Egy hónapig az úszókon a világ szeme – Budapesten rendezik az ISL-t

Az év végéhez közeledve sem maradunk úszás nélkül, ugyanis a Nemzetközi Úszóliga döntéshozói a megszokottól eltérően bonyolítják le a sztárokat felvonultató versenysorozatot. Az a meglepetés érte fővárosunkat, hogy végül a liga összes fordulóját itt rendezhetik meg, ám nézők nélkül.

Az ISL (International Swimming League) története tavalyra nyúlik vissza, amikor előhozakodtak azzal az ötlettel, hogy mi lenne, ha egy hat állomásból álló versenysorozatot rendeznének, ahol a világ élvonalbeli úszóit raknák össze különböző csapatokba. Az ötlet több olimpiai bajnoknak is megtetszett, így kialakult 10 csapat, köztük egy magyar is, az Iron, Hosszú Katinkával az élen.

A következőképpen épül fel a liga rendszere: mindegyik állomáson 4 csapat méri össze erejét, a versenyzők viszont a helyezésükkel nem érmet, hanem pontot szereznek a csapatuknak. Minden számban összesen 8 induló van, tehát alakulatonként 2-2. Minden csapat élére kineveznek egy edzőt, aki eldöntheti, ki melyik számban fog indulni. Ezeket a nevezéseket a versenyszámok közötti két szünetben kell leadni. A váltók dupla pontot érnek, az 50 méteres gyorsúszás (SKIN race) pedig triplát.

Egy gyors magyarázat arról, hogy mi a SKIN race. Három kört mennek a versenyzők, az elsőben mind a nyolc induló rajtkőhöz áll, majd a négy továbbjutó úszó 3-5 percet szusszan, mielőtt elindítják a második kör futamát. Ebből a menetből már csak ketten jutnak tovább a mindent eldöntő harmadikba. Közben az úszók folyamatosan szereznek pontot a helyezésekkel. Nem rendeztek még ehhez hasonló futamot úszóversenyen, nem véletlen, hogy sok pozitív visszajelzés érkezett az újításra.

A fordulók végén a csapatok is szereznek pluszpontot a helyezésükkel. Ha valaki nem ér célba, vagy kizárják, az pontveszteséggel jár.

A 2019-es szezont toronymagasan uralta az Energy Standard, és könnyedén győzedelmeskedett a decemberben rendezett Las Vegas-i szuperdöntőn.

A bajnokság alatt három világcsúcs született: 100 m-es női hát-, 400 m-es férfi vegyes- és 50 m-es férfi gyorsúszásban. A budapesti állomáson Hosszú Katinka lett a legértékesebb játékos, viszont az egész szezont tekintve a svéd olimpiai bajnok, Sarah Sjöström nyerte el ezt a címet.

A képen Sarah Sjöström

Idén kicsit másképp kerül megrendezésre, ugyanis 10 fordulót rendeznek két napos turnusokban, ahol fordulónként 4-4 csapat vesz részt, majd az összesített pontok alapján a legjobb nyolc jut tovább az elődöntőbe. A sportolók ebben az időszakban senkivel sem érintkeznek, egy teljesen zárt „buborékban” vannak a Margitszigeten. Többeknek, köztük az olimpiai bronzérmes Kapás Boglárkának, szokatlan volt a rövidpálya (25 m), hiszen kimaradt a nyári szezon az 50 méteres versenyekkel.

Az első napon aszerint osztják be a versenyzőket, hogy az előző szezonban hányadik lett a csapatuk. Ahogy az atlétikában, az úszásban is a pálya közepére szokták beosztani a legeredményesebb indulókat, azaz ez annyit jelent, hogy a legjobb csapat a 3-as és a 4-es pályára kerül, a második legjobb az 5-6-ról indul, míg a továbbiakban az 1-2, 7-8 a beosztás sorrendje.

A második nap annyiban különbözik, hogy az előző nap eredményei alapján osztják be a versenyzőket.

Könnyen lehet szerezni büntetőpontokat is. Ha egy váltó nem indul el, 8 pont veszteség, ugyanez egyéni szám esetében 4 pont levonás. Egy újabb újítás a szervezők részéről a jackpot időszabály”, ami annyit jelent, hogy ha a győztes idő és a többi versenyző ideje közötti különbség nagyobb, mint a szervezők által kiírt idő, akkor a futamgyőztes annyi induló pontját kapja meg, ahány esetében teljesül az előírt időkülönbség. Sőt, ha az összes versenyző esetén érvényesül a különbség, akkor a nyertes 37 pontot szállít csapatának.

Magyar úszóink az alábbi csapatokban veszik ki részüket a pontszerzésből:

Energy Standard:

  • Jakabos Zsuzsanna – Európa-bajnok, Olimpián finalista

Aqua Centurions:

  • Szabó Szebasztián – korábban szerb színekben európa-bajnoki bronzérmes, 50 m pillangó országos csúcstartó
  • Verrasztó Evelin – világbajnoki és olimpiai döntős
  • Burián Kata – európa-bajnoki bronzérmes

Iron:

  • Hosszú Katinka – háromszoros olimpiai bajnok
  • Verrasztó Dávid – világbajnoki második helyezett

NY Breakers:

  • Késely Ajna – európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, országos csúcstartó
  • Telegdy Ádám – világbajnoki döntős
  • Kapás Boglárka – világ- és Európa-bajnok, olimpiai bronzérmes

A szervezők igyekeznek a tévé képernyőin keresztül is átadni a remek hangulatot látványos fény- és hangtechnikával. Remélhetőleg a négyes döntőre már beengedik a nézőket is.

Képek forrása: molcsapat.hu, swimswam.com

Szöveg forrása: isl.global

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]