Az online oktatásé a jövő?

Most indult el az a magyar közreműködéssel készült online kurzus, amely bekerült az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Barack Obama által kiválasztott és ajánlott ötven tanfolyam közé.

Legfőbb célnak a diákok és a tanárok digitális írástudásának fejlesztését tekintik, mindfezt úgy, hogy az oktatást minél interaktívabbá teszik.

Obama beválasztott egy olyan nyílt online kurzust, ami az IKT általános iskolás használatáról szól, tehát tanároknak, fenntartóknak, igazgatóknak szól. Idén második alkalommal indították újra, ennek a hírnek kapcsán tavaly novemberben Obama bejelentette, hogy kiválasztották a legjobb 50 kurzust, amit ajánlanak a tanároknak is és akkreditáltatni lehet – mondta el Turcsányi Szabó Márta, az ELTE Informatikai Karának egyetemi docense, aki a tanárok továbbképzését elősegítő online kurzus egyik fejlesztője.

Horváth Zoltántól, az ELTE Informatikai karának dékánjától azt is megtudtuk, hogy a fejlesztésbe a hallgatókat is bevonta Turcsányi Szabó Márta. Együtt fejlesztették ki azokat a tanulási környezeteket, amelyeket aztán a kémia, matematika, fizika és más szakos tanárok a közoktatásban használni tudnak ahhoz, hogy élményszerűvé tegyék e tárgyak oktatását.

Az online kurzust a Coursera rendszerén keresztül lehet elérni. Ezen a felületen a regisztrációt követően tudunk válogatni a többségében ingyenes kurzusok között.

A digitális technológia fejlődése mellett az egyetemek sem mehetnek el szótlanul. Az ELTE is kihasználja a technika vívmányait, ma már nem csak e-tananyag formájában, hanem a vizsgáztatáshoz és a tanárok közötti kommunikációhoz is alkalmazzák – mondta el Orosz Éva, az ELTE rektorhelyettese.

Kép: laureatehereforgood.net

Forrás: www.hirado.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]