Kollégium határok nélkül

Szakkollégiumi körképünk utolsó állomásán a Márton Áron Szakkollégiumba látogatunk, oda, ahová határok nélkül – bármelyik egyetemről, főiskoláról várnak hallgatókat. Így kerülnek ide ELTE-sek is – határon innen és túl.

A MÁSZ elsősorban a határon túli magyar nemzetiségű hallgatók elhelyezésére szolgál, ők tehát előnyt élveznek a felvétel során, de az 1100 férőhelyes kollégium fennmaradó helyeire magyar állampolgárokat is felvesznek.
Márton Enikő kollégiumi referens szerint „a szakkollégium egyik fő feladata az egyetemi oktatáson túlmenően a határon túli hallgatók szakmai felkészültségének elmélyítése, pályaorientációjuk kialakítása és megszilárdítása. Hallgatóink olyan ismeretekkel egészíthetik ki felsőoktatási tanulmányaikat, amelyek segítik azok elvégzését, valamint egyéni érvényesülésüket szülőföldjükön illetve szakmai pályájuk során.“ A miniszteri ösztöndíjas hallgatók számára a meghirdetett szakkollégiumi tárgyak felvétele kötelező. Nevesebb előadóik közé tartozik például Dr. Szegedi Péter az ELTE TTK egyetemi docense, Dr. Salát Gergely az ELTE BTK-ról, valamint Dr. Farkas György szintén a TTK-ról.

A határon túli magyar nemzetiségű hallgatók számára pályázatot is írnak ki kutatási szakkollégiumi tevékenységben való részvételre. Márton szerint: „Kiemelt feladatunk a tehetséggondozást biztosító tehetséggondozási pályázat, amelynek célja nem egy kötött tanterv teljesítése, hanem egy a képzés során létrehozandó tudományos, illetve művészeti igényű szakmai produktum.“A következő tanévre szóló pályázatukat június első hetében hirdetik meg. Pályázni előzetes regisztrációval online, a sao.bbi.hu oldalon lehet.

A kollégium távolsága az egyetemektől átlagban 40-45 perc. Legközelebbi tömegközlekedési eszközök az 1-es és 1-es A villamosok, az 5-ös HÉV és a 86-os busz.

A szobák két- illetve háromágyasak, de kérvény alapján lehetőség van egyágyasításra is, továbbá van pároknak, élettársaknak, házasoknak kialakított szint is. Minden szint rendelkezik a alapfelszereléssel ellátott konyhával, zuhanyzóval, mellékhelyiséggel, közösségi szobával és mosógéppel. A szintlakók életét az egyes szintek a szintfelelősei koordinálják: kiadják pédául az olyan közös használati tárgyakat, mint a porszívó, a felmosó, a vasaló vagy a ruhaszárító.

Van internet, de nem jár mindenkinek automatikusan. A hozzáférést külön kell igényelni, s a megfelelő havidíj befizetése után engedélyezik a szolgáltatást. Emellett van két internetterem, valamint könyvtár, amelyek díjmentesen használhatóak.

A mártonosok sportolási és mozgási lehetőségei közé a foci, a kosárlabda, a röplabda, a karate, a jujutsu, az asztalitenisz és a társastánc tartozik. A kollégium kulturális, szórakoztató programokat is szervez: irodalmi estek, könyvbemutatók, kiállítások, táncházak és kézműves foglalkozások közül válogathatnak a lakók.

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]