Globális alvásválság

Mindenki siet, dolgozik, tanul, főz, mos, takarít. Folyton csak kapkodjuk a fejünket, mert tele vagyunk teendőkkel, azonban egy dologra elég kevesen figyelnek igazán, ez pedig a kellő mennyiségű, pihentető alvás. Sajnos szervezetünk nem a “20 óra munka – 4 óra pihenés” kombinációjára van bekalibrálva, melynek következményeként később akár megbetegedések is felüthetik a fejüket testünkben.

A Michigani Egyetem kutatócsoportja eredeti elképzelése szerint a jetlag (a kelet-nyugati irányú repülőutak során fellépő, időzóna-átlépések okozta fáradtság) leküzdésében szeretett volna segíteni a 2014-ben útjára bocsátott Entrain alkalmazással. Az alkalmazást használók dönthettek róla, hogy szeretnék-e megosztani az alvási szokásaikkal kapcsolatos adataikat az alkalmazás fejlesztőivel. Mivel elég sokan hozzájárultak az adatok továbbításához, a felhalmozódott adatbázisból kiderült, hogy például Japánban és Szingapúrban az emberek átlag 7 óra 24 percet alszanak, azonban Hollandiában 8 óra 12 percet. Nagy-Britanniában közel 8 óra az átlag, csupán egy kicsivel kevesebb, mint a franciáknál.

“Ez a felmérés roppant érdekes; kialakítottunk egy trendet ezen vizsgálatok elvégzésére, azonban ennyi ember egy idejű részvételére nem számíthattunk volna, mivel nem tudnánk őket “betuszkolni” egy laborba” – nyilatkozta a BBC-nek Dr. Akhilesh Reddy, a Cambridge egyik professzora.

alsz_1

A ténnyel, miszerint a nők többet alszanak, mint a férfiak, a Science Advances című tudományos folyóirat közölt le egy tanulmányt, s ez a hátrány különösen a 30 és 60 év közötti korosztálynál ütközik ki.

A kutatások még egy érdekes dologra fény vetítettek, miszerint azok, akik több időt töltenek természetes napfényben, általában korábban bújnak ágyba.

Forrás: librarius.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]