Ronaldinho elődei: akik a focipályáról vonultak a börtönbe

A közelmúltban számos helyen bele lehetett futni a hírbe, hogy az aranylabdás Ronaldinho egy paraguayi börtön vendégszeretetét élvezhette több mint egy hónapig. A brazil csillag azért került rácsok mögé, mert testvérével együtt hamis útlevéllel tartózkodtak Paraguayban, és a bíróság nem találta hihetőnek, hogy ajándékba kapták az útlevelet, amiről nem is feltételezték, hogy hamis, vagy hogy bajba sodorhatja őket. A kisebb-nagyobb kihágások elég gyakoriak a focisták körében, ezeket jellemzően megússzák pénzbüntetéssel, de azért akadt számos példa arra is, hogy börtönbe kellett vonulniuk.

Tony Adams

A 66-szoros angol válogatott Arsenal-legenda már 1988-ban, 21 esztendősen megkapta a csapatkapitányi karszalagot az Ágyúsoknál, de már akkoriban is gyakran szerepelt a hírekben amiatt, hogy balhéba keveredett valamilyen szórakozóhelyen. 1990. május 6-án kocsijával egy falnak ütközött, és az alkoholteszt a megengedett mennyiség négyszeresét mutatta ki a szervezetében. Mivel visszaesőnek számított, december 19-én négyhónapos börtönbüntetést kapott, aminek felét le is töltötte a chelmsfordi végrehajtó-intézetben. Annak ellenére, hogy az 1990–91-es idényből két hónapot börtönben töltött, a szezon során 30 bajnokin lépett pályára az Arsenalban, és pályafutását végül 2002-ben fejezte be. Adams alkoholizmusát 1996-ban vallotta be a nyilvánosság előtt, és ezt követően sikerült kigyógyulnia a betegségből – amihez az is kellett, hogy a klub, illetve annak edzője, Arsene Wenger végig kiálljon mellette. Érdekesség, hogy egy másik Arsenal-ikon, Adams csapattársa, Ian Wright is megjárta a börtönt, azonban ő csupán két hetet töltött bent adó- és biztosítási csalás miatt.

ARSENAL FOOTBALLERS TONY ADAMS (L) & IAN WRIGHT STRETCH A POINT WITH THE NEW KIT PRODUCED BY NIKE TO BE WORN NEXT SEASON.

Tony Adams és Ian Wright – nem csak a mez köti össze a két játékost

René Higuita

A skorpiórúgásáról elhíresült kolumbiai kapus nem csak a pályán hívta fel magára a figyelmet, magánélete is számos alkalommal került a magazinok címlapjára. Ezek közül a legsúlyosabb 1993-ban történt, mikor belekeveredett egy drogkartell által szervezett gyermekrablásba. (Valószínűleg nem véletlenül csöppent bele, mivel jóban volt a medellíni drogbáróval, Pablo Escobarral.) Ő kézbesítette az óvadékot, és mivel segítségéért 64 ezer dollárt kapott, elítélték. Hét hónapot töltött börtönben, aminek következtében lemaradt az 1994-es labdarúgó-világbajnokságról. A drogoktól később sem sikerült eltávolodnia, 2004-ben kokainhasználat miatt bukott le ecuadori csapatánál.

Stig Tofting

A kopasz dán nem csak a megjelenésével szolgált rá a sztereotípiákra, a való életben is elég balhés embernek számított. Először 1999-ben ültették le könnyű testi sértés miatt húsz napra, de a büntetés nem érte el a célját. A 2002-es vb után Koppenhágában ünnepelték a vb-szereplést, ami olyan jól sikerült, hogy két embert is lefejelt, köztük a klub tulajdonosát. A tárgyaláson elismerte bűnösségét, így négy hónapra ítélték el, de ez így is jóformán a karrierjébe került: a Bolton szabadlistára tette, és szabadulása után Kínába igazolt.

2609449-tfting_jpg

A balhés dán – Stig Tofting

Alekszandr Kokorin és Pavel Mamajev

A lista vége felé közelítünk a közelmúlt sztárjaihoz: Kokorin 48-szor, Mamajev pedig 12-szer volt orosz válogatott, de nem a példás magatartásukkal tűntek ki. A 2016-os korai Eb-búcsú alkalmával 250 ezer euróért (81 millió forint) rendeltek pezsgőt egy szórakozóhelyen, de ez még nem lenne törvénybe ütköző. Ellenben 2018 októberében már elég súlyos vádakkal kellett szembenézniük: egy étteremben két embert megtámadtak és megsebesítettek: egyikük egy székkel fejen dobta az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium tisztségviselőjét, később pedig a két játékos egy televíziós műsorvezető sofőrjét is megverte. A bíróság 2019 májusában bűnösnek találta a két labdarúgót, Kokorint 18, míg Mamajevet 17 hónapos szabadságvesztéssel büntették, de szeptember elején a belgorodi bíróság helyt adott az enyhítési kérelemnek, így mindkettőjüket szabadon engedték.

13252602-0-image-a-145_1557330927611

Kokorin és Mamajev – nem a megszokott környezetükben

Robinho

Robinho klubszinten a Real Madrid és a Milan játékosaként is száz mérkőzés fölé jutott, ráadásul a brazil válogatottban is kiérdemelte a századosi rangot. Egy ekkora kaliberű játékosnál nem feltételezné az ember, hogy súlyosan szembekerül a törvénnyel, de a dél-amerikai játékos nem csak a törvény betűje ellen vétett, hanem erkölcsileg is elég mélyre süllyedt. A bíróság szerint 2013-ban egy olasz diszkóban csoportosan megerőszakoltak egy akkor 22 éves albán lányt, miután leitatták. Az ügy egészen 2017-ig húzódott, akkor kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Robinhót, de az olasz jogrend furcsaságainak köszönhetően még nem került pont az ügy végére, amit ki is használt a brazil játékos, és először hazájába igazolt, majd Törökországba.

487F29AF00000578-0-image-a-118_1516712313001

Robinho érkezése török csapatához, a Sivassporhoz 2018-ban

Források: theguardian.com, bleacherreport.com, mirror.co.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]