Fenntarthatósági jelentés az ELTE-n

Mudra Viktória fenntarthatósági koordinátor, az UNI-ECO szakértőjének vezetésével elkészült az ELTE-n az UNI-ECO projekt első számú szakmai anyaga.

A jelentés a projektben résztvevő egyetemi campusok fenntarthatóságát vizsgálja. A projektben öt partneregyetem vesz részt, név szerint a Montpellier-i Egyetem, az ELTE, a Barcelonai Egyetem, a Trinity College Dublin és az Utrechti Egyetem. Emellett résztvevője a projektnek az UNIMED egyetemi hálózat és a CESIE non-profit szervezet is. Mindannyian arra vállalkoztak, hogy beépítsék a társadalmi és a környezeti fenntarthatóságot a modern egyetemi szellemiségbe, és fenntarthatóbbá tegyék a campusokat. A jelentés célja ennek megfelelően a jelenlegi helyzet felmérése és elemzése.

A jelentésből kiderült az is, hogy mind az egyetemek oktatói, mind a diákok elkötelezettek a fenntarthatóság iránt. Ugyan mind az öt egyetem esetében mások a körülmények, hiszen képzési kínálatukban, hallgatóik és oktatóik számában és természetesen a földrajzi elhelyezkedésükben is különböznek egymástól, azonban egyaránt válaszokat keresnek a klímaváltozás kihívásaira, illetve arra, hogy az oktatási és tudományos élet főszereplőiként hogyan tudnak társadalmi felelősséget vállalni a fenntarthatóság területén. Emellett hasonló kihívásokkal is küzdenek. Így például a (részben) elavult infrastruktúra, a finanszírozási nehézségek, a gyorsan változó körülmények és az egyre magasabb elvárások mind az öt egyetem esetében nehézséget okoznak. Közös pontnak tekinthető még a hulladékgazdálkodás, a vízfogyasztás csökkentése, az oktatás és a kutatás. Az energiagazdálkodás, illetve a beszerzési folyamatok fejlesztése azonban még további fejlesztéseket igényel mind az öt egyetem esetében.    

Forrás: ELTE.hu

Képek forrása: ELTE.hu, Uni-Eco DRINK

További információ: UNI-ECO jelentés

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]