Játék a köbön

Szerkesztőségünk tesztelte a Hallgatói Ötletpályázat nyertes 3D-s sudokut. Cikkünkben élményeinkről és tapasztalatainkról olvashattok.

Három dimenziós logikai játékot alkotott meg Bagi Péter, az ELTE hallgatója, amivel nemrég az Innovációs Napon a Hallgatói Ötletpályázat nyertese is lett. Bár első ránézésre a Rubik kockára hajaz a játék, mindössze kinézetével vonható össze a párhuzam, valójában több rejlik benne ennél az általánosításnál.

Szerkesztőségünk kipróbálta a játékot, amely remélhetőleg hamarosan már a játékboltok polcaira is kikerül.

A su3Doku egy tartószerkezetből és benne kis kockákból áll. A tartószerkezetben lévő kockák száma eggyel kevesebb, mint ami elférne a nagy kockában, így lehet tologatni a kis kockákat és kirakni a megfelelő kombinációkat. Mint a hagyományos sudokunál, itt is az a feladat, hogy minden oldalon egy szám csak egyszer szerepeljen.

Tetszés szerint 2×2, 3×3 és 4×4-es méretben is elkészítették, valamint fontos megemlíteni, hogy a vakok számára Braille-írásos kocka is kapható. És nem csak egy helyes megoldás van, bármelyik kockával meg lehet kezdeni a játékot. A 3D-s sudoku előnye, hogy fejleszti a gondolkodást, a memóriát és a térlátást.

A tesztelést követően két újságírónk, Vörös Évi és Solymosi Emő így nyilatkoztak a 3D-s sudokuról:

„Izgatottan vártam a háromdimenziós sudokuval való találkozómat, ugyanis a kétdimenziós kistestvéréért nagyon odavagyok, szinte minden nap kitöltök egyet. Az összes hasonló logikai játékot kedvelem, kivéve egy típust. Az olyanokat, ahol tologatni kell dolgokat, amiknek félig kötött a helyzete. Ilyenek például amikor egy képet kell négyzetekből kirakni. A Rubik kockát se igazán kedvelem. Ez azonban nem a játékok hibái: én nem vagyok elég tehetséges hozzájuk, és türelmes sem, hogy tovább fejlesszem magam.

Kicsit a 3D sudokuval is ez történt: próbálkoztam, próbálkoztam, és még egy kicsit próbálkoztam, de csak nem sikerült kirakni egy oldalt sem. Nem tudtam átlátni a logikáját, hogy honnét tudnék végre szerezni egy olyan darabkát, amin hetes is van, és ráadásul a megfelelő oldalán.

 Ezek az én saját tapasztalataim, a kipróbálásról senkit sem beszélnék le, mivel élménynek nagyszerű volt, mert nagyon különleges játék. „ (Évi)

“Bár több ismerősöm előtt nem volt teljesen új, én először tartottam a kezemben ezt a játékot, amikor megkaptam. Leginkább egy Rubik-kockára emlékeztetett először a 3x3x3-as felépítés miatt, azonban működésében eltérő volt. A rég ismert hírhedt színes kocka esetében forgatható lapokról beszélhetünk, itt viszont tologatni kell a sorokat és oszlopokat. Ez úgy valósítható meg, hogy a 27 helyett 26 kockából épül fel a szerkezet, azaz a nagy kocka hiányos. Az egész egy szilárd keretbe van befogva, ezáltal a kis egységkockák helye viszonylag állandó, mégis változtatható. Így a cél az volt, hogy a tologatások által az oldalakon 1-9-ig és csak egyszer szerepeljenek a számok. A hat oldal közül egy kivételt képzett – aminek szükségessége a fejtési technikából adódik –, ez lett a megfejtett kocka hátlapja, esetünkben színes oldalak különítették el a számosoktól.

Nekem csupán 3 oldalt sikerült kirakni, s igen jó agytornának bizonyult. Bár könnyebbnek tartom a papíron fejtendő általános, mindenki által ismert sudoku alapeseténél, azért van mit próbálkozni rajta, mire az embernek sikerül a végeredmény, hiszen minél előbbre tartunk, annál komplikáltabb a helyzet és nehezebb a következő lépés.

Próbáljátok ki Ti is, jól fogtok szórakozni!” (Emő)

 

Ha felkeltette érdeklődéseteket a su3Doku, látogassatok el a játék honlapjára!

A Bagi Péterrel készült ELTE Vízió interjút pedig az alábbi hivatkozásra kattintva nézhetitek meg!

(A cikket írta: Bucsku Enikő, Solymosi Emőke és Vörös Éva)

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]