„A fenntarthatóság globális kihívásai” – Így szerezhetsz zöld diplomát

Szeptemberben a CHARM European University új mesterképzést indított ,,A fenntarthatóság globális kihívásai” néven. A képzés újító oktatás- és tanulásmódszertanra épül, tele információkkal a mobilitás lehetőségeiről, a fenntarthatóságról, valamint a szövetség öt tagegyeteme közti együttműködésről.

A képzés egyik fő alkotóelemeként kiemelhető a programban rejlő nemzetközi mobilitási lehetőség. A megszerezhető akkreditált diplomát a következő öt partnerintézmény közösen adja ki: a Barcelonai Egyetem, a Trinity College Dublin, az Utrechti Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Montpellier-i Egyetem.

A konkrét társadalmi problémákra rávilágító, A fenntarthatóság globális kihívásai elnevezésű képzés transzdiszciplináris jellegű. Elsősorban a víz, az élelem, valamint az élet és egészség témakörökre összpontosít. Különlegessége, hogy az egyes problémákat különböző tudományterületekről érkező hallgatók vizsgálják. A diplomához vezető út három részből áll. A fenntarthatóság, a társadalmi innováció és a transzdiszciplinaritás területén szükséges alapismeretek elsajátítása kerül a középpontba az első fázisban. Ezután a hallgatók a „flexibilis fázisban” választhatnak a víz, az élelem, illetve az élet és egészség témakörök közül az alapján, hogy melyikben kívánnak jobban elmélyülni. A záró fázisban a hallgatók a fenntarthatósággal kapcsolatos kihívásra fókuszáló projekteket dolgoznak ki, együttműködésben egy társadalmi partnerrel.

A mesterképzés időtartama mindössze 1,5 év, amely egyedülálló lehetőséget nyújt a CHARM-EU partneregyetemek által közösen kiadott akkreditált mesterdiploma megszerzésére. EU-s hallgatóknak a három féléves teljes program díja 3000 euró.

Olyan elemek teszik a képzést innovatívvá, mint a rugalmas kurzusszerkezet, a képzésbe épülő mobilitás, a tágfókuszú tartalom, a transzdiszciplináris megközelítés, az inklúzió és a kihívásvezérelt oktatásra fektetett hangsúly. Továbbá a tervezett értékelési rendszer keretein belül maguk a hallgatók is reflektálnak saját szakterületi tudásuk szintjére, és arra is, hogy mit tanulnak egyéb tudományterületek képviselőitől. A hallgatói visszajelzések beépülnek a képzési tervbe, annak optimalizálása érdekében.

A mobilitás kiemelt szerepet játszik a képzésben. A jelentkező hallgatók a CHARM-EU valamelyik partneregyetemén kezdik meg a képzést. Az első fázis hibrid formában zajlik, tehát jelenléti és virtuális oktatási formát is alkalmazva, például amikor az oktató a részt vevő európai városok egyikében tartózkodik. A hátralévő időszakban a hallgatók a szövetség valamely partneregyetemén folytathatják tovább tanulmányaikat.

Az alapképzéssel kapcsolatban nincs külön feltétel: várnak minden tudományterületről érkező hallgatót, akik felsőfokú tudást szeretnének szerezni a fenntarthatóság területén, valós és globális kihívásokkal foglalkozva. A jelentkezéshez mindössze egy BA szintű vagy azzal egyenértékűen elfogadott diplomára és C1-es szintű angol nyelvvizsgára van szükség.

További információk és a jelentkezéshez szükséges dokumentumok itt elérhetők.

Jelentkezési határidő: 2022. március 8.

Forrás: elte.hu

Képek forrása: yoair.com, elte.hu 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]