Két sokkoló vereség nyomában: a 7–2-es Liverpool- és az 5–2-es Manchester City-vereség okai – Sikerül-e javítaniuk a hétvégi rangadókon?

A Premier League idei kiírása már számos meglepetést hozott, elég csak a Liverpool sokkoló vereségére gondolnunk az Aston Villa otthonában, vagy éppen a Manchester United súlyos vereségére a Tottenham ellen. A másik manchesteri csapat, a Manchester City is csúnyán beleszaladt a késbe a Leicester ellen hazai pályán, és a Leeds ellen sem sikerült győznie, így Guardiola tanítványai mindössze négy pontot gyűjtöttek három forduló alatt.

A fent említett csapatoknak, a Liverpoolnak és a Manchester Citynek fontos rangadója lesz a hétvégén. A City az Arsenalt fogadja, míg a Pool a négy meccséből négyet megnyerő városi rivális, az Everton otthonában tesz látogatást. Minek köszönhető a City gyenge kezdése, és vajon miért szaladt bele ekkora pofonba a Liverpool?

Kezdjük a sort a címvédő Liverpoollal. Egy világ kapta fel a fejét, amikor Klopp csapatára megsemmisítő vereséget mért az előző idényben éppen csak bent maradó Aston Villa.

A Liverpool az eddigi négy forduló alatt már 11 gólt kapott – tavaly ezt a mennyiséget 13 forduló alatt hozta össze. Viszont azt látni kell, hogy a Pool 5,2-es xG-re kapott 11 gólt. A tendencia és az xG-modell szerint a számok javulni fognak, de a négy forduló alatt összehozott 5,2-es xG is magas szám. (Az xG alapvetően két dolgot mér, jelen esetben azt vizsgáltuk meg, milyen minőségű helyzeteket engedett a Liverpool az ellenfelének, és az eddigi meccsek alapján a modell szerint öt gólt kellett volna kapnia a csapatnak – ehelyett 11-et kapott.)

Nézzünk meg pár jelenetet az Aston Villa elleni mérkőzésből, milyen egyéni- és csapathibák miatt kapott ennyi gólt a Pool!

Úgy tűnt, Alisson leigazolásával a Liverpool hosszú időre megoldotta a kapusproblémáit, ugyanakkor a brazil hálóőr kapus létére viszonylag sokat sérült. Amikor a menedzsment leigazolta Adriánt, nem gondolták, hogy a spanyol kapusnak ennyit kell majd védenie. Adrián remek cserekapus a Liverpool számára, de a labdával nem bánik jól, és hatalmas védései mellett párszor potyázik is. A tavalyi, Atlético elleni BL-visszavágó jó példa erre, amikor odapasszolta az ellenfélnek a labdát, és abból szerzett gólt a spanyol csapat, vagy éppen a Chelsea elleni FA-kupa találkozó, amikor potyázott. Adrián hibáinak köszönhetően kiesés lett a vége a Liverpool szereplésének mind a BL-ben, mind az FA-kupán.

Adrián ezen a meccsen megint hibázott, és ez megadta az alaphangot a találkozónak. Ugyanakkor dicsérni kell az Aston Villa játékosait, amiért ilyen magasan letámadták a vendégeket.

A Liverpool második bekapott gólja egy gyors ellentámadásból született, Alexander-Arnold nem követte az emberét; bár Gomez kifutott a gólszerző Watkinsra, egy könnyű csellel sikerült hintába ültetni Watkinsnak Gomezt. A harmadik bekapott gól egy szöglet utáni átlövésből született, ami megpattant.  Roppant szerencsétlen gól volt, de a szögletet, amiből a gól lett, ismét csak egy komoly védelmi hiba előzte meg. A Liverpool letámadása nem sikerült jól, az Aston Villa jobbhátvédjének nagy területe volt indítani, és belőtte a labdát a védők mögé, ebből pedig gólhelyzet alakult ki. A magasra feltolt védelem kockázatos tud lenni, mert könnyen be lehet játszani mögé a labdát. Akkor tud jól működni ez a fajta játék, ha a letámadás tökéletes, és nincs tér indítani. Ezen a képen látni: ideje és területe is van a hazai játékosnak.

