Karakas Hedvig aranyérmes – egy korábbi judós értékelése az Eb-ről

Csütörtökön rajtolt el az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság a cseh fővárosban. A háromnapos tornán 11 magyar cselgáncsozóért szurkolhattunk.

A vírus betörése következtében felfüggesztették az olimpiai kvótaszerzési időszakot, ezzel együtt judósaink nem léphettek tatamira éles szituációban. Végül októberben megtört a csend, és elhangzott hosszú idő után a Papp László Sportarénában az első „hadzsime”, ami azt jelentette, hogy judósaink újabb lehetőséget kaptak, hogy közelebb kerüljenek az ötkarikás játékokhoz. Egész nagy létszámú csapatot vonultatott fel Magyarország, ám „csak” kettő dobogós helyezés született Karakas Hedvig és Özbas Szofi révén.

Eredetileg májusban került volna sor a most megrendezett háromnapos versenyre, de a koronavírus miatt kétszer is el lett halasztva. Igaz, nem jött össze rekord létszámú induló, de így is számos olimpiai és világbajnok vállalta a részvételt. A Brit Cselgáncs Szövetség jelezte visszalépését, illetve az izraeli női csapat sem indult.

Az Ungvári testvérek, Attila (bal) és Miki (jobb).

A magyar csapatnak is volt néhány rutinos hiányzója: Csernoviczki Éva (2014-ben Európa-bajnok 48 kg-ban, egyben a legutolsó aranyérmesünk), Ungvári Miklós (2011-ben Európa-bajnok 66 kg-ban) és testvére, Attila (2019-ben bronzérmes 81 kg-ban). A budapesti Grand Slam meglepetésembere, Özbas Szofi könyöksérülés miatt, az ifjúsági olimpiai bajnok, Gercsák Szabina combsérülés miatt nem tudott Prágában ott lenni.

A korábbi cselgáncsozó, az U23-as Európa-bajnoki harmadik, illetve több Európa-kupán bronzérmes, Szabó Katinka volt a segítségemre. Picit mesélt a magyar csapat hiányzóiról, és elmondta, hogy szerinte ki, meddig jut el a selejtezők során. Az első napot illetően nem tévedett sokat.

Kép: Paco Lozano

Nálunk nagyon nagy befolyása van a sorsolásnak, kivel sorsolnak össze, hányadik körben. A nyolc közé bejutás az első cél, mert ha ott veszítesz, még esélyed lehet a vigaszágon jó eredményt elérni. Judóban kettő harmadik, ötödik és hetedik helyezett van.

Az 52 kg-ban induló Pupp Rékáról a következőket mondta:

Réka egy nagyon szorgalmas lány, aki mindent megtesz, hogy megnyerje az adott mérkőzését. Ő is sérülésből épült fel, az első mérkőzésén egy moldáv lány ellen lép tatamira, akit szerintem probléma nélkül le fog győzni. Második mérkőzésén egy svájci lány az ellenfele, akivel 1-1 az állás, de legutoljára Réka tudott diadalmaskodni. Ez a mérkőzés azért fontos, mert aki itt nyer, az jut be a nyolc közé, tehát biztos pontszerző lesz az Eb-n. Négy közé jutásért az olaszok olimpiai ezüstérmese lenne Réka ellenfele. Meglátásaim szerint Réka 5. vagy 7. helyen végez.

Réka esetében sajnos nem jött be a jóslat, ugyanis kikapott svájci ellenfelétől, azaz helyezetlen lett, és nem szerzett pontot a kvalifikációs sorozatban.

A csapat legifjabb tagjáról, Szegedi Dánielről, aki 66 kg-ban képviselte az országot, ezt nyilatkozta:

Nem ismerem őt, de úgy gondolom, hogy tapasztalatszerzés céljából nagyon jót tesz neki majd az Eb. A ceglédiekről tudni kell, hogy ők olyan versenyzők, akik tényleg az utolsó másodpercig küzdenek, és el is hiszik, hogy meg tudják csinálni. A november eleji Junior Európa-bajnokságról bronzéremmel tért haza. Egy nála sokkal rutinosabb versenyzővel fog kezdeni, egy portugál olimpikonnal. Úgy gondolom, hogy sajnos a rutin miatt a portugál fog diadalmaskodni, így Dani helyezetlen lesz az Eb-n.

Ezzel kapcsolatban tökéletesen igaza volt.

Az első nap utolsó magyar indulójáról, barátnőjéről, és egyben korábbi csapattársáról, Karakas Hedvigről ezt nyilatkozta:

Hédi nemrég a budapesti Grand Slamen harmadik helyen végzett, ahol remek formát mutatott. Szerencsére nem hátráltatta sérülés a felkészülése során. Harmadik kiemeltként sorsolták, így az első körben ő „erőnyerő lesz”, azaz hozzá mérkőznek be. Nem hiszem, hogy problémát fog okozni neki az első mérkőzés. Ha az megvan, akkor bekerül a nyolcba, ahol egy rendkívül kellemetlen orosz versenyző lesz az ellenfele, aki egyben a címvédő is. Úgy gondolom, hogy a felkészülése nagyon jól sikerült. Ha túllép az oroszon, a német Stollal küzd meg a döntőbe jutásért. 2-1 a mérleg. Nem azért mondom, mert csapattársam és barátnőm, de úgy érzem, simán döntős lesz.

