Beszélgessünk az innovációról!

Nyolcadik alkalommal rendezte meg február 26-án az ELTE Pályázati és Innovációs Központja az Országos Innovációs Napot, melynek helyszínéül a Lágymányosi Campus Gömb Aulája szolgált.

Hagyománynak tekinthető, hogy február végén a tudományos és szakmai élet képviselői összegyűlnek a Lágymányosi Campuson egy egész napos konferenciára, ahol a fő téma a kutatás, fejlesztés és az innováció. Idén a kutatás és fejlesztési támogatásokon, a kutatási lehetőségeken és a startup vállalkozások helyzetén volt a hangsúly.

Klinghammer István államtitkár a felsőoktatási intézményekben zajló kutatások szerepéről tartott előadást. Álláspontja szerint világszerte azok az egyetemek a legsikeresebbek, melyek finanszírozását nem az ipar, hanem az állam támogatja. Kifejtette, hogy a sok „helyét kereső” egyetem, főiskola helyett a pillérnek számító intézmények támogatása fontos.

Bemutatásra került a Horizon 2020, ami az Európai Unió kutatási keretprogramja, célja a versenyképesség növelése a kontinensen. Bemutatkozott a Budapest HUB munkacsoport, akiknek célja a startup vállalkozások fellendítése. Újbuda Önkormányzata fiatal vállalkozókat segítő programját ismertette. Szó esett az MTA, az ELTE TTK és a BME együttműködési megállapodásában rejlő további lehetőségekről is.

Az Innovációs nap egyik legizgalmasabb pontja a díjátadó, hiszen ekkor adják át az Innovatív Kutató díjat, valamint a hallgatói ötletpályázat legeredményesebbjeit is ekkor díjazzák. Az ELTE Innovatív Kutató díjat az az egyetemünkön dolgozó kutató kaphat, aki a legjelentősebb előretörést érte el az elmúlt év során műszaki, informatikai vagy természettudományi területen. Idén Palotai Zsolt, az Informatikai Kar tudományos főmunkatársa nyerte el az elismerést.  Kutatási területe az ember és számítógép együttműködése. Csapatával olyan szoftvert fejlesztettek ki, ami képes az arckifejezésekből és a hangból felismerni az emberi érzelmeket.

A Hallgatói Ötletpályázaton Bagi Péter szerezte meg az első helyet 3D-s sudokujával, ami reményei szerint karácsonyra már a játékboltok polcaira kerül. Második helyezést ért el Száz Dénes, aki a dunai kérészek védelmére dolgozott ki koncepciót. A harmadik helyért járó díjat pedig Gyöngyösi András Zénó nyerte el a szél és napenergia előrejelzésére szolgáló alkalmazásával. A díjátadón leplezték le azt a két vitrint is, ahol a már elkészült találmányokat lehet megtekinteni.

Kép forrása: energiaparkett.hu

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]