Szabad a tér – teraszszínház a Weöres Sándor Színházban

Fehér nyuszi, vörös nyuszi címmel közös, interaktív, játékos kísérletre várja a közönséget a szombathelyi Weöres Sándor Színház. A különleges előadás a most induló Szabad a tér – teraszszínház című programsorozat keretében valósul meg.

Szabad a tér – teraszszínház címmel programsorozat indul: Fehér nyuszi, vörös nyuszi címmel közös, interaktív, játékos kísérletre várjuk közönségünket – áll a Weöres Sándor Színház Facebook-oldalán közzétett felhívásban.

Az előadás kapcsán azt írják, hogy az iráni szerző, Nassim Soleimanpour nemzetközi sikert aratott különleges darabjának nincs próbája, nincs díszlete, nincs jelmeze, nincs rendezője. Egy színész életében csak egyetlenegyszer adhatja elő a darabot, amely kísérlet a színház hatalmának demonstrálására, közös játék az író, a színész és a közönség részvételével, vagyis minden egyes este megismételhetetlen alkalom. A közlemény szerint a tétet az emeli, hogy a színész a darab szövegét ott, helyben, a színpadon kapja meg, tehát ő sem tudja, mi fog történni.

A Fehér nyuszi, vörös nyuszi című darabot eredetileg a Volcano Theatre mutatta be a Necessary Angel együttessel és Wolfgang Hoffmann-nal közös előadásban, Daniel Brooks és Ross Manson dramaturgiai közreműködésével. A már több mint ötven nyelvre lefordított, Indiától Dániáig, Új-Zélandtól Kanadáig számos országban hallott szöveget olyan kiváló színészek is előadták már, mint Whoopi Goldberg, John Hurt, Nathan Lane, Stephen Rea, Sinéad Cusack, Brian Dennehy, David Hyde Pierce, Alan Cumming, F. Murray Abraham, az operaénekes Joyce DiDonato vagy a filmrendező Ken Loach.

Magyarországon a darabot először a SzínMűHely Produkció és az Átrium koprodukciójában láthatta a közönség. A hazai bemutatón, 2019. május 1-jén Alföldi Róbert adta elő a szöveget. Ezzel az előadással Magyarország ötvennegyedikként csatlakozott azon országokhoz, ahol bemutatták a művet.

„Adott egy kedves cím, egy vidámnak induló alaphelyzet, egy kicsit megszeppent színész, nézők, akik a színpadra lépve fontos vagy kevésbé fontos szerepet töltenek be az előadásban, rengeteg, egyszerű metafora és egy iráni szerző, aki a szövegén keresztül átveszi az uralmat a színész fölött és fölöttünk.”  (Puskás Panni: Ha Alföldi Róbert a médium – Színház)

„Minden színészt legalább egyszer utoléri az a rémálom, hogy színpadra kell állnia, de ő azt sem tudja, mit kell mondania, mert semmit nem tud az előadásról. Hát ez most az. Javaslom új szlogennek, hogy »Van egy rémálma? Valóra váltjuk!«” (Kovács Bálint: Alföldi Róbertnek volt egy rémálma, most valóra váltották – Index)

„A piros nyuszi-fehér nyuszi tanmeséje: az összezárt nyuszik versenyt futnak a létra tetején elhelyezett répáért, és amelyik megkaparintja, azt pirosra festik. A piros nyuszit pedig utálni fogják a többiek. Akkor is, amikor már nincsen répa. A tanmese tanulsága elég transzparens: gyűlöletet szítani és azt átörökíteni a következő nemzedékekre nem bonyolult feladat, ahogy nem bonyolult az egyes emberek legalantasabb ösztöneire játszani – megcsinálja minden ócska diktátor.” (Csáki Judit: Nincs répa – Revizor Online)

A darabot Ugrai István fordította, társfordító Krámli András volt. Az előadás a szerző, az Aurora Nova, Berlin és a Mayer-Szilágyi Színházi Ügynökség, Budapest engedélyével jön létre.

Időpontok:

2020. június 11. csütörtök, 19 óra (esőnap:  2020. június 14. vasárnap 17.30 óra)
Előadja: Nagy-Bakonyi Boglárka

2020. június 12. péntek, 19 óra (esőnap: 2020. június 14. vasárnap 19 óra)
Előadja: Alberti Zsófi

2020. június 16. kedd, 19 óra – a Bloomsday keretében (esőnap: 2020. június 17. szerda, 19 óra)
Előadja: Nagy Cili

2020. június 18. csütörtök, 19 óra (esőnap: 2020. június 20. szombat, 19 óra)
Előadja: Szabó Róbert Endre

2020. június 19. péntek, 19 óra (esőnap: 2020. június 21. vasárnap 17.30 óra)
Előadja: Horváth Ákos

A szabadtéri játék egy részben, szünet nélkül, 80-120 perces időtartamban valósul meg a Krúdy Klub teraszán. Korhatár: 15 év.

Belépőjegy: 2.200 Ft (Szent Márton kártya érvényesíthető)

Jegyvásárlás ide kattintva lehetséges.

 

Kiemelt kép: Weöres Sándor Színház

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]