A negyedik gólt a Pool egy pontrúgás után kapta. A Liverpool védelme igen magasan szokott fent lenni, ha az ellenfél szabadrúgással jön. Itt ez a védekezés kudarcot vallott, átívelték balra, Gomez lemaradt, les nem volt, és három Villa-játékos várta bent a labdát. Ezzel szemben a Liverpool játékosai méterekre voltak tőlük.

Az ötödik gólt megelőzően ismét Gomez hibázott, elpasszolt egy labdát, amiből az következett, hogy gyorsan jöttek a hazaiak, és a blokkolni igyekvő Alexander-Arnoldon a kapuba pattant a labda. Szerencsétlen gól ismételten, de ezt megint egy hatalmas védelmi baki előzte meg. A hatodik gólnál Firmino cselezgetett könnyedén a félpályánál, majd vették el a tőle labdát és indultak a kapu irányába a hazaiak. A támadás megint góllal zárult, és ez a labda is megpattant, csakúgy, mint az előző kettő.

A Liverpool a hat bekapott gól után is rohant előre, aminek egy hetedik gól lett az eredménye. Mindössze két védő maradt hátul, az indító játékoson megint nincs ember, és Grealish begyalogolt a kapuba.

Összességében elmondható, hogy bár három rendkívül balszerencsés gólt kapott a címvédő, ezeket súlyos egyéni hibák előzték meg. Ebben a szezonban eddig sok olyan hibát vétett a csapat, amiket a korábbi években nem szokott. És ebben nincs kivétel. A Leeds ellen Van Dijk, az Arsenal ellen Robertson, az Aston Villa ellen pedig több játékos is hibázott.

A Pool alapjátéka, hogy már az ellenfél térfelén elkezdi a védekezést a letámadással, és ha ez nem sikeres, onnantól kezdve hatalmas területek nyílnak, amelyeket egy jól kontrázó csapat kihasznál. Ez történt már a Leeds ellen, de az Aston Villa elleni meccsen is.  A Liverpool sokszor rosszul támadott le, nagy területeket engedett a Villa gyors kontráinak, és ezt még tovább súlyosbították az egyéni hibák.

Nem túl jó ómen a Liverpoolnak, hogy Ancelotti kiválóan tudja a módját annak, miképp lehet megfojtani a Liverpool játékát; a Napolival már többször is borsot tört Klopp orra alá. A leállás utáni első meccsen is összehozott egy döntetlent az Evertonnal. Ha a Liverpool összekapja magát, bekerül a kezdőbe Thiago, a védelemben Fabinho kap szerepet, vagy Gomez összekapja magát, akkor már a hétvégi rangadón bizonyíthat a Liverpool, hogy csak egyszeri, csúnya kisiklás volt a birminghami találkozó.

Most pedig térjünk át a Manchester City-re, ahol a tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is a védelemmel vannak elsősorban a bajok. Ehhez először vegyük végig, kiket igazolt Pep Guardiola a csapat hátsó részébe, és mennyit költött rájuk összesen a City.

