Csodás nők a történelemben – Elizabeth Freemantől Oprah Winfreyig

Rengeteg inspiráló és erős nő élt a történelem során, akiknek neve alig, vagy talán egyeltalán nem vált ismertté, holott igazán megérdemlik, hogy tudjuk, kik is voltak ők. Ezeket a hölgyeket mutatja be a Csodás nők a történelemben c. magazin, amelynek fejezeteiből 3-3 asszony történetén át szeretném bemutatni az újságot, felhívva a figyelmet arra, hogy bár előre kell tekintenünk a jövőbe, ne felejtsük el, honnan jöttünk. Kik azok, akik kiharcolták számunkra a mostani lehetőségeinket, kik alkottak és kutattak nőként egy olyan világban, ahol a tudományos világban a női jelenlét még nem volt elfogadott?

Sok olyan nő küzdött aktivistaként és politikai jogokért, az élhetőbb világért, akik megérdemlik, hogy tiszteljék őket, s ezt a legjobban úgy tehetjük meg, ha emlékezünk rájuk, és életben tartjuk az örökségüket. A magazin első része ilyen hölgyekről számol be, ismerjük meg közölük hármójuk életét.
Elsőként Elizabeth Freemant szeretném figyelmetekbe ajánlani. Elizabeth volt az első nő, aki szabadságjogot kapott Massachusetts államban, majd nevelőnő, végül pedig bába lett belőle. Rabszolgasorsából kemény út vezetett a szabadsága eléréséig, de esze és kitartása, valamint egy jólelkű férfi, Theodore Sedgwick segítségével elnyerte azt. Hitte, hogy minden ember egyenlő, senki sem több a másiknál, meg kell tanulnunk látni az emberek értékeit, nem számít férfiak-e vagy nők.
Phillis Wheatley volt az első afroamerikai szabad költőnő. Rabszolgasorból felszabadította az a család, akiknél szolgált, ők tanították meg írni és olvasni. Verseiért Washington tábornok is rajongott, akárcsak azok, akik olvasták a tehetséges hölgy műveit. Élete végére sajnos szegénységbe került, de szabad nőként távozott el az életből. Sokaknak megmutatta, hogy nőként is lehet kiváló művészként élni, és ha szorgalmasak vagyunk, a tudás igenis felszabadít.
Golda Meir Izrael első és egyetlen miniszterelnöknője, akinek jelentős szerepe volt a zsidó állam megalapításában. Cionista volt, híven harcolt érte, hogy a zsidóság visszatérhessen a nekik Isten által megígért földre. Olyan nő volt, akit csak szeretni lehetett, inspirálta a tömegeket, és megmutatta, hogy még ha nem is teljesülnek úgy az álmaink, ahogy szeretnénk, az apró pillanatokért megéri a küzdelem. Nőként helyt állt egy olyan pozícióban, ahol előtte és utána is csak férfiaknak jutott hely, ez pedig elismerésre méltó, hiszen nem könnyű érvényesíteni a hangod, mikor el akarnak hallgattatni.

A művészeteket és a kultúrát is sok kitűnő nő gyarapította alkotásaival, és nekik sem volt könnyű megállni a helyüket. Sokan áldozatot hoztak azért, hogy lássák, nem csak egy férfi, egy nő is képes művészi szépséget létrehozni. Közülük Jane Austen nevét sokan ismerik, művei a klasszikus irodalom részét képezik. Könyveit többségében romantikus művekként olvassuk, bár elsősorban társadalomkritikai írások. Austen okos nő volt, valószínűleg érzékelte, hogy romantikus írónőként elfogadottabbak lesznek a művei, és a valódi társadalomkritikát ügyesen belecsempészte a történeteibe. Bár útja így is rögös volt, nehezen vált ismertté, viszont a tehetsége, mellyel rálátott a korabeli nők helyzetére, fanyar humora, érdekes stílusa meghozta neki a sikert. Az irodalom máig elismert alakjává vált, aki ösztönzőleg hatott kortársaira és mai olvasóira egyaránt.

Az austeni hős

Anne Frank neve mindenki számára ismerősen csenghet, a fiatal lány naplóját több nyelvre is lefordították, és igazán érdekes olvasmány. Nem csak arról szól, hogyan érik egy fiatal lány nővé, hanem arról is, milyen volt zsidóként élni a korabeli Németországban. A naplóját elrejtették, hogy ne kerüljön náci kézre, és visszakaphassa, miután kiszabadult a munkatáborból, de sajnos pár héttel azelőtt hunyt el, hogy felszámolták volna a tábort, ahol tartózkodott. Anne nagy álmokat dédelgetett, író szeretett volna lenni, ám ezt nem érhette meg, ennek ellenére naplója elterjedt a világban, és bár álmai életében nem teljesültek, mondhatjuk, hogy a fiatal lány maradandót alkotott, alkotása pedig mind a mai napig ösztönzőleg az olvasóira és így mégis teljesült a vágya, ismert írónő lett.