A jóslat bejött, Hédi döntős lett, viszont az elődöntőben nem a német Stollal, hanem a bulgár Ivelina Ilievaval kellett megküzdenie. A döntő a 2015-ös bakui Európa-bajnokság visszavágója volt, ugyanis akkor Hédinek meg kellett elégednie az ezüstéremmel. Viszont most fordult a kocka, mert portugál ellenfele 3 intést kapott, és így Hédi 6 év után aranyérmet szerzett Magyarországnak. Hatalmas gratuláció neki és edzőjének!

A második napon kettő magyarért szurkolhattunk: Szabó Frigyesért (aki egyben Katinka testvére), 73kg, és Tóth Benedekért, 81kg.

Frici régóta sérüléssel szenved, így a felkészülése nehezen ment. A német olimpikonnal, Wandtkéval küzd meg az első mérkőzésen. Tőle tavaly kikapott. Fricinél mindig nehéz megjósolni, hogy mi lesz, mert képes elverni a ranglista vezetőt, de képes kikapni az utolsótól is. Most ez a sérülés nem könnyíti meg a helyzetét, így helyezetlenül fogja zárni a versenyt.

Tóth Benedekről ugyanazt tudom mondani, mint Szegedi Daniról, hogy nagyon akar. Tavaly felnőtt Világkupán érmet szerzett, de még mindig sok tapasztalatot kell gyűjtenie ahhoz, hogy egy felnőtt mezőnyben odaérjen. A montenegrói ellenfelének, akivel első körben megy, nincs túl sok eredménye, úgy gondolom, hogy „Bebe” az első mérkőzését hozni fogja. Utána viszont a görög versenyző jöhet, aki jóval rutinosabb a 27 évével, így ott véget ér a magyar versenyzőnek az Eb. Ma nem lesz sikeres napunk.

Mindkét magyar versenyzőt illetően igaza volt Katinkának. Benedeket nem görög, hanem belga judós búcsúztatta.

Végül a zárónap következett. Elsőként Tóth Krisztiánról ejtett pár szót, aki 90 kg-ban indult, majd Gőz Rolandról beszélt, aki ugyanebben a súlycsoportban versenyzett.

Első két mérkőzését hozza, majd utána valószínűleg az azeri versenyzővel fog találkozni, akitől az utolsó két alkalommal kikapott. Szerintem most sem fogja tudni megoldani, így vigaszágra kerül. Úgy gondolom, hogy pontszerző helyezést fog elérni, azaz 5.-7. hely valamelyikén lesz.

Gőz Roland Krisztián csapattársa. Tavalyi évben nagyon szép eredményeket ért el: Junior vb és Eb 2. hely. Felnőttek között most szeretne bemutatkozni. Első mérkőzését szerintem hozza, utána viszont a világbajnok szerb szerintem nagy falat neki, így helyezetlenül zárja a kontinensviadalt.

Az előbbi versenyző esetében nem tévedett, Krisztián 7. helyen végzett. Fiatal csapattársa sajnos nem hozta első meccsét.

A következő két judós, Cirjenics Miklós és Vég Zsombor, akik 100 kg-os kategóriában indultak.

Kép: MTI/Czagány Balázs

Miki fehérorosz ellenfelével 2018-ban kétszer is összecsapott, 1-1 az egymás elleni arány. Miki egy olyan versenyző, hogy szereti megijeszteni a magyar versenyzőket, legtöbbször az első egy percben szereznek ellene pontot, de remek akaraterővel rendelkezik, így mindig az utolsó pillanatban fordít. Szerintem hozza az első mérkőzését, majd azeri ellenfél következik, akit le tud győzni, csak el kell hinnie. Utána a portugál világbajnok következik, akinek a stílusa nagyon nem fekszik Mikinek, és szerintem pont emiatt kikap, így vigaszágra kerül. 3. vagy 5. helyen fog végezni.

Zsombor 19 éves, ceglédi. Nem a legjobb sorsolást kapta. Egyből az olimpikon franciával kezd, sajnos oda még kevés lesz a fiatal versenyző.

Miki esetében sajnos nem lett igaza, ugyanis nem lett pontszerző. Zsombor számára biztos remek tapasztalat volt egy olimpikonnal összecsapni, viszont a rutin miatt a francia jutott tovább.

+100 kg, Sipőcz Ricsi. Tavaly robbant be a felnőttek közé, alig 18 évesen. Nehézsúlyban ritka az ilyen technikás versenyző. Novemberben megnyerte a Junior és az U23-as Európa-bajnokságot is. Itt is okozhat meglepéseket, de ahhoz, hogy érmet tudjon szerezni, még erősödnie kell a felnőttekhez.

Ricsi kikapott első meccsen orosz ellenfelétől.

Az utolsó magyar versenyző személyében Szigetvári Mercédeszt ismerhetjük meg, aki +78 kg-ban képviselte hazánkat.

Mercédesz bajai versenyző. Ebben a súlycsoportban nem indultak sokan, szóval szerintem 5. vagy 7. helyen fog végezni.

Mivel nem jutott túl ukrán ellenfelén, így helyezetlenül zárta a kontinensbajnokságot.

Az indulóknak gratulálunk, különösen Karakas Hedvignek, aki aranyéremmel térhetett haza. Illetve külön köszönet Katinkának, aki a rendelkezésemre állt.

Borítókép: MICHAL CIZEK / AFP

Többi kép: judoinside.com, Hosszabbítás – CTV, index.hu, 24.hu, ijf.org, MTI/MTVA

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]