„Mi kell a bokszhoz? Keménynek kell lenni” – Interjú Rozgonyi Áronnal

Kiváló 3. helyezést szerzett Rozgonyi Áron a BEAC színeiben az idei Felnőtt Női és Férfi Országos Ökölvívó Magyar Bajnokságon, amit október 28–31. között rendeztek meg Győrben az Olimpia Sportparkban. Áronnal erről a versenyről és az idei év nehézségeiről is beszélgettünk.

Milyen érzések vannak most benned, hogy vagy? Sikerült feldolgoznod már az elért eredményt?

Még mindig nagyon boldog vagyok ezzel a helyezéssel, ez egy régi álom volt, hogy dobogós lehessek a magyar bajnokságon. Még szeretnék egyszer országos bajnok lenni, és remélem, ez még közelebb vitt ehhez. Most továbbra is edzek, nemrég értem haza edzésről.

Hogy sikerült az edzésed?

Egy tök jó edzésen vagyok túl. Visszanéztük a versenyt, én már százszor visszanéztem a meccseimet, és elégedett vagyok. Jól bokszoltam, bátran, annak ellenére, hogy kikaptam a bajnoktól, Hámori Ádámtól.

Mit tudsz kamatoztatni ebből a jól sikerült versenyből?

Amik jók voltak, azokat még jobbá akarom tenni, amik nem voltak jók, cél, hogy még jobbá tegyem. Most, hogy eltelt ennyi idő, most már jobban fókuszálok a hibáimra, visszanéztük azt a meccset, amit döntő fölénnyel nyertem, és most már jobban ki vagyok élezve a hibákra, mit lehetett volna jobban is csinálni. Leülepedett az adrenalin, és próbálom kijavítani a hibáimat.

Jövőre már országos bajnok szeretne lenni

Akkor elégedett vagy?

Összességében elégedett vagyok. Jó élmény volt az Olimpiai Sportparkban versenyezni, hihetetlenül profi volt az egész. Jó élmény volt ott lakni, élni, versenyezni.  Jöttek, mentek a jobbnál jobb sportolók.

Milyen súlycsoportban versenyzel?

91 kg-ban versenyzem, ami 81–91-ig tart. Mindenki úgy csinálja, hogy a súlycsoport tetejét célozza meg, aztán fogyasztunk, majd az utolsó dekákat verseny előtti napon elveszítjük.

Hogyan alakult a súlyod?

Nekem szépen alakult a súlyom. Magabiztosan tudtam hozni. Nem kellett, hogy éhezzek, szomjazzak, az ugye nagyon rossz, azt utáltam mindig is. Magától is jól beállt a súlyom. Ezzel nem volt akkora probléma. 

Ez volt az egyetlen verseny idén?

A koronavírus miatt igen, ez volt az egyetlen verseny. Tavaly ötödik lettem, és most egy évig nem volt versenyem.

Akkor tulajdonképpen úgy alakult az év, hogy erre az egy versenyre készültél?

Gyakorlatilag igen, de azért nem. Miután megvolt a magyar bajnokság utána jött a téli időszak, és egy nagyon nehéz alapozáson voltunk túl.  Készültünk, hogy jönnek a versenyek, csak aztán jött a Covid első hulláma, nálunk a klub is bezárt. Maximum otthon magunkban tudunk edzeni. 

És így hogyan nézett ki ez az év?

Az volt a szörnyen nehéz ebben az évben, hogy azt az alapozást, amit egy évben egyszer szoktunk csinálni, most háromszor csináltuk. Nagyon rossz, hogy alapozol, készülsz a versenyekre, aztán az összes versenyt kilőtték.  Véget ért az első hullám, jött a nyár, újra lehetett edzeni, megint elkezdtünk alapozni. Lehet, hogy lesz verseny, aztán végül mégsem lett. Nem valósult meg az, amire készültünk. És akkor jött a magyar bajnokság, amit előrébb hoztak.

Mikor döntötték el, hogy korábban lesz?

A bajnokság mindig az utolsó verseny az évben, általában december közepén szokott lenni, most ezt előrehozták. Egy hónappal a verseny előtt tudtam meg. Általában tehát decemberre szoktunk felkészülni. Most ez előrébb tolódott, és akkor rohamtempóban felkészültünk. Versenyek hiányában kesztyűzésekre tudtunk csak járni. Kisebb versenyek is elmaradtak, amik a bajnokságra készítenek, hogy meglegyen a ringrutin, ezek nem jöttek össze. Ennek ellenére nagyon jó kesztyűzéseket lehetett összehozni, például Hámori Ádámmal is tudtam egyszer bunyózni.  Pozitív élményekkel mentem el a magyar bajnokságra, éreztem, hogy jó formában vagyok. És összességében meg tudtam koronázni ezt az évet ezzel a 3. helyezéssel.

Alapvetően mennyire vagy önkritikus saját magaddal, például azzal, amit az idei évből ki tudtál hozni?  

Maximálisan elégedett vagyok. Csak látom azt, hogy ez még nem a teljesítőképességem felsőfoka. Motivál engem, hogy van mit javulni, van mit javítani. Szerencsére tök jó csapatom van. Látom, hogy fejlődtem. A tavalyi bajnoksághoz képest is fejlődtem.

A koronavírus-járvány ellenére sikerült kihoznia a maximumot az évből

Mennyire fontos, hogy magabiztosan állj ki bokszolni?

Nagyon fontos, hogy magabiztosak legyünk. Egyszer az egyik országos bajnok barátommal beszélgettem, és felmerült, hogy mi kell a bokszhoz? Az, hogy keménynek kell lenni. Minél magabiztosabb valaki, annál jobb eredményt tud elérni. Nagyon megnőtt az önbizalmam az élet minden területén, mióta bokszolok. Sokkal kiegyensúlyozottabb vagyok.