Elizabeth Fry tevékenyen részt vett a büntetés-végrehajtás megreformálásában, harcolt az elítéltek jogaiért, a börtönök angyalának nevezték. Többször is látogatást tett a fogházakban, és az ott raboskodó nők, valamint gyermekeik helyzete megindította, tenni akart értük valamit. Elérte, hogy a nők megtanulhassanak varrni, így nagyobb esélyük legyen munkát kapni. Részt vett az elítéltek deportálása elleni kampányban, jótékonysági alapítványokat hozott létre a szegények megsegítésére. Ezenkívül tizenegy gyermeknek volt az édesanyja, ami szintén nagy tiszteletet érdemel, hisz egy gyermeknek sem könnyű életet adni, nemhogy tizenegynek. Elizabeth ösztönzőleg hatott a nőkre, nem adta fel a harcot az érdekükben, jótékonykodása annyira elismert volt a korban, hogy Viktória királynő is támogatta ezt a nem mindennapi emberbarát hölgyet. Egyszerre volt emberjogi harcos, feleség és anya, kiváló példa arra, hogy nem kell választanunk az álmaink és a családalapítás között.

A tudományok terén is sok kiváló nő tett felfedezéseket, hozott létre ma is nélkülözhetetlen találmányokat. Példa lehet közölük Marie Curie, akinek a radioaktivitást köszönhetjük, amit férjével közösen fedeztek fel. Ő volt az első nő, aki Nobel-díjat kapott, ráadásul kétszer is elnyerte ezt a kitüntetést: egyszer a fizika, másodszor pedig a kémia területén folytatott munkásságáért. Marie egy intelligens lengyel fiatal nő volt, akinek lehetősége volt Franciaországban a Sorbonne Egyetemre járni. Itt találkozott jövendő férjével, Pierre-rel, akivel közösen felfedezték a rádium elemet és megalkották radioaktivitás elméletét. Ám ez visszaütött a nő egészségére, a rádium ugyanis káros röntgensugarakat bocsátott ki, későbbiek során pedig a leukémiája miatt kapott sugárkezelés rontotta az állapotát, végül pedig nem tudta folytatni a rák elleni harcot tovább, elhunyt. Munkássága áttörő volt, az orvostudomány sokat köszönhet a felfedezésének.

A NASA-nál több kiváló hölgy is dolgozott, közülük öten töltöttek be kulcsfontosságú szerepet. Margaret Hamilton informatikus, aki az Apollo és a Skylab szoftverét fejlesztette, Sally Ride az első amerikai nő, aki kijutott az űrbe, Kalpana Chawla az első indiai–amerikai nő, aki űrutazást tett, Shana Dale, a NASA első női igazgató-helyettese és Peggy Whitson az ISS első női parancsnoka, aki háromszor is járt az űrben. Ők mind úttörők voltak a maguk területén, és mindenképp megérdemlik, hogy ismerjük a nevüket, hisz egy nem mindennapi területen harcolták ki a helyüket, megmutatták, hogy ők is képesek nagy dolgokat elérni. A matematikusok sorát erősíti Szofja Kovalevszkaja, akit női mivolta okán első körben elutasított az egyetem. Csak nagy nehezen tudott bekerülni a hallgatók közé, de végül ő lett Európa az első női matematikaprofesszora. A nők jogainak szószólója és elismert író is volt, aki bebizonyította, hogy kitartással el lehet érni a céljainkat, még ha a világ rendje ellenünk dolgozik is. Szofja színdarabokat is írt, ezen kívül Bordin-díjat kapott egy addig megoldatlan matematikai probléma megfejtéséért.

Királynők és uralkodónők sorában sem volt hiány: Kleopátra, Diana hercegnő és Mária Terézia, hogy csak néhányukat emeljük ki a magazinban felsoroltak közül, mind-mind úttörők voltak, ellenszegültek koruk szokásaival és hagyományaival. Dianát sokszor a szívek hercegnőjeként emlegetik, csodálatosan meg tudta érteni az embereket, jótékonysága mellett mindig kedves és szeretetteljes maradt mindenkivel, érzéseit kimutatta, szembement a királyi ház szokásaival, és bebizonyította, hogy a szeretet az, amivel minden ajtót meg lehet nyitni. Mária Terézia az egyetlen Habsburg császárnő volt, aki emellett még szerelemből is házasodott, ami igazán ritka volt a korszakban. Uralkodása alatt megreformálta az oktatást, az államháztartást és az egészségügyet, átalakítva Ausztria addigi politikai rendszerét, és megerősítette az általános felfogást arról, hogy egy nő is képes uralkodni egy ország felett.
Kleopátra talán a szépségéről a legismertebb, de emellett bátor és erős nő volt, aki nem adta meg magát, és kiharcolta jogos helyét a trónon. Okossága, ravaszsága és tehetsége egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a cselszövéshez rendkívüli érzéke legyen: mindig úgy tudta alakítani a helyzetet, hogyha nem is azonnal, de végül ő kerüljön ki győztesen.

Akit mindenképp meg kell még említenünk, az Oprah Winfrey, aki szegénysorból a világ ma élő leggazdagabb nője lett. Inspiráló személyiség, aki sose adta fel a küzdelmet, pedig fiatalkorában molesztálás áldozata lett, gyermekként pedig állandóan gúnyolódtak rajta iskolatársai. Ha valaki, ő tudja, hogy a szavak és a tettek egyaránt képesek mély sebet ejteni bárkin, de kellő erővel mindenen túl lehet jutni, és kitartással bármit elérhetünk.

A Csodás nők a történelemben c. magazin még számtalan további hölgyet mutat be, akik egyaránt példák arra, hogy ha nem adjuk fel a hitünket, ha jót teszünk másokkal, egy jobb világot érhetünk el. És bár kicsinek tűnhet az a lépés, lehet, hogy mégis éppen ezzel indítunk el igazi változást.

Fotókat a szerző készítette.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]