Naomi Osaka könnyei, Serena Williams balhéja – De miért kell a szexizmust belekeverni?

Élete első Grand Slam-győzelmét szerezte meg a US Openen a 20 éves Naomi Osaka, aki ezzel Japán első Grand Slam-bajnok teniszezőjévé vált. A rendkívül tehetséges versenyző bámulatos játékkal és példamutató érettséggel játszotta le pályafutása első Grand Slam-döntőjét, ahol nagy példaképét, Serena Williamst győzte le két szettben. Ennek ellenére méltatlanul kevés szó esik Osaka fantasztikus teljesítményéről, Serena Williams balhéja ugyanis elvitte a show-t.

Egy rövid összefoglaló a US Open döntőjében történtekről, ha valaki nem látta volna a mérkőzést. Naomi Osaka simán megnyerte az első szettet. A második játszma elején a székbíró, Carlos Ramos coachingért (tiltott edzői segítségért) figyelmeztette Serena Williamst. A huszonháromszoros Grand Slam-győztes teniszező szerint a bíró tévedett, ő ugyanis nem csalt, már csak gyermeke miatt sem csalna. A történet a szett közepén folytatódott, amikor Serena brékelőnybe került, mégsem tudta megtartani azt, többek között két kettős hibának köszönhetően. Elveszítette adogatását, így Osaka 3:2-re felzárkózott. Williams nehezen dolgozta fel, hogy nem sikerült meggyengíteni japán ellenfelét, majd összetörte az ütőjét, amiért újabb figyelmeztetés, és ezúttal pontlevonás is járt. Osaka könnyedén hozta adogatását, aztán ismét elvette tapasztaltabb ellenfele szerváját, ezzel már ő vezetett 4:3-ra. Serena Williams itt végleg elveszítette a fejét, nekirontott a bírónak. Többek között csalónak és tolvajnak nevezte Ramost. A portugál vezetőbíró ezért újabb figyelmeztetéssel, és „game penaltyval” sújtotta a korábbi világelsőt. Osaka így már 5:3-ra ment. Serena hiába hozta utána nagyon simán az adogatását, Osaka az amerikai közönség fújolása ellenére is kiszerválta a meccset. A nap talán legcsúnyább jelenete az eredményhirdetés során zajlott le, amikor az amerikai közönség füttykoncertben részesítette a győztes, de a történetben teljesen ártatlan Naomi Osakát, akinél ekkor törött el a mécses, és könnyek között, szinte bocsánatot kérve „ünnepelte” első Grand Slam-győzelmét. Végül Serena Williams csillapította le a kedélyeket, és buzdította sportszerűbb viselkedésre a közönséget.

Serena Williams' US Open 2018 final umpire row

Az eset bejárta a világsajtót. Osaka győzelme eltörpült Serena botránya mellett. Ráadásul a történet itt még nem fejeződött be.  Williams ugyanis szexizmusról beszélt, szerinte férfi kollégáit ugyanebben az esetben nem büntették volna meg. Serena a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón megígérte, hogy továbbra is küzdeni fog a nők jogaiért. Vajon valóban szexizmusról van szó ebben az esetben?

A női egyenjogúság nagyon fontos kérdés. Ugyanakkor, ha túl gyakran és helytelenül használjuk a szexizmus kifejezést, a szó egy idő után elveszíti eredeti jelentését, és komolytalanná válik. Serena Williams döntőbeli kifakadása után szerencsésebb lett volna, ha bocsánatot kér. Valószínűleg elnéztük volna neki, hogy elveszítette a kontrollt, hiszen ő is csak ember. Serena azonban a helyzetet a saját javára próbálta billenteni, miközben áldozatnak állította be magát, mintegy a női egyenjogúság harcosaként, aki egy csúnya szexista támadást szenvedett el. Nőként nem érzem úgy, hogy Serena a pályán mutatott viselkedésével az én jogaimért harcolna. Szerintem a közönség által kifütyült Osaka szintén nem ezt érezte. Williams ráadásul az anyaságot is belekeverte a játékba. „Nem csalok, gyerekem van.” – üvöltötte a bírónak.
Természetesen példaértékű dolog, ha valaki anyukaként és sportolóként is megállja a helyét. Azonban nem Williams az első, aki össze tudja egyeztetni az anyaságot a karrierjével. Elég csak a téli sportok királynőjére, Marit Björgenre, vagy a már visszavonult belga teniszklasszisra, Kim Clijstersre gondolnunk. Az, hogy Serena édesanya is egyben, nem menti fel minden tette alól.  Hiába is érvel azzal, hogy „ő nem tenne ilyet, mert van egy kislánya”. Eleve senki sem vádolta meg, hogy csaló, csak azért mert az edzője coachingolt.