Van példaképed?

Sok példaképem van egyébként. Például Anthony Joshua. Tetszik benne a gondolkodásmódja, a mentális része. Technikalaig Canelo Alvarez a példaképem. Technikailag ő az egyik legjobb. Egy kimondott példaképem nincsen. Mindenkiben megvan az, aki tetszik. Magyarok közül a jelenlegi edzőm és a volt edzőm a példaképem. (Edzőm Kovács Mária, nevelőedzőm Grád Attila.) Jelenlegi versenytársaim és klubtársaim is példaképeim.

Te a BEAC versenyzője vagy, mégis a Kőbányánál edzel. Hogy van ez?

 A BEAC-nál vagyok leigazolva, BEAC-nál sportösztöndíjas bokszedzéseket tartok, illetve kredites órákat. Mostantól online, de már tavaly is tartottunk online. Nagyon aktívan részt vettek ebben a hallgatók. A Kőbányai csapattal együtt edzek, de a BEAC színeiben versenyzem, azért, mert BEAC-os szeretnék lenni, nekem ez fontos. Sok éve vagyok ez ELTE-nél, jelenleg a doktorit csinálom. Sokat jelent, hogy itt tudok versenyezni.

Áron büszke arra, hogy az ELTE színeiben versenyez

Van még valaki rajtad kívül?

Egyedül én vagyok. Amikor elkezdtem versenyezni, akkor a MAFC-nál voltam, a BEAC-nál nem volt lehetőség. De én az ELTE-nél szerettem volna lenni, ezt megtudta a BEAC, ezt megtudta egy tanárom, Horváth Ákos, és ő beszélt az igazgatósággal, és azonnal megcsinálták a bokszszakágat. Másnap leigazoltak. 

Ez neked sokkal több, hogy a BEAC-nál vagy, sokkal többről is szól, mint magáról a bokszról akkor.

Igen. Nagyon szeretek a BEAC-os csapattal együtt sportolni, jól érzem magam velük. Meg a BEAC-nak nagy sportmúltja van, az, hogy valaki BEAC-os, az nem kis dolog.

Említetted, hogy edző is vagy. Kiket edzel?

Nemzetközi OKJ edzőit végeztem. A BEAC-ban mint sportösztöndíjas hallgató én szervezem az edzéseket, hetente kétszer meg is tartjuk őket.

Milyen az érdeklődés?

Folyamatosan bővül. Elősorban a külföldiek jönnek erre az edzésre. Viszont a kreditesekre nem, és arra sokkal nagyobb is az érdeklődés.

Hányan jártak, milyen volt a nemi megoszlás?

Majdnem százhúszan. Több lány volt, mint fiú. Nagyon vegyes volt. Magyarok, külföldiek. Az edzések helyszíne nem a BEAC-csarnok, Grád Attilának van egy terme a Közvágóhídon, ott vannak az edzések. Ez a helyszín egy nagyon profi bokszterem. Oda alapból is sok külföldi jár. Nagyon nemzetközi a terem. Rengetegen vannak, akik spanyolajkúak. Most én is spanyolul tanulok, és tök jó így kommunikálni velük. Nagyon jó kis csapat van.

Az érdekelne, milyen jövőbeli terveid vannak a boksszal kapcsolatban? Gondolok itt nemzetközi szintre, esetleg olimpia, vagy valami komolyabb terv.

Olimpiában nem gondolkozom. Szeretnék válogatott lenni, hogy felvehessek egy válogatott mezt, és hogy képviselni tudjam a hazát egy külföldi versenyen. Most folytatódik a felkészülés, és jövőre is lesznek nagyobb versenyek, ha a Covid nem rondít bele. Az év első felében lesz egy nagyobb nemzetközi verseny, azon szeretnék részt venni. Jövőre szeretném kiharcolni a válogatottságot, és a magyar bajnokságokon még jobb helyezést elérni.

Jelenleg hogy áll a magyar boksz, az utánpótlás, mi a helyzet ezzel?

Egy olimpiai kvalifikációnk már van, egy versenyzőnk már szerzett kvótát. Remélem, még többen is fognak szerezni. Van, aki csak egy meccsre van tőle. Ha folytatják a tornát, egy meccset kell csak nyernie. Ezen kívül lesz még egy-két kvalifiációs torna. Látom a válogatotton, hogy sokat edzenek, új kapitány van, szerintem bízhatunk még kvótában. Annyira nem kell temetni a bokszot, persze, volt már azért jobb időszaka a magyar boksznak. Az utánpótlást annyira nem követem.

Sokáig tervezel még bokszolni?

Addig tervezem, amíg úgy érzem, hogy érdemes. Most még nem látom úgy, hogy szeretném abbahagyni,

Zárásképpen. Kiknek tudnál köszönetet mondani?

A nevelőedzőmnek, Grád Attilának, aki megszeretette velem a bokszot, a mostani edzőmnek, Kovács Máriának, aki nagyon sokat tud a bokszról. A barátaimnak, több százan írtak nekem, mindenkinek hálás vagyok. Ez nagyon sokat segít nekem, meg persze a családom, akik nagyon féltenek, de ők is támogatnak. Aztán az edzésen a csapattársaim, ők is nagyon motiválnak, nagyon jó a hangulat. A háttérben nagyon sok mindenki megadta a segítségét, hogy a 3. helyen végezhessek, a BEAC-nak is köszönettel tartozom. Az ELTE-n is rengeteget segítettek a tanárok, a segítségük nélkül nem tudtam volna csinálni az egyetemet és a sportot egyszerre, mindenkinek nagyon hálás vagyok.

Sokat köszönhet az edzőinek és a családjának is

Fotók forrása: beac.hu, Rozgonyi Áron

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]