A hatékony időgazdálkodás eszközei

Közeleg az időszak, melyet nem nevezünk nevén. Ha akarod, ha nem, ez tény. És hogy is néz ki ilyenkor az ideális hallgató egy napja? Minden nap reggelizik, leül olyan reggel kilenc táján, kinyitja a könyvet, tanul, ebédel, tanul, vacsorázik, tanul, majd este tizenegykor leteszi a jegyzeteket, mert már mindent tud a tárgyból, amiből pár nappal később számot kell adnia, és nyugodt lelkiismerettel indul neki a nagy hajrának. Semmi pánik, hisz időben nekiállt a felkészülésnek. Ha a te napjaid esetlegesen nem így telnek, és több időt fordítasz a bukás gondolatának elhessegetésével, mint a tényleges felkészüléssel, akkor a következő cikk segítséget fog nyújtani az időd tudatos beosztásában.

Na de mire is gondolunk pontosan a hatékony időmenedzsment alatt? Nagyon fontos tudatosítani magunkban, hogy az idő különböző tulajdonságokkal bír: folyamatosan fogyó energiaforrás, sajnos nem tárolható, nem kölcsönözhető, másra nem ruházható át, nem fordítható vissza, és nem kamatoztatható. Így be kell látni, hogy az időnk produktív felhasználására nagyon oda kell figyelnünk, mert vissza nem térő lehetőségeket szalasztunk el egy-egy óra elvesztegetésével. Ennek a rendelkezésre álló időnek a strukturált beosztása alatt pedig a megfelelő menedzsmentet értjük.

menedzs_3

Magát az idővel való gazdálkodást pedig úgy tehetjük könnyedén hasznossá, hogy felismerjük, mit csinálunk éppen rosszul. Például te is szoktál halogatni dolgokat? Amikor főzöl egy teát a tanulás előtt, kiszellőztetsz, rendet raksz az asztalon, majd nekiállsz az anyagnak. Elkezded kijegyzetelni a fontos részeket, de nem fog a tollad, így keresel egy másikat, de a szobádban nem találsz. A konyhában a hűtő mellett pont találsz egyet, de a hűtőről eszedbe jut, hogy nem ebédeltél, így bekapsz egy falatot. Miután végeztél, természetesen elmosogatsz, letörlöd az asztalt, hogy ne legyen morzsás, majd visszatérsz a tanuláshoz. Ezzel a kis kitérővel máris elfecséreltél körül-belül háromnegyed órát és még csak észre sem vetted. A halogatás ezen fajtáját tökéletesen bemutatja ez a videó:


De akkor hogyan is tudunk tenni a halogatás ellen? Mik azok az egyszerű és könnyen betartható mozzanatok, amivel mi is könnyen magunkévá tudjuk tenni ezt a nem túl bonyolult, ámde annál hasznosabb skillt, az időnk megfelelő beosztását?

menedzs_2

Első lépésként fel kell ismernünk, hogy miként halogatunk, mik azok a töltelék tevékenységek, amiket a fontosabb feladatok elvégzése helyett csinálunk. Ha ezeket felmértük, következő mozzanatként nagyon hasznos lehet egy to do list megírása. Ez tartalmazza a teendőinket (legjobb, ha ezek prioritási sorrendben vannak feltüntetve), illetve hogy ezek elvégzésére mennyi időt kell szánnunk. Ez alapján már be lehet osztani, hogy egy-egy nap mire mennyi idő jut és mennyi szabadidőnk marad a nem kötelező dolgainkra. Ezekhez párosíthatjuk a szükséges munka mennyiségének mértékét, illetve az elvégzés ütemének tervét.

Második lépésként ezeknek a feladatoknak értelmet kell adnunk, hogy motivációt szerezhessünk a munka elkezdéséhez. Itt arra gondolok, hogy ha például egy vizsgára készülünk, akkor ne az legyen az elsődleges szempont, hogy ez a pár kredit a diploma megszerzéséhez szükséges, hanem haladjunk kisebb léptékben és koncentráljunk elsődlegesen a szemeszter sikeres teljesítésére. Erre azért van szükség, mert a rövid távon beteljesülő célok elérése sokkal nagyobb erőt ad az embernek, mivel hamarabb megkapja a visszacsatolást egy elvégzett feladat után.

Ezek után már csak neki kell esnünk az előttünk álló kihívásoknak, és mikor végeztünk, élvezni a munka elvégzésével járó jóleső érzést.

Összegezve tehát, amire  figyelni kell:

  1. Írd le a fontos céljaidat!
  2. Minden nap írd le az aznap elvégzendő tevékenységeket!
  3. Állapítsd meg tevékenységeid fontossági sorrendjét (priorizálás)!
  4. Bizonyosodj meg arról, hogy minden egyes tevékenység és nap koncentrált, lényeges és eredmény orientált!
  5. Gondold újra céljaidat, ha a munkád eredményessége csökken!

Ha magadtól esetleg nem menne az időgazdálkodás misztériumának elsajátítása, jelentkezz a Láthatatlan Egyetem ingyenes képzéseire!

Forrás: justdoo.hu, telehaz.wordpress.com

 

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]