Algákkal a szennyvízkezelésért

A napokban zárult a Szent István Egyetem Izolált algafajok célzott alapkutatása című projektje, melynek keretében a kutatók olyan eredményeket értek el, amelyek meghatározók lehetnek a jövő szennyvízkezelésében. A több mint 700 millió forint összértékű, teljesen uniós támogatásból megvalósuló kutatómunkában nemcsak az egyetem oktatói vettek részt, hanem hallgatók és doktoranduszok is, akik így kipróbálhatták, hogyan kapcsolódik össze a mindennapi gyakorlat az akadémiai munkával. A diákoknak lehetőségük nyílt arra is, hogy tudományos munkákat, dolgozatokat vagy akár diplomamunkákat szenteljenek a témának.

A projekt bázisát az a felismerés jelentette, miszerint a hagyományos technológiákkal tisztított szennyvizekben még sok olyan anyag található, amelyek különböző algafajok számára ideális táplálékot nyújthatnak. Ez a vízbázis tehát megfelelő talajt ad az algák szaporításához, amely számos előnnyel jár.

Egyrészt a befogadó vizekbe visszavezetendő szennyvíz jobban tisztítható, így a környezeti terhelést tovább lehet csökkenteni, amely éves szinten több tízmillió forintos megtakarítást eredményez. Másrészt a szaporított algákból széleskörűen felhasználható biomassza készíthető.

A sikeres projektbe a már említett résztvevőkön kívül bekapcsolódhattak a projektmenedzsmenttel, innováció menedzsmenttel foglalkozó hallgatók is. A fiatal kutatóknak a szakmai tapasztalatszerzés mellett arra is lehetőségük nyílt, hogy megismerkedjenek az uniós pályázatok végrehajtásának menetével.

Forrás: SZIE sajtóközleménye

Kép: drugstore.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]