Kevés szó esik arról, hogy a székbíró, Carlos Ramos a legtapasztaltabb, legnevesebb bírók közé tartozik. Már mind a négy Grand Slam-tornán vezetett döntőt, ezt alighanem ki kell érdemelni. Ramos egyébként szigorúságáról híres, több sztárjátékossal került már konfliktusba. Arra azonban még senki sem panaszkodott, hogy a portugál bíró őt neme, bőrszíne, vallása, vagy hasonló dolog miatt büntette volna. Felmerül a kérdés, miért kell rögtön szexizmusban gondolkozni, ha a bíró tévesen, vagy vitathatóan hoz meg egy döntést. Carlos Ramos esetében azonban még erről sem beszélhetünk, hiszen a szabályokat betartva vezette le a mérkőzést. Vizsgáljuk meg egyesével a döntő során hozott ítéleteit!

Fontos megemlíteni az időrendet, illetve azt, hogy Serena három különböző dologért kapott büntetést. Talán érthetőbb lenne Williams frusztrációja, ha egyetlen kifakadásért kapott volna ellenfele egy játékot. Akkor valóban beszélhetnénk arról, hogy a bíró rosszul döntött. Serena azonban egy egész szetten át tartó méltatlan viselkedésért veszített el egy game-et, ráadásul nem egyetlen vita miatt, hanem három különböző cselekedetéért.

1. Coaching: A coaching a tenisz egyik legvitatottabb szabálya, ami – mint Serena esete is bizonyította – egyáltalán nincs megfelelően kidolgozva. Grand Slam-tornákon ugyanis tilos az edzőnek taktikai tanáccsal ellátni játékosát. A buzdítás megengedett, de a szakmai tanácsadás tiltott. Williams edzője, Patrick Mouratoglou azt próbálta megmutatni Serenának, hogy álljon beljebb a pályán. Serena azzal védekezett, hogy Mouratoglou csak a hüvelykujját mutatta neki, jelezve, hogy minden oké, gyerünk! Mouratoglou elismerte a coachingot. Az azonban kérdéses, hogy Serena észrevette-e egyáltalán, edzője mit akart neki tanácsolni. Még az is előfordulhat, hogy Serena tényleg abban a hitben játszotta végig a mérkőzést, hogy Mouratoglou csak buzdítani akarta, és a bíró tévesen figyelmeztette őt. Mouratoglou azzal mentegetőzött, hogy a többi edző ugyanúgy megpróbálja kijátszani a szabályokat. Amiben igaza is van, hiszen valóban gyakran előfordul, hogy a játékos büntetés nélkül megússza a coachingot. Ugyanakkor az óvodában szokás azzal érvelni, hogy „a másik is csinálja”. Az egy külön téma, hogy a coaching tiltásának van-e értelme, remélhetőleg születik rá egységes szabályzat. Az viszont biztos, hogy a bíró figyelmeztetheti a játékost a coachingolásért. Carlos Ramos kissé szigorúan ugyan, de a szabályok szerint járt el. Serena vitatkozott egy kicsit a bíróval, amiért itt még NEM kapott újabb figyelmeztetést. Ha Serena megtartja brékelőnyét, és behúzza a második szettet, akkor valószínűleg itt véget is ért volna a történet.

2. Ütőtörés: Serena kettős hibáinak és Osaka remek játékának köszönhetően nem tudta megnyerni a második szettet. Pár játékkal később (nem rögtön az első incidens után!!) összetörte az ütőjét. A bírói ítélet egyértelmű. Ütőtörésért nőnek, férfinek egyaránt figyelmeztetés jár. Serenának ez már a második volt. Carlos Ramos jól döntött, amikor pontlevonással büntette őt.

3. A bíró sértegetése (verbal abuse): Gyakran előfordul, hogy a játékos a mérkőzésvezetővel ingerült stílusban beszél, esetleg sértő szavakat használ. Serena Williams azonban átlépett egy határt, ráadásul dühöngése személyeskedésbe fordult. A bírót nem szokták tolvajnak és csalónak nevezni. Ahogyan az sem illett a helyzethez, hogy bocsánatkérést várt Ramostól. Érthető, hogy Ramos újabb figyelmeztetéssel sújtotta a korábbi világelsőt. És miután ez már a harmadik volt a mérkőzés során, ellenfele kapott egy játékot.

