Díjat érdemlő sportszerűség

A tollaslabda EB második körében rendkívül fontos mérkőzést játszott Sárosi Laura, aki ugyan elvesztette a meccset, így nem jut kis az olimpiára, viszont sportszerűsége révén mégis van esélye elutazni Rióba. A Magyar Olimpiai Bizottság ugyanis Nemzetközi Fair Play-díjra terjesztheti fel a magyar tollaslabdázót.

A múlt heti franciaországi tollaslabda EB-n Sárosi Laurának még volt némi esélye, hogy kvótát szerezzen a riói olimpiára, hiszen az EB-n minden egyes győzelem sokkal több olimpiai pontot hoz, mint amit bármely más versenyen szerezhetne. Sárosinak viszont nem volt könnyű sorsolása, a második fordulóban az egyik favorit, a negyedik helyen kiemelt német Karin Schnaase volt az ellenfele. Mégis, a meccs egy pontján úgy tűnt, hogy Sárosi ölébe hullhat a győzelem. Schnaase cipője elszakadt, így nem folytathatta volna a meccset, és a szabályok szerint arra se volt lehetősége, hogy szünetet kérve új cipőt szerezzen. De a magyar tollaslabdázó kölcsön adta saját tartalékcipőjét ellenfelének, így folytatódhatott a mérkőzés. A szoros meccs végén Schaase győzedelmeskedett. De itt még nem ért véget a történet.

Dr. Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségi tagja beszélt egy új kezdeményezésről, mely által már Rióban nemzetközi Fair Play-díjat kaphat Sárosi Laura tollaslabdázó. A Nemzetközi Fair Play Bizottság a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) kulturális bizottságával egyetértésben kampányt hirdetett a riói olimpia előtt. Kamuti elmondta: arra kértük a nemzetközi szövetségeket és az újságírókat, hogy jelezzék nekünk, ha az olimpiai kvalifikációs versenyeken, valamint magán az olimpián fair play cselekedetet tapasztalnak. A jelöltek listába vétele és áttekintése után a díjra leginkább méltónak vélt sportolót az olimpia idején kitüntetésben részesítjük. Már most több javaslat érkezett, ezen a hétvégén a tollaslabdázó Sárosi Laura is bekerült a jelöltek közé.- tette hozzá a bizottság elnöke.

Csorba József, a magyar szövetség elnöke elmondta, a vereség miatt Sárosi Laura ki fog csúszni a kvótát jelentő helyekről a riói indulásról döntő világranglistán. A német szövetség viszont szintén Fair Play díjra javasolja a sportolót, valamint szeretné elérni, hogy szabadkártyásként indulhasson az olimpián.

forrás: mob.hu

kép: mob.hu

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]