Gyógyteák – Természetesen az egészségért

Ősidők óta fontosak az emberek életében a gyógynövények. Sajnos a régi időkhöz képest kevesebb hangsúlyt fektetünk a természetben fellelhető hatóanyagokra, ezért gondoltuk, megmutatunk nektek pár igen hasznos gyógynövényt, melyet teafilter formájában is könnyen be tudtok szerezni.

Mielőtt belekóstolnánk a gyógynövényteák világába, egy dolgot mindenképp le kell szögeznünk: a gyógyteák semmilyen gyógyszert, antibiotikumot nem pótolnak, tehát ha betegek vagytok, mindenképpen muszáj orvoshoz mennetek. A gyógyteák nem állnak az orvostudomány felett, csupán adnak egy kis támogatást a szervezetnek. Most pedig jöjjön a kedvenc gyógyteáim listája:

A lista első helyén a citromfű áll, azért, hogy aki még csak most kezd el ismerkedni a gyógynövényekkel, fokozatosan haladjon a különlegesebb ízek felé, hiszen a citrom íze már megszokott lehet mindenki számára. A népgyógyászat számtalan problémára javasolja – leggyakrabban rossz közérzetre, gyomor- és bélpanaszokra, de megfázásra is nagyon jó.

Bizonyára a vizsgaidőszak mindannyiótok számára megterhelő, így ha idegesek vagytok, vagy rossz a közérzetetek, 250 ml forró vízbe tegyetek 1 kk szárított citromfűlevelet, majd 5 perc elteltével szűrjétek le. Ajánlott egy héten keresztül napi két-három csészényit is elfogyasztani.

ű

Forrás: hazipatika.com

A listán szereplő második a csipkebogyótea (személyes kedvencem), aminek íze nagyon kellemesen savanykás, ezen felül pedig rendkívül hasznos. Nagyon magas a C-vitamin tartalma: egy kis bogyóban több van, mint egy nagy citromban! A-, B1-, B2-, P- és K-vitamin is található benne, tehát igen hasznos immunerősítő. Különösen télen hasznos inni, hiszen segít a nátha megelőzésében.

Elkészítésénél nagyon fontos, hogy a legtöbb tea főzésével ellentétben ehhez nem szabad felforralni a vizet, ugyanis a C-vitamin hő hatására lebomlik, így tehát elvész belőle. Ha nem teafilter formájában áll rendelkezésetekre, 3 gramm csipkebogyót 250 ml hideg vízben 5-6 órán át áztassatok, utána szűrjétek le. A csipkebogyónál igen fontos az is, hogy ne használjatok fémszűrőt.

Forrás: mindmegette.hu

Következő hasznos gyógynövényünk a kamilla. Szinte minden család konyhaszekrényében megtalálható, hiszen ez egy igazán univerzális gyógynövény. Legtöbbször gőzöléshez szokták alkalmazni, így a köhögés és a nátha bevált népi ellenszere; ezen kívül teának sem utolsó. Segít enyhíteni a gyomorpanaszokat, a hányingert és esetlegesen a bélgyulladás tüneteit.

Elkészítése nagyon egyszerű akkor is, ha nem filter formájában van kamillátok, hanem virágzatként: forrázzatok le 250 ml forrásban lévő vízzel 1 csapott ek szárított kamillavirágzatot. Ezután hagyjátok állni 10 percen keresztül, majd szűrjétek le, és már ihatjátok is.

Forrás: wellandfit.hu

A soron következő egy emésztést elősegítő tea, ezért is használják előszeretettel fogyáshoz. Nem csak súlycsökkentéshez jó viszont, hiszen a gyömbér nagyon hasznos hányinger, hányás és gyomorpanaszok megfékezésére is.

