56 úszónk csobban medencébe a vizes Európa-bajnokságon

Május 10. és 23. között a Duna Arénán és a Lupa Beachen lesz főleg Európa, de részben az egész világ szeme, hiszen a Budapesten rendezésre kerülő vizes Európa-bajnokság remek felmérő lesz a sportolók számára az olimpia előtt.

Immáron ötödszörre ad otthont fővárosunk Európa-bajnokságnak. Nem véletlen ez a szám, hiszen Magyarország igazi úszó nemzetnek számít, a szurkolók eddig minden „vizes” eseményen remek hangulatot varázsoltak. Idén sajnos nem hangzik hatalmas ováció, amikor egy magyar elsőként érinti meg a medence falát, hiszen zárt kapuk mögött kell lebonyolítani a 2017-es vizes világbajnokságra épített Duna Arénában a műugrás, úszás és szinkronúszás versenyszámait. A nyíltvízi versenyek egy új helyszínen kerülnek megrendezésre, felváltva ezzel a korábbi hasonló események házigazdáját, Balatonfüredet. A Lupa Beach Budapest közvetlen vonzáskörzetében, a Duna Arénától északra akár 15 perc alatt is elérhető. Ez a közelség a nyíltvízi úszók számára is kényelmet biztosít azáltal, hogy az Európa-bajnokság versenyei alatt a fővárosban maradhatnak.

A LEN, más néven az Európai Úszó szövetség, elnöke, Paolo Barelli egy interjúban elmondta, hogy a szövetség keményen dolgozik a magyar szervezőkkel, hogy a higiéniai előírásoknak megfelelően biztosítsák a sportolók versenyzését és edzőik ottlétét.

A vizes Európa-bajnokság lesz az első nemzetközi esemény 2019 óta Budapesten, ahol a sportolók összemérik erejüket és egy utolsó esélyt kapnak az olimpiai szintidő teljesítésére.

A héten kezdődő viadalon népes úszócsapatot vonultat fel országunk. Sós Csaba szövetségi kapitány 31 férfi és 25 női úszó nevét jelentette be pár héttel ezelőtt, ebbe a számba beletartoznak nyíltvízi úszóink is. Számonként négy versenyző indítható, ebből viszont kettő juthat tovább az elődöntőbe. Az olimpiai kerettagoktól nagy eséllyel várható érem a medencében, az újoncoktól pedig akár meglepetés eredmény is. 

Mindenképpen érdemes szót ejteni néhány kiemelkedőbb úszónkról:

A 2016-os riói olimpia érmesei számítanak a legrutinosabb indulóknak, hiszen akkor Hosszú Katinka négy, Kapás Boglárka egy, Kenderesi Tamás és Cseh László egy-egy éremmel tért haza az ötkarikás játékokról. Viszont azóta megjelent a szemtelenül fiatal Milák Kristóf is, aki az Eb-n is okozhat számunkra pár kellemes pillanatot. A pillangószámok egyeduralkodójaként aranyesélyes mind 100, mind 200 méteren. Ezen kívül 100 méteres gyorsúszásban is oda kell figyelni a Honvéd 2000-es születésű kiválóságára.

Fotó: Nemzeti Sport/Koncz György

A csapat örökifjú tagja, az olimpiai ezüs – és bronzérmes Cseh László nemrég műtéten esett át, így sajnos nincs védettsége az olimpiai kerettagságot illetően, a mostani Eb-n, vagy a pár hét múlva rendezendő Budapest Openen még megválthatja jegyét Tokióba. 

A 2016-os olimpián 800 méter gyorson bronzérmet szerző Kapás Boglárka jó ideje alkot párt a szintén úszó, 200 méter háton olimpiai kvótát szerző Telegdy Ádámmal. 2016 óta szinte minden világversenyen indultak, és szurkoltak egymásnak. Ádám nagy valószínűséggel 800 és 1500 méter gyorson, illetve 200 méter pillén, míg Bogi a 100 és 200 méteres hátúszás futamai közben szorít Ádámnak.

Háromszoros olimpiai bajnokunk, Hosszú Katinka hét számban szerzett kvótát a nyári játékokra, és nagy valószínűséggel ezeken a távokon indul az Eb-n is. A hétből kettőnek, a 200 és 400 vegyesnek a specialistája. Nála sosem lehet tudni, hogy miben szerez érmet, hiszen sokszor az időrend határozza meg, hogy elvállal-e kevés pihenővel két egymás utáni döntőt. 

A gárda legfiatalabbja egy 2005-ös születésű leány, Veres Laura, aki a Gyulai Várfürdő egyesület versenyzője. A márciusi felnőtt országos bajnokságon elsőként érintette meg a rajtkövet a 200 méteres gyorsúszás döntőjében, az FTC úszója, Verrasztó Evelyn előtt. 

Nem mindenki tud kellemes hőmérsékletű vízben versenyezni, hiszen a hosszútáv számaiban 10 magyar mártózik meg a 14 fokos Lupa-tóban. Nőknél Szimcsák Mira, Vas Luca, Olasz Anna, Rohács Réka, Sömenek Onon Kata 5, 10 és/vagy 25 kilométeren indul, férfiaknál ugyanezeken a távokon Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid, Galicz Péter, Székelyi Dániel, Huszti Dávid bizonyíthat. Ezen kívül rendeznek még 5 km-en vegyes váltót.

A kontinenstornán a műugrás számaiban egy férfi és négy hölgy képviseli országunkat: Bóta Botond, Kun Patrícia, Sándor Petra, Szabó-Seri Lilla és Veisz Emma. Érdekeltek leszünk mind 1 és 3 méteres ugrásban, illetve a vegyes páros számokban is. 

Bóta Botond az Eb kezdete előtt részt vett egy Világkupán, ahol sajnos nem sikerült továbbjutnia a népes mezőnyt felvonultató verseny férfi 3 méteres ugrásának a középdöntőjébe, így nem jött össze az olimpiai kvalifikáció sem. 

A szinkronúszásban vagy másik nevén műúszásban női versenyzőink csobbannak medencébe páros, illetve csapatversenyszámokban. Május 10-től hat napon keresztül kísérhetjük figyelemmel a lányok szereplését. 

Képek: minimatine.hu, lenbudapest2020.com, uksport.gov.uk, MTI

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]