Túl az ötvenezredik oldalon – digitalizáció az Egyetemi Könyvtárban

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár egy 2017 novemberében az Arcanum Adatbázis Kft.-vel kötött megállapodás keretei között járul hozzá a magyar folyóiratok minél széleskörűbb és teljesebb digitalizációjához, illetve online hozzáférhetővé való tételéhez.

A tavalyi év végén  létrejövő együttműködési megállapodás értelmében az Egyetemi Könyvtár az általa őrzött magyar folyóiratok példányait bocsátja az Arcanum Adatbázis Kft. rendelkezésére, ezzel is gyarapítva a mára már a legnagyobb magyarországi periodika-adatbázissá vált Arcanum Digitális Tudománytár (ADT) gyűjteményét, valamint nem utolsó sorban hozzájárul a magyarországi nyomtatványok teljes körű digitalizációjához és online elérhetővé való tételéhez.

A könyvtár hivatalos közleménye szerint az együttműködés célja:

„A könyvtárunk állományában fellelhető magyar kulturális értékek védelme, a bennük őrzött információk megmentése, a széleskörű nyilvánosság számára a hozzáférés biztosítása.”

A megállapodás értelmében az Egyetemi Könyvtár az állományába tartozó periodikák, mint például a Beszélő, a Ludas Matyi, az Alföld, a Magyar Ifjúság, a Magyar Nemzet, a Prágai Magyar Hírlap, a Szabad Ifjúság, a Magyar Közigazgatás, a Kárpátaljai Újság, a Sürgöny vagy a Reform rendelkezésre bocsátásával teljesíti a ráeső részt. A digitalizációs munkálatokat, egyszóval a szkennelést pedig az Arcanum Adatbázis Kft. munkatársai végzik. Továbbá az Arcanum vállalta a könyvtár szolgálati raktári katalógusának a digitalizálását is, mely a jövőben minden bizonnyal jelentősen megkönnyíti majd a könyvtárosok munkáját.

Az együttműködés keretében eddig mintegy ötszázöt kötetnyi folyóirat, lapszámot tekintve pedig több mint ötvenezer oldal került archiválásra. A folyamatnak azonban még koránt sincs vége, hiszen számos periodikus kiadvány még csak ezután kerül szkenner alá. A közlemény szerint a program következő pontja a 19–20. századi magyar szakfolyóiratok digitalizálása lesz.

Az Arcanum Digitális Tudománytár, amely alapvetően egy díjköteles, azaz fizetős szolgáltatás, egyébként ingyenesen elérhető az ELTE-s IP-címekről, tehát az ELTE-s hálózatokra csatlakozva bárki szabadon böngészhet az adatbázisban. Sőt, az igazán jó hír – amellett, hogy az ADT-ben mára már mintegy tizennégymillió oldalon tudunk akár egy-egy szóra is keresni, ami lássuk be, jelentősen lerövidítheti a kutatásra fordított időt – az, hogy az otthonról való hozzáférés nem csupán az ELTE-s kollégisták kiváltsága, hiszen caesar-azonosítóval, a Stunnel szoftver, illetve segédprogram telepítésével, valamint a következő útmutató követésével az Eötvös Loránd Tudományegyetem minden polgára számára díjfizetés nélkül elérhetővé és átélhetővé válik az otthoni, fotelből való kutatás/kutakodás élménye. (A segédprogrammal az ADT mellett természetesen egyéb az Egyetemi Könyvtárhoz tartozó gyűjtemények és adatbázisok is elérhetőek otthonról.)

Zárógondolatként álljanak itt Biszak Sándor, az Arcanum Adabázis Kft. alapítójának sorai, avagy a cég jelmondata, amely igazán jól összefoglalja, hogy miért is van olyan nagy szükség az olyan nagy volumenű munkálatokra, mint a nyomtatványok digitalizálása:

„A kultúránk akkor fejlődhet, ha a múltunkat, közös tudásunkat és identitásunkat hordozó emlékeinkből minél többet tudunk eljuttatni a lehető legtöbb emberhez; s mindezt úgy, hogy a befogadókban a továbbgondolkozás igényét is elősegítjük.”

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]