Tanulj ingyen, otthonról!

Végre itt a nyár és vizsgáktól mentesen, szabadon oszthatjuk be az időnket. Tudjuk, sokan ilyenkor örülnek, hogy megszabadultak legalább egy rövid időre a tanulnivaló súlyától, de azért nyáron is szerezhetünk új ismereteket. Számos ingyenes online kurzus érhető már el, amelyeknek hála az év közben kötelezően tanult kurzusoktól eltérő, újabb információkat rejtő tárgyakat vehettek fel. Most néhány olyan oldalt ajánlunk nektek, ahol ingyenesen tanulhattok otthonról.

1. Coursera

Már korábban is írtunk a Coursera oldaláról, ahol 122 egyetem több mint 1000 kurzusa közül szabadon választhattok. Az oldal kínálata igazán színes: a kurzusok között egyaránt találunk a bölcsészet- és a társadalomtudomány, az üzlet és menedzsment, illetve az egészség és társadalom területén indulókat, de művészettel, programozással kapcsolatos órákat is választhattok.
Ahhoz, hogy felvehessétek a kurzusokat regisztrálnotok kell az oldalon. A kurzusok lefolyása igen változatos: van, amely során az előadásokról készült videókat nézhetik meg, van amely meghatározott időszakban érhető el, de van amelyet akár azonnal elérhettek a regisztráció után.
A kurzusok többsége angol nyelvű, de ha nem vagytok biztosak nyelvtudásotokban, számos videót megnézhettek angol felirattal.

2. edX

Az edX oldalán a legtöbb kurzus a műszaki tudományok és az informatika területén indul. Jelenleg nagyjából 70 egyetem 576 programja közül választhattok. Akár a Microsoft által indított programozói tanfolyamon is részt vehettek.
A Courserához hasonlóan itt is elég regisztrálnotok a kurzusokon való részvételhez. Számos tanfolyamot azonnal elérhettek, de itt is vannak olyanok, amelyek meghatározott időpontban indulnak.
A legtöbb tanfolyam angolul indul, de kínaiul, spanyolul és franciául is találtok néhányat. Angol nyelvű felirat itt is sok kurzusnál elérhető.

3. Iversity

Az Iversity a Coursera európai megfelelője szeretne lenni. Jelenleg néhány tucat kurzus közül választhattok, melyek az angol mellett németül, spanyolul és oroszul érhetőek el.
A részvétel itt is regisztrációhoz kötött, a kurzusok jellemzően 1-3 hónapig tartanak. Tudásotokat a kurzus végén tesztelhetitek, ám sok esetben ezért és a sikeres teljesítés igazolásáért fizetnetek kell.

4. Open Education Europa

Az oldalt az Európai Bizottság indította, így az oldal nyelvét az unió bármely nyelvére, így magyarra is átállíthatjátok.
Magyarországról még csak a Miskolci Egyetem töltött fel anyagokat, majdnem 400 kurzust találtok viszont angol nyelven, több mint százat pedig franciául, spanyolul és olaszul. Itt is széles a választék a különböző témák között: A legtöbb tanfolyam a tudomány és technológia, illetve a társadalomtudományok területén indul, a felsőoktatás mellett pedig szakképzési, középiskolai és felnőttoktatási kurzusok is találhatóak, tanulhatunk az újságírásról vagy az emberi jogokról.

A felsorolt lehetőségek mellet számos egyetem saját honlapján gyűjti össze az ingyenesen elérhető kurzusait. Így tesz például a Stanford, a Harvard, a Yale vagy az MIT is.

Forrás: eduline.hu
Kép: extratapasz.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]