Fantasztikus hangulat és sztárparádé a budapesti Úszó Világkupán

A 2017-es nagysikerű vizes világbajnokság után a világ legjobb úszói visszatértek Budapestre. A Duna Arénában megrendezett háromnapos Világkupa-állomás izgalmas versenyeket, remek hangulatot és magyar sikereket is hozott.

Az Úszó Világkupa-sorozat leginkább Hosszú Katinka által vált ismertté Magyarországon. Figyelemmel követhettük, hogyan halmozza klasszisunk az érmeket, s használja ki a versenylehetőséget olimpiai felkészülése részeként is. A sorozatot 1988-ban hozták létre, 2015-től kezdve ‒ az olimpiai év kivételével ‒ rövidpályán rendezik a versenyeket. A magas pénzdíj még vonzóbbá teszi a részvételt, minden egyes győzelem 1500 dollárt ér. Világcsúcsokért és az összetett győzelemért további prémium jár. A Világkupa állomásai évről évre változnak. Az idei helyszínek Kazany, Doha, Eindhoven, Budapest, Peking, Tokió és Szingapúr. A Világkupa legeredményesebb versenyzője Hosszú Katinka, aki 2012 és 2016 között ötször is a legjobbnak bizonyult összetettben.

Akik kilátogattak a vizes világbajnokságra, tudhatják, milyen remek hangulatot képesek a szurkolók teremteni a Duna Arénában. Ezúttal is parádés atmoszféra fogadta a világ legjobb úszóit.

Három világcsúcs is született Budapesten. Rögtön az első számban rekordot láthattunk. Jianjiahe Wang Mireai Belmonte korábbi rövidpályás világcsúcsát javította meg 400 gyorson, majd két nappal később 800-on egy új junior rekordot is felállított a kínai lány. A brazil Nicholas Santos 100 méter pillangón úszott bámulatos időt, s javította meg a világcsúcsot. A jamaikai Alia Atkinson 50 méter mellen saját világrekordját múlta felül.

Néhány versenyzőnek kifejezetten feküdt a Duna Aréna. Rendkívül erősen szerepeltek az ausztrálok. Az olimpiai bajnok Mack Horton 400 és 1500 méter gyorsúszásban győzött, a világbajnok Emily Seebohm az 50, 100 és a 200 hátat is behúzta, a szintén világbajnok Mitchell Larkin pedig 100 és 200 háton, valamint 200 vegyesen is nyert. Az igazi rövidpályás specialistának tekinthető orosz Vladimir Morozov szintén több számban diadalmaskodott: 100 vegyesen és 50 gyorson is győzött. Nagyon megkedvelte a budapesti közönséget a brazil Felipe Lima, akit a fantasztikus hangulat 50 és 100 mellen is a győzelemig repített. A háromnapos Világkupa-állomás egyik legnagyobb hőse Ranomi Kromowidjojo volt. A hollandok olimpiai bajnoka 50 és 100 gyorson, 50 pillangón, valamint a holland váltó tagjaként kétszer is nyert. Egyéniben ráadásul mindhárom alkalommal az idei világkupában éllovas Sarah Sjöströmöt tudta legyőzni. A magyar közönség nagy kedvence, Chad Le Clos 100 és 200 pillangón szerzett aranyérmeket, mellé két ezüstöt is begyűjtött. A legpechesebb versenyző címét alighanem az olimpiai bajnok Sarah Sjöström kaphatná. A svéd klasszis 200 gyorson ugyan győzni tudott, mellette azonban öt ezüstérmet sikerült összehoznia. Többször csak egy hajszálon múlott a győzelme.

Leginkább azonban Hosszú Katinkáról szólt minden. Háromszoros olimpiai bajnokunk minden megmozdulásánál felrobbant az uszoda, s Katinka meg is hálálta a bizalmat. Csütörtökön 100 méter vegyes úszásban egy végletekig kiélezett csatában győzte le Sjöströmöt. Ezzel 400. világkupa-érmét szerezte meg. Nem sokkal később 200 pillangón Hosszúnak ismét nagy hajrára volt szüksége, hogy megszerezze második aranyérmét is a nap folyamán. Pénteken sem kellett sokat várnia a szurkolóknak, hogy kiereszthessék a hangjukat. Hosszú Katinka 400 vegyesen magabiztosan szerezte meg a győzelmet, az már csak hab volt a tortán, hogy Jakabos Zsuzsanna bronzérmet szerzett ugyanebben a számban. Majd szombaton az egész budapesti Világkupa-állomás utolsó egyéni versenyszámában, 200 vegyesen Katinka ismételten növelte világkupa-győzelmei számát. A hangorkán ezúttal sem maradt el. Négy aranyérme mellett két bronzérmet is szerzett az Iron Lady. 400 vegyesen Verrasztó Dávid szerzett ezüstérmet, 1500 gyorson pedig Lakatos Dávid lepte meg a közönséget szintén egy ezüsttel. Legendánk, Cseh László ugyan még csak felkészülése elején jár, a hazai világkupát azért nem hagyta ki, s 200 vegyesen szerzett is egy második helyet.
Ha váltóverseny, alighanem mindenkinek a budapesti világbajnokságon hőstettet végrehajtó 4 x 100-as gyorsváltó jut az eszébe. Nagyjából hasonló hangulat fogadta a Lobanovszkij Maxim, Kozma Dominik, Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna összetételű 4 x 50-es vegyes váltót is. A dübörgő aréna a VB-hez hasonlóan ismét bronzéremig repítette a magyar csapatot.


A csütörtöki program zárásaként a kilátogató nézők egy különleges versenyt is megtekinthettek. Erik Moussambani, ismertebb nevén, Erik, az angolna mérkőzött meg a magyar sport legnagyobb alakjai közül néhánnyal. Ha valaki nem ismerné, Erik, az angolna a 2000-es Sydney-i olimpia hőse lett, amikor is élete során először úszott le 100 métert, s bizonyos pillanatokban nem lehetett egyértelmű a nézők számára, hogy az egyenlítői-guineai úszó túléli-e a futamot. Végül 1:52,72-es idővel, a világcsúcstól több mint egy perccel elmaradva (100 méteren!), de teljesítette a távot. Innen az angolna becenév.

Kihívói között Berki Krisztián, Liu Shaolin Sándor, Baji Balázs, Torghelle Sándor, a birkózó Veréb István, és a vívó Somfai Péter szerepeltek, akik mind sportáguknak megfelelő öltözetben léptek be az uszodába. A különleges sztárfutamot végül Baji Balázs nyerte, a szemüvegével bajlódó Torghelle előtt. Láthatóan mindenki jól szórakozott az Erik Challenge-nek keresztelt versenyen.

A fantasztikus hangulat megannyi úszó számára kedvelt helyszínné tette Budapestet, nem győzték hangsúlyozni, milyen jól érzik itt magukat. A Világkupa-sorozat novemberben Pekingben folytatódik. Remélhetőleg azonban jövőre is visszatérnek az úszás klasszisai Budapestre, és újra a helyszínen szurkolhatunk kedvenceinknek.

Képek forrása: Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]