Ha május, akkor Bölcsész Napok!

Idén online formában rendezi meg a Bölcsészettudományi Kar négynapos, kulturális minifesztiválját május 11–14. között. A kínálatban előadás, közös filmnézés, sőt még online szabadulószoba is szerepel – nem éri meg kihagyni. De melyek a legérdekesebbnek ígérkező programok? Ajánlónkat olvashatjátok.

Változatos eseményekkel vár minden résztvevőt a BTK Hallgatói Önkormányzata. A sport iránt érdeklők számára egy izgalmas futás kihívással készülnek. A jelentkezőknek nincs más dolga mint az esemény ideje alatt minél nagyobb távot lefutni vagy sétálni, az eredményről készített screenshotokat pedig május 14-ig elküldeni a sportreferens@btkhok.elte.hu e-mail címre. A nevezők között a HÖK nyereményeket sorsol ki.

A képernyő előtti kikapcsolódást választók sem maradnak program nélkül. Május 12-én a Szociális Bizottság és a SHÜTI (Speciális Hallgatói Ügyeket Támogató Iroda) közös filmnézést szervez. A Crip Camp – A Disability Revolutioncímű film az értelmi és mozgásszervi fogyatékossággal rendelkezők amerikai esélyegyenlőségi forradalmába nyújt betekintést. A film megnézést követően lehetőség nyílik rövid beszélgetésen részt venni a SHÜTI egyik szakemberével.

Május 13-án, 17 órától egy magyar klasszikus, a Curtiz lesz terítéken. A filmet 19 órától Dr. Gelencsér Gábor, a Filmtudományi Tanszék docense fogja elemezni, akinek gyakran az óráin is tananyagként szerepel ez az alkotás.

Fontos, hogy a közös filmnézéshez csak Netflix-fiókkal rendelkezők tudnak csatlakozni, előzetesen pedig a Netflix Party nevű Chrome-kiegészítő letöltése szükséges hozzá. Működésének lényege, hogy a plugin telepítése és a film elindítása után a böngészősáv mellett pirosan világító kiegészítőre kattintva partit kezdeményezhetünk. Ezt követően egy chatablakot fogunk látni a film szélén, valamint egy közvetlen URL-t, amit elküldhetünk azoknak, akikkel együtt szeretnénk filmezni. Miután mindenki belépett, a lejátszás szinkronizálódni fog a részvevőknél, sőt az oldalsó chatben még kommentálni is lehet a filmet.

A távoli kultúrák érdeklők számára is készültek programokkal. Május 12-én, 17 órától Pap Melinda adjunktus a kínai asztrológia kialakulásról, történetéről és alkalmazásáról tart egy rövid előadást, valamint szó lesz a BaZI-ről, a kínai asztrológia személyiségelemző módszeréről is. Ezt követően lehetőség lesz egy nyitott beszélgetésbe bekapcsolódni és kérdéseket feltenni. A csatlakozási linket a napokban, a Facebook-eseménynél teszik közzé.

A japán popkultúra és az animék világa iránt érdeklődőknek kedvez a Bölcsész Napok egyik zárórendezvénye, május 14-én, 14 órától. A kerekasztal-beszélgetés témája a háború és az ahhoz kapcsolódó morális kérdések allegorikus és konkrét megjelenése, a középpontban a népszerű Shingeki no Kyojin (Attack on Titan) című sorozattal. Hidvégi Zsófia, a Távol-Keleti Intézet szakmentora és Pusztai Beáta japanológus doktorandusz fog képet adni a háborús morálról és a trauma megjelenítéséről, japán popkulturális alkotások bevonásával. A beszélgetéshez a Teams felületén, az alábbi linken keresztül lehet csatlakozni.

A rendezvénysorozat keretein belül azonban komoly kérdések is helyet kapnak. A Hallgatói Önkormányzat egy olyan témával készült, amelyről nem lehet eleget beszélni. A NANE Egyesülettel közösen azt vizsgálják meg, hogy mit jelent a családon belüli erőszak és hogyan tudunk segíteni az áldozatokon. Ha szeretnétek hozzájárulni ahhoz, hogy ez a téma ne maradjon tabu, akkor május 13-án, 18 órától Instagram live-hoz csatlakozva tudtok részt venni a beszélgetésen.

További információkért, valamint részletes, folyamatosan frissülő programkínálatért keressétek a Bölcsész Napok Facebook-eseményét és kövessétek a Bölcsész Napok Instagram-oldalát.

Források: Bölcsész Napok Facebook-eseménye, PCWorld

Képek forrása: Bölcsész Napok Facebook-eseménye

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]