Remek meccsel tért vissza a Leeds a Premier League-be

A Leeds United 16 év után jutott fel ismét az angol első osztályba, és egy kiváló, gólgazdag mérkőzést játszott az előző szezon bajnokával, a Liverpoollal. Mostani cikkünkben azt járjuk körül, miképp jutott fel ismét a csapat az első osztályba Marcelo Bielsával, bemutatjuk, milyen taktikát, játékot játszik a Leeds Uniteddel, a végén pedig szó esik arról, milyen esélyeik lehetnek a szezonban.

A Leeds a 90-es évek végén, 2000-es évek elején igazi topcsapatnak számított Angliában. A bajnokságban folyamatosan a nemzetközi kupaindulást jelentő helyeken végeztek. Európában is megmutatta magát az együttes, hiszen 2000-ben az UEFA-kupában, 2001-ben a Bajnokok Ligájában jutottak el az elődöntőig. A klubot ekkoriban olyan remek játékosok erősítették, mint Paul Robinson, Nigel Martyn, Jonathan Woodgate, a csapatkapitány Lucas Radebe, a remek angol védő Rio Ferdinand, Lee Bowyer, a későbbi BL-győztes Harry Kewell, a liverpooli legenda Robbie Fowler, de a csapattagja volt még Dominic Matteo, Seth Johnson is.
Aztán jöttek a problémák, mert az együttes nem tudta már kitermelni a korábban igazolt játékosok fizetését, illetve anyagi csőd kezdte fenyegetni a csapatot. A tulajdonosok hitelt kezdtek felvenni, és áron alul eladták a legnagyobb neveket, hogy valahogy fent tartsák az együttest a felszínen. Ezeknek a lépéseknek meglett az eredménye, ugyanis a Leeds 2004-ben elbúcsúzott az élvonaltól. 2001-ben még a Valencia ellen játszottak BL-elődöntőt, és 2004-ben kiestek a Premier League-ből. Remek példa volt mindenki számára, hogy nem lehet ész nélkül felvásárolni a legjobb játékosokat, és elképesztő magas összegű fizetéseket adni nekik, ha arra nincsen keret. Elkezdődött a Leeds pokoljárása, három másodosztályban töltött szezon után kiestek a 3. ligába. A Championshipbe 2010-ben jutottak vissza, az első szezont a 7. helyen zárták. Ezt követően a Leeds stabil középcsapat lett, a 13., 14., 15. hely valamelyikén végeztek, messze a rájátszást jelentő helyektől. A 2016/’17-es szezonban egy 7. hely, aztán ismét egy 13. Ezt követően érkezett meg a klubhoz Marcelo Bielsa, vagyis az El Loco.
letöltés

Akit hosszabban, részletesebben érdekelne az edző pályaképe, annak ajánljunk majd a cikk végén feltüntetett írásokat. Bielsa már az első szezonjában felhívta magára a figyelmet, ugyanis a Leeds sokáig feljutásra állt, de a végén, ahogyan a korábbi csapatainál is előfordult, kipukkadtak a játékosok. Két igazán érdekes szegmense volt még Bielsa első szezonjának. Az egyik, hogy a Derby County megvádolta, hogy megfigyelőt küldtek az edzéseire, ez igaznak bizonyult, Bielsa zsebből kifizette a bírságot, és egy több mint félórás előadásban bemutatta, miképpen szokott az ellenfeleiből felkészülni.

A másik említésre méltó dolog, az utolsó fordulókban történt. A Leeds még harcban volt a feljutást érő 2. helyért, és az Aston Villa ellen égető szükség lett volna a három pontra. Vezetést szereztek, de úgy, hogy az ellenfél egyik játékosa sérülten feküdt lent a földön. Ezek után Bielsa rászólt a játékosaira, hogy engedjék gólt lőni az Aston Villát. A Leeds végül nem nyert, és a rájátszást is elbukta.
A következő szezonra maradt Bielsa a kispadon, és bár voltak megingások, például idén januárban, amikor öt meccsből négyszer is veszítettek, de utána a maradék tizenöt meccsből tizenkétszer nyertek, két döntetlen és mindössze egy vereség jött. A Leeds 16 év elmúltával lett ismét első osztályú klub.
Milyen focit játszik Bielsa a csapatával?
Mint minden korábbi együttesénél, a hangsúly itt is az agresszív, gyors letámadásokon van. Bielsa híres formációja, amit már több helyen is alkalmazott, az a 3-3-1-3.
Az együttes legnagyobb erőssége kétségkívül Kalvin Philipps, aki a védelem és a középpálya előtt játszik, remekül irányítva és mozgatva a csapatát, segítve a labdakihozatalt. Nem véletlen, hogy a játékost behívták a nemzeti tizenegybe, ahol be is mutatkozott. A másik kiemelkedő játékos a rutinos, már 35 éves Pablo Hernandez, aki számtalan gólhelyzetet képes teremteni, és mindezek mellett gólokat is szerez. A Leeds gyengesége tavaly a pocsék helyzetkihasználás volt, ennek az élén Bamford állt, aki harmincnyolc gólhelyzetet puskázott el. Nem meglepő, hogy klubrekordot jelentő összegért érkezett Rodrigo a Valenciából. A támadógépezet gyenge helyzetkihasználását a védelem remek teljesítménye tudta kompenzálni, 46 találkozón 35 gólt kaptak, a ligában a legkevesebbet.
Mindezek után térjünk rá a hétvégi, Liverpool elleni összecsapásra.
A mérkőzés előtt várható volt, hogy mind a két csapat a saját játékát fogja hozni, vagyis az agresszív, letámadásos focit. Ez be is vált, elképesztő iramban indult a találkozó. A negyedik percben egy büntetőt követően a Liverpool szerezte meg a vezetést Mohamed Szalah révén. A Leeds továbbra is élesen támadt le, ahogyan az alábbi képeken látható.
1. kép 2. kép