Serena talán még meg is úszta, hiszen akár leléptetéssel is büntethették volna. Ami egyébként már előfordult vele pár évvel ezelőtt a US Openen. Williamsnek nem ez volt az első botránya a hazai Grand Slam-tornán. Korábbi leléptetését az előzte meg, hogy azzal fenyegette a vonalbírót, hogy megöli, egy másik alkalommal a székbírónak tiltotta meg, hogy ránézzen. Talán nem kell mindenben konspirációt keresni, az azonban mindenképp érdekes, hogy Williamsből mindig a US Openen bújik elő az ördög. Csak az őt támogató hazai közönség előtt engedi meg ezt a viselkedést magának. Alighanem a Roland Garroson ennél kevesebbért nagyon csúnya füttykoncertet kapna a nem túl toleráns párizsi közönségtől.

Serena Williams mindhárom figyelmeztetését jogosan kapta. Ennek ellenére az amerikai továbbra is támadó állásponton maradt, szerinte férfi játékosok nem kaptak volna ugyanezért ilyen komoly büntetést. Coachingért (persze, ha a bíró észreveszi) és ütőtörésért nemtől függetlenül figyelmeztetés jár. Más kérdés, hogy nem emlékszem a közelmúltban olyan esetre, amikor férfi játékos ilyen hangnemet ütött volna meg a bíróval szemben. Ha igen, azért járt is a büntetés. Fabio Fogninit tavaly kitiltották a US Openről egy női bíró ellen tett szexista megjegyzés miatt, Andy Murrayt pont Carlos Ramos büntette meg a riói olimpián, mert a skót lehülyézte a bírót. Ha Serena Williams szerint azért büntették őt, mert nő, akkor talán belegondolhatna, hogy ugyanezért a viselkedésért hány hónapra tiltanák el férfi kollégáját, Nick Kyrgiost. Az ausztrál játékost (igaz, visszaesőként) ennél kevesebbért tiltották el több hónapra a tenisztől.

Szintén kevés szó esik arról, hogy Serena Williams viselkedésével könnyedén kizökkenthette volna a Grand Slam-tornák végjátékában tapasztalatlan Naomi Osakát. A japán teniszező csak saját mentális erejének köszönhette, hogy ebben a nehéz helyzetben ki tudta szerválni a mérkőzést. Alighanem sok hasonló korú, de talán idősebb játékos sem tudta volna helyén kezelni a szituációt. Le a kalappal Naomi Osaka előtt! Korát meghazudtolva, igazi bajnokként viselkedett.

US Open 2018: Naomi Osaka Wins US Open After Serena Williams Meltdown

A női egyenjogúság kérdése kétségkívül nagyon fontos. Azonban nem lehet belekeverni mindenbe, és legfőképp, nem szabad rá mentségként hivatkozni. A történetben talán az a legszomorúbb, hogy egy fiatal lány legszebb napját sikerült kisebbfajta rémálommá változtatni. A WTA (női teniszszövetség), Billie Jean King, Novak Djokovic és az Amerikai Teniszszövetség kiálltak Serena Williams mellett. Vajon tényleg mindannyian úgy gondolják, hogy Carlos Ramos Serena Williamst női mivolta miatt büntette meg? Vagy csak a népszerűségüket próbálták növelni? Netalántán annyira féltek, hogy szexistának nevezik őket, hogy meggyőződésük ellenére is Serena mellé álltak? És végül a legfontosabb kérdés: vajon akkor is téma lenne-e Serena vádaskodása, ha nem egy huszonháromszoros Grand Slam-győztes teniszezőről beszélnénk?

Serena Williams egy, egyébként magas színvonalú, remek mérkőzésbe keverte bele a politikát. Talán az lenne a leghasznosabb, ha túllépnénk a témán. Hiszen miközben a sportvilág egy talán nem is létező konfliktuson lovagol már hetek óta, egy új csillag született Flushing Meadowsban. Naomi Osaka ugyanis korát meghazudtoló magabiztossággal győzte le minden idők egyik legnagyobb teniszezőjét. A japán lányt nézve minden esély megvan rá, hogy példaképéhez hasonlóan sikeres teniszező váljon belőle, és a jövő legnagyobb bajnoka legyen.

Képek forrása: ftw.usatoday.com, telegraph.co.uk, sports.ndtv.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]