Szeretem az ELTE-t, mert… 32. – Interjú Wojciechowski Patríciával, a sportrovat vezetőjével

Van, aki sportolni szeret, van, aki a sportot nézni szereti, és van, aki a kettőt együtt, és még írni is szeret róla. Az ELTE Online Sportrovata karantén esetén sem áll le, a kihívásokról pedig Wojciechowski Patríciát kérdeztem, a rovat vezetőjét.

Miért az ELTE-t választottad, mit tanulsz most?

Jelenleg Közép-Európa Tanulmányok mesterszakon vagyok, ez az első évem, miután végeztem Germanisztika Alapszakon. Hogy miért ezeket a szakokat választottam, az jó messzire nyúlik vissza… Amikor gimnáziumban el kellett döntenem, hogy milyen irányban tanuljak tovább, nagyon nehéz döntés volt. Viszont az, hogy az ELTE-re jövök, már hamarabb kikristályosodott, mint hogy pontosan melyik szakot válasszam. A matematikát jó távolról el akartam kerülni, úgyhogy a bölcsészkaron kötöttem ki. Miután engem mindig is nagyon érdekelt a német nyelv, és már régóta tanultam is, a germanisztika szakra jelentkeztem. A Közép-Európa Tanulmányokat pedig nagyon érdekesnek tartom.

Ezek szerint jól érezted magad alapszakon? Hiszen sikerült megfognia a BTK-nak…

Nekem az egész egyetemi hangulat volt az, ami megfogott. Persze nagy váltás volt a gimnázium után, viszont mivel sokkal önállóbb lettem, sokszor ki kellett lépnem a komfortzónámból, azt érzem, hogy sokat fejlődtem. És még élveztem is!

Wojciechowski Patrícia

Wojciechowsky Patrícia

Hogyan kapcsolódik az újságírás a szakmai terveidhez?

Egyrészt az íráskészségem és a kifejezőkészségem tudom fejleszteni az írás által, ilyen téren mindenképpen kapcsolódik az EO-s tevékenységem az alapszakomhoz. Másfelől én most a sport rovatnál vagyok, ahol azt veszem észre, hogy sokszor a sport és a történelmi, irodalmi események is összekapcsolódnak egymással, amiről sokszor túl kevés szó esik, én pedig szeretem összekötni a szálakat. Sőt, egyébként az alapszakos szakdolgozatomat is részben sport témáról írtam, ebből is látszik, hogy mindig is szerettem összekapcsolni az érdeklődési köreim.

Milyen szerepet játszik a sport az életedben?

Nagyon sok sportot kipróbáltam: kézilabdáztam, vívtam, teniszeztem, még kosaraztam is, ezen kívül pedig már egészen pici – talán 5-6 éves – korom óta néztem a sportokat. A mese és sport egymás mellett egész jól megfért… Illetve maga a sportújságírás is érdekel, hiszen a sportot is szeretem, az írást is, így sikerült ezt is összeraknom.

Mikor csatlakoztál a sport rovathoz, illetve hogyan jutottál el a rovatvezetői pozícióig?

2017 októberében csatlakoztam az ELTE Online-hoz, rovatvezető pedig tavaly február óta vagyok. Az előző rovatvezető befejezte az egyetemi tanulmányait, emiatt pedig szükség volt egy új rovatvezetőre. Én pedig örömmel elvállaltam a felkérését.

Van kedvenc cikked az EO-s pályafutásodból?

Talán egy témát ki tudnék emelni, amellyel sokat foglalkoztam, és nagyon szivesen írtam róla. A US Openen volt egy kisebb balhé 2018-ban, mikor Serena Williams büntetést kapott, erre reagálva pedig egyfajta vádaskodásba kezdett arra hivatkozva, hogy szexizmus áldozata lett. Számomra ez a téma nagyon fontos, hiszen véleményem szerint Serena egy nagyon fontos és érzékeny témát kötött össze a helytelen viselkedésével, ez pedig ahhoz vezethet, hogy elveszíti a téma a jelentőségét. Fontosnak éreztem leírni a véleményemet arról, hogy a társadalmunkat érintő fontos problémákról mikor és milyen körülmények között érdemes beszélni. Ha valakit érdekel, itt elérhető a cikk Serena Williamsről.

Jól együtt tudsz működni a sportrovat újságíróival?

Igen, nagyon szuper a csapat, és jófejek is, úgyhogy nagyon élvezem! Rengeteg pozitív élménnyel gazdagodtam az elmúlt évben, és szerintem nagyon jól együtt tudunk működni. Remélem, ők is így látják, nem csak én…

Kit láttok szívesen a sport rovatnál, illetve kinek érdemes csatlakoznia az ELTE Online-hoz?

Szerintem annak érdemes csatlakoznia az EO-hoz, akinek van affinitása az íráshoz, vagy kíváncsi, és nagy az érdeklődési köre. A sportrovatot persze inkább azoknak ajánlanám, akik szeretik a sportot, illetve tájékozottak a sport világában. Emellett pedig aki aktív részese az egyetemi közéletnek, például szereti látogatni a BEAC edzéseit, eseményeit, azoknak is kiváló lehetőség a sportrovat, hogy a többiekkel is megszerettessék ezeket. Felvételizni általában a szemeszter elején lehet hozzánk.

Patrícia interjúja a Rektor Úrral

Patrícia interjúja a Rektor Úrral

Milyen kihívásokkal kell szembenéznetek a kialakult koronavírus-helyzet kapcsán?

A járvány alatt a témáink jelentősen csökkentek, hiszen nincsenek új sportesemények, nincsenek BEAC-os programok sem. Leginkább úgy tudjuk átvészelni ezt az időszakot, hogy többet foglalkozunk történelmi témákkal, illetve az online edzéseket, online programokat követjük figyelemmel. Esetleg még interjúkat tudunk videochat keretében készíteni sportolókkal vagy a sport világában elismert szakemberekkel. Úgy tudom, a többi rovatnál kicsit nehezebb a helyzet, például a közélet rovatnál, ahol tudósításokra most nincs lehetőség.

Milyen terveid vannak a sport rovattal a mesterszakos éveid alatt?

Szeretném, hogy továbbra is jelenlenek meg komolyabb, összefoglaló jellegű cikkek, ahogy eddig is. Illetve szeretném, hogy fennmaradjon a jó kapcsolatunk a BEAC-cal, és minél több izgalmas tartalomról tudjunk hírt adni.

Miért az EO?

Szerintem mindenki, akinek van egy kis ideje és kedve, az olvassa az ELTE Online-t, mert sok minőségi tartalmat találhattok nálunk, az újságírók pedig szívüket-lelküket beleteszik a cikkekbe, úgyhogy megéri böngészni a tartalmak között.

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]