Elkészítéséhez vegyetek egy gyömbérgyökeret és 10-15 percig főzzétek. Ha megfázás ellen szeretnétek felvenni a harcot, nyugodtan adhattok hozzá friss citromlevelet és mézet ízlés szerint. Ezzel a kombinációval egy rendkívül erőteljes baktérium elleni kombinációt kaptok eredményül.

unnamed (1)

A következő már kevésbé elterjedt az előző gyógynövényes italokhoz képest, holott elképesztően jó hatásai vannak: ez a levendulatea. Azon kívül, hogy csökkenti a gyulladásokat, fertőtlenítő hatása köztudott, valamint meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat. Teaként képes nyugalmat is adni. Ha nehezen alszotok el esténként, nyugodt szívvel ajánlom nektek, hogy a takarodó előtt egy órával vegyetek magatokhoz egy bögrével, garantált az eredmény! Én személy szerint étcsokoládét szoktam hozzá majszolni, igazán finom a két íz kombinációja.

Beszerzése, ahogy az eddig felsoroltaknak, úgy a levendulának sem bonyolult, sőt! Nagyon jó programként szolgál, ha a teafilter megvásárlása helyett egy Szedd magad! akció keretein belül saját magatok szerzitek be a lila növényt, de akár a kertetekbe is vásárolhattok belőle.

A forró ital elkészítése sem bonyolult, hiszen annyi a teendőtök, hogy 3-4 teáskanál szárított levendulát forrázzatok le, hagyjátok 10 percen keresztül állni, utána pedig már ihatjátok is. Fogyasztása leginkább tisztán ajánlott, de tehettek bele egy kis mézet is.

Forrás: wellandfit.hu

A csalántea habár sokak által ismert, és ezt is nagyon könnyű beszerezni, nem sokan szeretik furcsa, már-már jellegtelennek mondható íze miatt. A legtöbb ember azt állítja, „zöld” íze van. Ha viszont szeretitek a természetes ízeket, ezt a teát nektek találták ki.

Elsősorban vértisztító növény, hiszen feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, népi megfogalmazással: eltávolítja testünkből a mérgeket. Ezen kívül nagyon jó reumatikus megbetegedésekre is, leggyakrabban viszont lázcsillapításra ajánlják. A csalánban található megannyi vitamin és ásványi anyag (például vas) nagy támogatást nyújt az emberi szervezetnek.

Elkészítéséhez 3 gramm teafű szükségeltetik, amit 250 ml vízzel le kell forrázni, majd 15 perc elteltével természetesen ezt is le kell szűrni, mint minden más felsorolt teát. Ahogyan erre már a csipkebogyótea elkészítésénél is fel kellett hívnunk a figyelmet, fémszűrőt a csalántea elkészítésénél sem szabad használni.

Forrás: almapatika.hu

A hetedik és egyben utolsó a listámon nem más, mint a pitypang. Azért is szerettem volna megemlíteni, hiszen valamilyen okból kifolyólag sokan azt hiszik, hogy mérgező, holott étkezési célokra is használt levele mellett azért is fontos, mert igen hasznos gyógytea készíthető belőle.

A pitypangtea méregteleníti a testet, hiszen a benne lévő enzimek gyorsítják és hatékonyabbá teszik a májműködést. Ezen kívül a gyermekláncfűvel nagyon fontos tápanyagokhoz juttathatjátok a szervezeteteket, hiszen vitaminokban és ásványi anyagokban rendkívül gazdag. Vizelethajtó hatása is van, tehát javítja a vesefunckiót is, amivel gyorsabban távoznak a nemkívánt baktériumok a testből.

A legegyszerűbb, ha megveszitek a kész teát bioboltban vagy drogériákban, de akár házilag is megpróbálhatjátok elkészíteni. Rendkívül érdekes, hiszen külön a leveléből és a gyökeréből is lehet teát főzni. Ha nem akartok sokat bajlódni az elkészítéssel, 3 dl vízben forraljatok fel 2 teáskanálnyi gyermekláncfüvet, főzzétek 1-2 percen keresztül, ezután várjatok 10 percet és szűrjétek le.

Ha rendszeresen szeretnétek inni, akkor hat héten keresztül két csészével tegyétek, ezután viszont tanácsos egy vagy két hét szünetet tartani.

Forrás: femina.hu

Reméljük, hogy kedvet kaptatok a teázáshoz. Ha érdekel titeket a téma, látogassatok el egy bioboltba vagy Herbáriába, hiszen ott professzionális tanácsadásban részesülhettek.

 

Kiemelt kép: hazipatika.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]