Althea Gibson, az úttörő afroamerikai teniszcsillag

A 70 évvel ezelőtt megrendezésre került US Open-en volt egy olyan „szabály”, mely szerint színesbőrű versenyzők nem vehettek részt a tornán. Képzeljük el, ez olyan, mintha ma Serena Williamsnek vagy Coco Gauffnak megtiltanák, hogy pályára lépjen. 1949-ben azonban ez volt a valóság, mellyel Althea Gibsonnak meg kellett küzdenie. Az ő története következik.

Az idei US Open nyitónapján az Arthur Ashe stadion, a világ egyik legnagyobb teniszarénája előtt avatták fel Althea Gibson mellszobrát. Ő volt az első fekete játékos, aki Grand Slam tornát nyert. Gibson élete sikere ellenére sem tartozott az irigylése méltók közé – az elismerés hiánya árnyékolta be karrierjét, származása miatt folyamatos diszkriminációba ütközött.

Althea Dél-Karolina államban született, édesapja gyapotgazdasággal foglalkozott. A rabszolgaság és a kizsákmányolás elől menekültek el New York Harlem városnegyedébe. Egy 1989-es rádióinterjúban Gibson így mesélt a kezdetekről: „Az egész a padel játékkal (tenisz és fallabda keveréke) kezdődött. Egy barátommal találtuk egyik délután ezt a pályát. Ott volt hozzá ütő, háló, labda, minden, ami kell. Attól a naptól fogva pedig nem telt el úgy nap, hogy ne jöttünk volna le ütni párat.”

Képtalálat a következőre: „althea gibson ”

A magas, atlétaalkatú tinédzser játéka figyelemre méltó volt. Buddy Walker, az utcai sportok egyik szervezője fedezte fel egyik játéka alkalmával a fiatalt, és vitte magával a Cosmopolitan Clubba, egy teniszklubba, amely a középosztálybeli afroamerikaiak helye volt. Itt Fred Johnson vette szárnyai alá és kezdte kinevelni a tehetséges lányt. Egyik nap a „fekete teniszezők keresztapái” néven elhíresült dr. Hubert Eaton és dr. Robert Johnson ígéretes teniszezők reményében részt vettek az American Tennis Association (ATA) szervezésében 1946-ban, ahol megdöbbentette őket Althea finom, de mégis erőteljes játéka. Ekkor vitték el magukkal és kezdték meg Althea edzését Wilmingtonban. Fontos megjegyezni, a ’40-es évek Amerikájában olyan időket éltünk, hogy nem elég, hogy a feketék nem vehettek részt a nemzetközi teniszbajnokságokon, de egy buszon sem ülhettek fehérekkel. Innen kellett Altheának kitörnie, ha vinni akarta valamire.

 

Képtalálat a következőre: „althea gibson”
Gibson mentorai segítségével 18 évesen leérettségizett, majd sportösztöndíjjal továbbtanult Floridában, 1947 és 1956 között zsinórban tízszer ért el dobogós helyezést teniszversenyeken. 1950-ben sikerült az áttörés, amikor hosszabb vita után végül egyedüli feketeként részt vehetett a USTA-n: a világ legjobbjai között próbálhatta ki magát. Ez a változtatás javarészt Alice Marble nyílt levelének volt köszönhető, aki világklasszis teniszjátékosként felvetette a kérdést, hogy miért a bőrszín, és miért nem a játék a meghatározó? A fehér hatalom a növekvő nyomás alatt kénytelen volt engedni, és megnyitni a feketék előtt is a lehetőséget, hogy pályára léphessenek. Történelmi pillanat volt ez. Ezzel nem csak a USTA-n, de más Grand Slam-eken is megnyílt a lehetőség, hogy a színesbőrűek egyenlő félként léphessenek pályára a fehérek ellen.
Gibsont így már semmi sem állíthatta meg, idővel sikerült bebizonyítania, hogy immáron ő a világ legjobb női teniszjátékosa. Az igazi áttörés egészen 1956-ig váratott magára, amikor is a legelső női fekete teniszező lett, aki Grand Slam-győzelmet aratott a francia bajnokságon.
A következő három évben a női teniszt Gibson uralta – 14 Grand Slam-döntőt játszott – hetet egyéniben, hetet párosban. Ő volt az első fekete bajnok a verseny 80 éves történetében, és az első bajnok, aki személyesen kapta meg a trófeát II. Erzsébet királynőtől 1957-ben.

Képtalálat a következőre: „althea gibson and the queen”
A siker és a hírnév azonban nem tartott sokáig, Gibson hamarosan visszavonult a sporttól. Albumot jelentetett meg „Althea Gibson Sings” címmel, valamint John Wayne oldalán játszott filmszerepet egy hollywoodi westernben. Mindezek ellenére azonban a következő generációk letűnt csillaga lett. Harlem utcáin ma végigjárva alig találunk olyan embert, akinek ismerősen cseng Gibson neve.
Mi lehet ennek az oka? Többen azt mondják, hogy a világ még nem volt felkészülve az afroamerikai áttörésre, nem övezte akkora tisztelet, mint amekkorát ma elért volna. Gibson 1958-ban visszavonult, röviddel második wimbledoni győzelme után, mert úgy érezte, a diszkrimináció falait nem sikerült és nem is sikerülhet teljesen ledöntenie. Gibson akkoriban nem tudta fenntartani magát, nem bánt jól a pénzzel, amint hozzájutott, azonnal elköltötte. Világéletében senki sem mondta meg neki, hogyan kell vigyázni a pénzre.

Képtalálat a következőre: „althea gibson bucton”
Gibsonban és volt játékostársában, Angela Buxtonban volt valami közös: míg Gibsont bőrszíne, Buxtont zsidó származása miatt pályája során végig megjegyzésekkel illették. „1995-ben egy nap felhívott, azt mondta, nincs pénze ételre, már az albérletet sem tudja fizetni. Kétségbe volt esve. Azt mondta, elmegy, kérdeztem, hova – öngyilkosságot akart megkísérelni. Ezt megelőzendő küldtem neki 1500 dollárt, fedezetnek a hónap költségeire. De ez nem mehetett így rendszeresen, kellett egy megoldás… Így az egyik újságíró barátommal kitaláltuk, hogy megjelentetünk egy cikket a jó hírű Tennis Week magazinban, felvázolva Gibson rossz helyzetét. Öt hónappal később jött az első hívás egy teniszezőtől, hogy szeretne segíteni – majd egyik hívás követte a másikat. Végül különböző valutákban közel egymillió dollár érkezett.”
Ez volt, ami még közel nyolc évet adott Gibsonnak 2003-as haláláig. Vajon mit szólna ma, hogy a Grand Slam nyitón mellszobrot állítanak az ő tiszteletére az USTA otthonában? 70 évvel azután, hogy akkor még meg sem engedték, hogy fekete bőrűként játszhasson.

Forrás: bbc.co.uk

Képek forrása: smithsonianmag.com, history.com, telegraph.co.uk

 

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]