk voltak, ilyenkor kimentek a közeli parkba játszani, sokat videójátékoztak. Sosem szenvedtek hiányt semmiben. A nyári szünet ideje alatt ideje legnagyobb részét Bangladesben töltötte az anyai nagyszülőknél. „Legtöbb gyermekkori emlékem innen maradt. Sokszor este 10 körül jártam Bangladesh utcáit nem törődve a világgal… Ahogy visszaemlékezem és újrajárom ezeket az utcákat, már látom, hogy mekkora a szegénység, és hogy milyen megpróbáltatásokon mennek keresztül ott valójában. Tanáraim közül voltak, akik támogattak abban, hogy focista lehessek, mások pedig biztatás helyett annyit mondtak, hogy szükségem lenne egy B tervre. Igazuk is volt.”

Hit, család és futball

Az iszlám vallás központi szerepet játszik Choudhury életében. „A kishúgommal gyermekorrunkban minden kedden és csütörtökön iskola után mentünk olvasni a Koránt.” – mondja. „Sok gyermek időpocsékolásnak érezte ezt akkoriban, én azonban nagyon örültem annak, hogy hitoktatásra járhattam. A hit ma már nélkülözhetetlen az életemben. Mielőtt kijövök az öltözőből, mindig imákkal készülök a meccsre, amiket még édesanyám tanított.”
Egy olyan multikulturális városban nőtt fel, mint Leicester. Choudhury szerint kikövezett volt az útja a klasszisok világába. Azonban a megkülönböztetéssel vallása és külseje miatt rendszeresen szembe kellett néznie. „Volt némi rasszizmus a szülők részéről” – emlékszik vissza. „A többi ember miatt kényelmetlenül éreztem magam. Mondtam az edzőnek, ő elment beszélt a szülőkkel, és rendezte a helyzetet.”

Képtalálat a következőre: „hamza choudhury hair”
Reméli, hogy másokat is inspirál

Choudhury egyike annak a két dél-ázsiai származással bíró futballistának, akik jelenleg a Premier League-ben játszanak. A másik az Aston Villa csapatában futballozó  Neil Taylor. Karrierje és sikerei a nagy-britanniai ázsiai közösséget sem hagyják hidegen, pláne a futballszurkolói köröket. A középpályás reméli, hogy sokakat sikerül inspirálnia, és több fiatal követi majd őt az útján, igyekszik bátorítani mindenkit, akinek hasonló ambíciói vannak.

Az előző szezonban rengeteg kivételes megmozdulást lehetett látni a középpályástól. Többek között az 1–1 es döntetlennel zárult meccsen a Manchester City ellen, vagy az Arsenal elleni 3–0-s, elsöprő győzelem során. Többek között ezeken a mérkőzéseken mutatott játéka is megerősítette Choudhury helyét a csapatban. Az idei szezonban eddig minden Premier League meccsen szerepeltette Brendan Rogers vezetőőedző.

Távol a pályától a magánéletében is sikereket ér el a fiatal focista. Nemrég megszületett Choudhury első gyermeke, Aniyah, aki most 13 hónapos. A Leicester játékosa imádja az apaszerepet. Choudhury tehetsége egyébként nem „csak” a fociban merül ki, magabiztosan játszik zongorán is.

Choudhury a klub akadémiájáról került a csapatba. A Leicester’s Akadémia saját neveltjei közül Ben Chilwell és Harvey Barnes szintén a klubnál maradtak. „Egy klub emiatt is lesz hiteles, hogy megtartja és ragaszkodik a saját játékosaihoz. Nekem is sokat jelent, hogy itthon játszhatok.” Ha a középpályás jelenlegi formáját megőrzi, esélyes, hogy Gareth Southgate beválogatja az angol válogatottba. Ha ez megtörténne, azzal történelmet írna, hiszen ő lenne az első dél-ázsiai származású játékos, akit beválogatnak az angol válogatott keretébe.

„Anglia színeiben játszani, ez a legnagyobb álmom. Sokat gondoltam már rá, de még nem éreztem magam kellőképpen felkészültnek ehhez. Még mindig hosszú út áll előttem, több tapasztalatra van szükségem, és még több játékra, hogy bebizonyítsam, van helyem a keretben. A legnagyobb megtiszteltetés lenne.

„Nem akarok megelégedni magammal és kényelmesen érezni magam ott, ahol vagyok. Keményen dolgozom, keresem az újabb és újabb kihívásokat. Remélem, még rengeteget bizonyíthatok a jövőben mind magam, mind a szakma felé.”

Forrás: bbc.com

Képek forrása: news.sky.com, foxesofleicester.com, twipu.com

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]