Növény-örökbefogadás, szellemi tulajdon védelme, a járvány társadalmi következményei – ezek a legújabb pályázatok

A járványhelyzet ismét a távoktatásra való átállásra kényszerítette egyetemünket, ami egy-két pihentető, pizsamában tanulós nap után már nem is tűnik annyira izgalmasnak, hiszen éppen azt veszi el, ami miatt a leginkább szeretjük a felsőoktatást: az egyetemi életérzést és az évfolyamtársakkal való személyes kapcsolatot. Ez a kényszerhelyzet ugyanakkor lehetőséget ad arra is, hogy az egyetem és az otthonunk közötti utazási időt hasznosabban tölthessük el. Akár online benyújtható, izgalmas pályázatokon is megmérettethetjük magunkat. Mutatjuk, milyen pályázati lehetőségek közül választhattok.

Mecenatúra pályázat

A pályázat keretében a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal 2021-ben is támogatási lehetőséget kíván biztosítani Open Access publikáláshoz, illetve tanulmánykötetetek megjelenéséhez, magyar, illetve angol nyelven. Ennek kapcsán a hivatal igyekszik előzetesen felmérni a pályázattal kapcsolatos érdeklődést. A kutatók pályázati igényüket a szakterület és a témakörök megadásával az ELTE Pályázati Központon keresztül jelezhetik 2020. november 30-ig.

Ujvári János Diplomadíj-pályázat

A tavaszi félévben végző hallgatók részére ismét meghirdetésre kerül az immár évtizedes múltra visszatekintő Ujvári János Diplomadíj-pályázat, azzal a céllal, hogy a szellemitulajdon-védelmi ismereteket növeljék az alap- és mesterképzésben részt vevő hallgatók körében. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a résztvevők számára térítésmentes szakmai képzést is biztosít, távoktatási formában, az ott szerzett tudást pedig később, a munkaerőpiacon is remekül hasznosítani tudják majd. A 20 órás tanfolyam igazolt elvégzése egyik feltétele is a pályázati díj elnyerésének.  

Pályázni olyan saját diplomamunkával vagy szakdolgozattal lehetséges, amelyben a pályázó a választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait tárja fel legalább 10 oldal terjedelemben, vagy ami teljesen a szellemitulajdon-védelem valamely kiválasztott kérdésének van szentelve. Értékeléskor e két megközelítés elbírálásában nem tesznek különbséget.

Pályázni az alábbi öt kategóriában tudnak a végzős hallgatók:

  • szabadalom/használatiminta-oltalom,
  • védjegyoltalom,
  • formatervezésiminta-oltalom,
  • szerzői jog,
  • szellemitulajdon-védelem gazdasági szerepe.

Minden kategóriában három helyezetett és egy különdíjast választanak, akik mind értékes pénzjutalomban részesülnek majd.

Pályázni legkésőbb 2020. dec. 2-ig lehetséges online, az ujvaridiplomadij@hipo.gov.hu ímélcímen.

A pályázati feltételekkel kapcsolatban részletes információk a következő linkre kattintva érhetőek el!

Járványon innen és túl – Az ELTE TáTK diákversenye

A 2020-as év szinte azonnal magával hozta a koronavírus-járványt, amely azóta is árnyékként vetül az élet és a társadalom minden területére. Ezen gondolatmenet mentén jött az ötlet, hogy a társadalomtudomány oldaláról is meg lehet közelíteni a járványhelyzetet. Az ELTE TáTK a járvány társadalmi hatásainak bemutatása érdekében indít pályázatot, melyen középiskolás diákok, valamint bármely felsőoktatási intézmény alapszakos hallgatói vehetnek részt.

Az alábbi témák választásával lehetséges nevezni a pályázatra:

  • Milyen következményekkel járt a járvány az oktatás területén?
  • Hogyan változtak a családi, baráti kapcsolatok?
  • A kényszerű lassítás áldás vagy átok?
  • Változott az, ahogyan a szabadidőnket eltöltjük?
  • Hogyan gondoskodhatunk a rászoruló idősekről, betegekről, szegénységben élőkről?
  • Mi az, amivel segíthetünk magunkon és/vagy embertársainkon?
  • Mit kezdünk a bizonytalan jövővel?
  • Van olyan változás, amit a későbbiekben is megtarthatnánk?
  • Ha a döntéshozók helyében lett volna, mit tett volna másképp a járvány elleni hatékony védekezés és a károk enyhítése érdekében?

A pályázat megvalósítási formáját tekintve kötetlen, gyakorlatilag bármilyen módon elkészíthető, mint például esszé, videoklip, glossza, fotó, képregény, dalszöveg stb.

A nyertes pályázó értékes tárgyjutalmakban részesül.

Az elkészült pályázatot a kommunikacio@tatk.elte.hu ímélcímre kell megküldeni legkésőbb 2021. január 4-ig. Az eredményhirdetés is az online térben történik majd; várhatóan az ELTE TáTK online nyílt hetében, 2021. január 18-án.

A pályázattal kapcsolatban további információ elérhető itt.

Bónusz: Fogadj örökbe egy növényt!

A hamarosan 250. születésnapját ünneplő Füvészkert elődjét Winterl Jakab vegytan- és botanikaprofesszor hozta létre 1771-ben. Az évforduló alkalmából örökbefogadási kampány indult, amelynek keretében a kert valamennyi növénye jelképesen örökbe fogadható, az örökbefogadásból származó adományokat pedig a Füvészkert támogatására fordítják.

Az örökbefogadó oklevelet kap, és nevét feltüntetik a honlapon. Az Örökbefogadók Napján díjmentesen látogathatja a kertet, és részt vehet a díjmentes szakvezetésen. A ginkgo fokozatú támogatók emellett egyéves bérletet kapnak, és nevüket emléktábla örökíti meg a kert bejáratánál.

Az örökbefogadási űrlap a következő linken érhető el, melyben elérhető az örökbefogadás menete és a támogatási összegek is.

Forrás:

ELTE honlap; mecenatúra pályázat

Az ELTE Társadalomtudományi Karának honlapja

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala honlapja

Képek forrása: szabadalom-vedjegy.hu, smartclinic.hu, top7hungary.com/fuveszkert, genius-ja.uz.ua/palyazatok

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]