Tudjuk, hogy a Manchester City pénzügyi forrásai végtelenek, és azt is, hogy bárhogyan játsszák ki a szabályt, annak nem lesz következménye. Lássuk hát Guardiola védőigazolásait! João Cancelo 65 millió euróért érkezett tavaly a Juventustól, de mindössze 17 bajnoki meccsen lépett pályára.  Laporte 65 millió euróért váltott csapatot 2018 telén, az elmúlt szezonban 15 bajnoki meccsen játszott, főképpen sérülések hátráltatták őt. John Stones 57 millió euróért érkezett még 2016-ban az Evertontól; a tavalyi szezonban csak 16 bajnokin lépett pályára, és eddig egyszer sem jutott el 30 meccsig egy bajnoki idényen belül. Kyle Walker 2017 nyarán 45 millióért érkezett a Tottenhamtől: ő az, aki a legtöbbet játszik a City védői közül, de a megbízhatóságával akadnak problémák. Emlékezhetünk, miképp maradt le a Lyon támadójáról a negyeddöntőben. Danilót 2017-ben vette meg a City a Real Madridtól 30 millióért. A második szezonban már csak 11 meccsen lépett pályára, és tavaly a klub el is passzolta őt a Juventusnak. Benjamin Mendy-ért 52 millió eurót csengetett ki a City, de ő többet sérült, mint nem, ám még ha játszik is, akkor sem jelent életbiztosítást.

Idén érkezett Nathan Aké 45 millió euróért, majd Rúben Dias 71 millióért. Összesen nyolc védő jött, és a City 430 millió eurót fizetett ki értük. Ennyi pénzből két komplett csapatot is lehet már vásárolni, nemhogy védelmet.

Most pedig lássuk a Leicester elleni összecsapást, milyen szerkezeti és egyéni hibák miatt kapott ki ennyire a Manchester City.

Brendan Rodgers remek taktikát eszelt ki, amely tökéletesen is ült. 5–4–1-es hadrendben szervezte meg a védekezést, Vardy is mélyen visszajött védekezni, és ebből váltott át hihetetlenül gyorsan támadásba a Leicester.

Itt látni lehet, miképp kontrázott a vendégcsapat; a City védekezése elcsúszva, Barnes teljesen üresen fut fel, és kényelmesen tud helyzetet teremteni a Leicester.

Az egyenlítő gól előtt látni, mennyire nagy terület van a védők és a középpályások mögött – messze volt egymástól ez a két csapatrész.

A City védekezése akkor sem működött, amikor felálltak. 4–4–2-es hadrend rajzolódik ki, de méterekre vannak egymástól a játékosok.

Az egyenlítő gól egy büntetőből érkezett, Walker szabálytalankodott feleslegesen Vardy-val szemben.

A Leicester második gólja egy nagyon szép támadásból született, de Castagne szabadon tudta megkapni a labdát, Mendy volt messze tőle. A francia védőnek sokkal beljebb kellett volna helyezkednie. Egyébként neki kifejezetten gyenge meccse volt, kilencszer vesztette el a labdát.

A harmadik gól ismét egy büntetőt követően érkezett, Vardy ugrott ki remekül, Eric Garcia nem tudta lekövetni, és egy buta szabálytalanságot követett el.

Az ötödik gól megint csak tizenegyesből született, Mendy volt szabálytalan, de látni itt is, hogy Maddison teljesen üres, sehol nincs rajta senki, és amikor megérkezik Mendy, már csak szabálytalankodni tud vele szemben.

A Manchester City először kapott öt gólt egy meccsen, amióta Guardiola az edző. A City a helyzeteket tekintve is elmaradt a Leicestertől, hiszen 1,45-ös xG-t termelt csak, amíg a Leicester 2,87-es xG-t. A Rókák jól megfogták a City támadásait, és nagyon jól kontráztak, ügyesen használták ki az üres területeket. A fentebb bemutatott helyezkedési, védelmi hibákhoz hozzájárult még az is, hogy három büntetőt adtak a City védői a Leicesternek. Hasonlóan a Liverpoolhoz, a City-nél is egyéni hibák súlyosbították a csapat rossz játékát.

A City-re a hétvégén kemény feladat vár az Arsenal ellen, hiszen Arteta remekül ismeri a manchesteri csapatot, és hasonló játékot szeretne játszatni, mint Rodgers. Guardiola számára adott tehát a feladat: ha versenyben szeretne maradni a csapatával a bajnoki címért, egybe kell rántania az együttes védekezését.

Felhasznált képek forrásai: Spíler1 TV, totalfootballanalysis.com, skysport.com.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]