Az első képen látni, hogy öt vendégjátékos található a hazaiak térfelén. Szépen akadályozzák a Pool labdakihozatalát, Robertson nem tud passzolni se Wijnaldumnak, se Hendersonnak, hátra szintén nem teheti a labdát. A második képen megfigyelhető, Bamford zavarja meg van Dijkot, hogy ne tudja megjátszani a labdát.
A letámadás tehát remekül működött, és egy gyönyörű Phillips-átadás után Harrison becsapta Alexender Arnoldot és Gomezt is, és kiegyenlített. Nem sokáig maradt döntetlen, mert van Dijk egy szögletből ismét megszerezte a vezetést a címvédőnek. A Leeds nem tört meg, ment előre, és egy szokatlanul nagy hibát vétett Van Dijk, aki gólt ajándékozott Bamfordnak.
Jól látható, hogy mivel próbálkozott sokszor a Leeds, az első gól is egy védelem mögé lőtt labdából született, itt is egy előre indítás, Bamford vert helyzetben van, de megtámadja a holland védőt, aki flegma módon lekezeli a labdát a csatárnak.
3...

Három perc elteltével megint előnyre tett szert a Liverpool, egy szabadrúgást követően Mohamed Szalah varrta fel a labdát a jobb felsőbe.
Az első játékrész igen magas színvonalt hozott. A Leeds minden helyzetét kihasználta, bátran, agresszívan játszottak, és ha minimálisan is, de többet volt náluk a labda, és többet passzoltak.
A második félidőben kicsit visszább vett a Liverpool, és a Leeds komoly labdabirtoklási fölényt alakított ki, de helyzetig nem sikerült jutnia a vendégcsapatnak. Egészen a 66. percig, amikor Wijnaldum nem követte Klichet, aki harmadszor is egalizált.
A Liverpoolnak nagyobb tempóra volt szüksége, ha meg akarta nyerni a mérkőzést. A Leeds a mérkőzés hátralévő részében jobbára védekezett, míg a hazaiak előtt több lehetőség is adódott, de ezeket nem sikerült gólra váltani. A 88. percben végül megszületett a Liverpool negyedik gólja, miután a megítélt büntetőt gólra váltotta Mohamed Szalah.
Összességében a mérkőzés egészét nézve megérdemelten nyert a Liverpool, több helyzetet dolgozott ki, 3,03 xg-t termelt, szemben a Leeds 0,32 xg-re (az xg azt jelzi, hogy egy adott meccsen hány gólszerzési lehetőség van egy csapat előtt, várhatóan hány gólt kellett volna szerezniük) lőtt három gólt. Bátran játszott az újonc, jól támadt le, kihasználta a Liverpool súlyos védekezési hibáit, és majdnem meglepetést ért el.
Milyen esélyei lehetnek a bajnokságban Bielsa csapatának? Egy frissen feljutó klubnál mindig elsődleges, hogy sikerüljön megragadni az élvonalban, ez a Leedsnél is elsődleges szempont. Ugyanakkor a Pool elleni mutatott játék alapján a Leeds többre hivatott. Minden esélye meg lehet az együttesnek, hogy a bajnokság első felében végezzenek, de ehhez az kell, hogy ne pukkadjanak ki tavaszra, a védelem stabil legyen, és hasonló módon rúgják be a helyzeteket. Abban biztosak lehetünk, hogy a Leeds ellen senki nem mehet biztosra, és érdemes lesz követni a meccseiket.

A végére pedig néhány ajánlott írás még Marcelo Bielsáról és a Leedsről.

https://tldr.444.hu/2020/07/18/a-legsulyosabb-futballorult-ismet-felert-a-csucsra
https://talksport.com/football/752125/premier-league-2020-21-fixtures-on-talksport-top-flight-commentaries-liverpool-v-leeds-fulham-v-arsenal-west-ham-v-newcastle-championship-gameday/
https://www.bbc.com/sport/football/54024390
https://www.mirror.co.uk/sport/football/news/marcelo-bielsa-bucket-leeds-manager-22667006
https://rangado.24.hu/nemzetkozi_foci/2020/07/18/leeds-united-feljutas-marcelo-bielsa/

Felhasznált képek forrása: Digisport, scroll.in, the4hoffical.net

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]