POKET zsebkönyvek – Világirodalom a zsebedben

A Poket zsebkönyvek a Sztalker Csoport által létrehozott kezdeményezésként indult el 2018 áprilisában, éppen a magyar költészet napján. Céljuk az irodalom eljuttatása szélesebb körbe elérhető áron, mindezt úgy, hogy bárhol, bármikor elő lehessen kapni a zsebünkből, így egy nyaralás alkalmával vagy a tömegközlekedésen utazva is bármikor elmélyedhetünk az irodalmi alkotások csodáiban.

Először Budapest frekventált helyein lettek kihelyezve, mint a Puskás Ferenc Stadion metrómegállójában vagy a Déli pályaudvaron. A könyveket az is különlegessé tette, hogy nem egy könyvesbolt keretein belül tudjuk megvenni őket, hanem a régi italautomaták lettek átalakítva könyvautomatákká.

A kezdeményezés hatalmas sikerrel tört be a piacra. Öt könyvvel nyitották meg a projektet és fél évre tették a tartamát. Azonban a vártnál sokkal korábban, mindössze két hét alatt elfogytak, így az üzemeltetőknek hamar cselekedniük kellett, hiszen a lelkes könyvmolyok igényeit ki kellett elégíteni.

Sikereiket mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy induláskor már felkéréseket kaptak a fesztiválok szervezőitől: állítsanak fel standokat a fesztiválozók számára, így a nyarat egy kis mikrobusszal járták, miközben szorgalmazták a világirodalom terjedését.

Jelenleg 21 zsebkönyv kap helyet az automatákban, és mindegyiknek egy-egy ismert személy a nagykövete. Ebből látszik, hogy a Sztalker Csoport semmit sem bízott a véletlenre, hanem bízott a híres emberek által közvetített sikerben. A nagykövetek között megtalálható Geszti Péter, Rubik Ernő és Hosszú Katinka is.

A POKET zsebkönyvek mellett az automatákban időszakosan más termékek is helyet szoktak kapni, mint például a budapesti randitérkép, vagy a most igen divatos „bőrön a költő” ideiglenes tetoválások, ahol hat költő arcképét viselheted büszkén magadon.

A világirodalom terjesztésénél már nem csak arra figyelnek, hogy minőségi irodalom kerülhessen az emberek kezébe, hanem a környezetvédelem is számottevő szerepet játszik náluk. A legújabb könyv, A nagy Gatsby már környezetbarát csomagolásban jelent meg a megszokott műanyag-csomagolás helyett.

Ez év januárjában pedig különösen kedveztek a vidéki POKET rajongóknak, hiszen elindult az automaták terjesztése az ország különböző pontjaira is. Jelenleg egy nyugati és keleti körrel hirdették meg az automaták kihelyezését. Ennek a szorgalmazásnak az eredményeképpen már Cegléden, Egerben, Gödöllőn, Komáromban, Szentendrén, Szolnokon, Tatán és Veszprémben is találkozhatunk a POKET automatákkal.

De nincs elkeseredés, a terjeszkedés továbbra is tart, az egyeztetések zajlanak, hogy minél több város „zsebébe” eljusson a világirodalom. Ha az előrejelzések nem csalnak, nekünk, szombathelyi ELTE-seknek sem kell már sokat várni az automaták megjelenésére. Mennyire klassz lenne, ha az egyetemre belépve minket is egy ilyen kezdeményezés fogadna, ugye?

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]