Wimbledoni bajnokság nélkül maradunk idén – mi lesz a teniszvilággal 2020-ban?

A wimbledoni az egyik, ha nem a legnívósabb esemény a tenisz világában. A torna törlésére a 2. világháború óta először kerül sor, ennek oka nem meglepően a koronavírus-járvány és a bizonytalan helyzet. Mi a helyzet a többi tornával? Tudnak-e edzeni a sportolók? Olvassatok tovább a részletekért!

A tornára 2020. június 29. és július 12. között került volna sor, azonban már egy ideje az edzőpályákat is el kellett hagyniuk a profiknak, mert a járvány miatt bezárni kényszerültek, július 13-ig nem nyitnak ki az edzésközpontok.

Wimbledon az utolsó nagy nyári sportesemény, amely lemondásra került. Várható volt, hogy nem tudják megrendezni, a kérdés csak az volt, hogy halasztásra vagy törlésre kerül-e sor. Korábban meghiúsult már a 2020-as foci-Eb és a tokiói olimpia is, mindkettőt 12 hónappal halasztották el. A döntés a Roland Garros elhalasztását követően vált szükségessé (a párizsi tornát egyelőre szeptember 20-ra tolták el).

„A döntést hosszas és alapos mérlegelés előzte meg, de miután átgondoltuk az összes lehetséges forgatókönyvet, tisztában voltunk vele, hogy a felelősségteljes döntés, ha töröljük a tornát.” – nyilatkozta Ian Hewitt, az All England Lawn Tennis Club (AELTC) elnöke.

Wimbledon canceled for first time since WWII because of ...

Az AELTC-nek hivatalosan nem kellett ebben döntést hoznia egészen áprilisig. Miért? A nyári tornára a napokban kellett volna megkezdeni a helyszíni munkálatokat, és hetekkel ezelőtt még volt remény, hogy június végén 40 ezer ember drukkolhat együtt Wimbledonban. Ideje volt azonban a döntéshozatalnak amiatt is, hogy a szövetség ne tápláljon tovább hiú reményeket sem a sportolókban, sem a nézőkben.

Az angol kormány azon tanácsának, miszerint nem szabad nagy összejöveteleket megtartani, nyilvánvalóan a járvány lassítása az oka, az egészségügy lehető legkisebb mértékben történő terhelése. Vitathatatlanul optimista az a feltételezés, hogy az egészségügyi állapotok a nyár közepére normalizálódnának.

Fontos kérdésként merülhet fel a torna törlésének pénzügyekre gyakorolt hatása. Mivel az All England Club biztosítási kötvényeket kötött az eseményre, a veszteségeket sikerül minimalizálniuk, de a ráfizetés így is elkerülhetetlen. A biztosításnak köszönhetően vissza tudják téríteni a jegyek árát a közönség felé, a szponzorokat is ki tudják fizetni – konzervatív becslések szerint ez a minimális veszteség is 200 millió font körüli összegre rúg azonban.

Az LTA szintén megkapja az éves többletét a profitoktól, csak a példa kedvéért: ez 2018-ban összesen 40 millió font volt. Nem kis összeg, de nem fog helyrehozhatatlan károkat okozni ez a veszteség az LTA pénzügyeiben, annak ellenére sem, hogy az elmúlt két évben közel 12 millió fontos veszteséggel kellett kalkulálniuk, a nyári rendezvények eltörlése ehhez pedig csak a hab a tortán.

Ám a legnagyobb csapás az angol tenisznek a legjobb pénzszerzési lehetőség elvesztése. Se Queen’s, se Eastbourne, se Wimbledon, egyik helyszínen sem lesz idén tenisztorna, ami azt jelenti, hogy a BBC TV nem közvetíti a sportot, és még ha vissza is térhetnének a játékosok a pályára, nagyon valószínű, hogy nem lennének akkora a drámai, színvonalas összecsapások a résztvevők közt, mint amit általában látunk júniusban és júliusban.

Robots will watch Wimbledon tennis players and listen to crowd ...

Számíthatunk-e egyáltalán teniszre 2020-ban?

Senki sem biztos a hamburgi, a bastadi, a bukaresti vagy a lausanne-i tornák július 13-i megrendezésében sem. Szó van arról is, hogy a kiemelt versenyek, mint a montreali vagy torontói torna is törlésre kerülnek, továbbá a USTA már fontolgatja, hogy eltolja a US Open kezdési időpontját augusztus 31-ről. Szó volt arról is, hogy a US Opent esetleg decemberre halasztanák, és akkor például Kaliforniában tartanák meg, olyan helyen, ahol decemberben is melegebb van. De ha a US Open három hónappal később lesz, és nem New Yorkban, akkor az már nem is igazi US Open – gondolják a kritikusok.

A WTA egyelőre, úgy tűnik, szívesen bepótolná a kiesett időt, és folytatná a tornákat november elejétől.

Bele kell gondolni azonban abba, ha megrendezésre is kerülhetnének ezek a tornák az év későbbi időszakában, akkor az azt jelentené, hogy a világ minden tájáról érkeznének nemzetek képviselői egy bizonyos helyre csoportosulva, amely jelen helyzetben még egyelőre elképzelhetetlen. Egységes, globális álláspont híján a sportvilág részéről aligha.

Amelie Mauresmo, 2006-os wimbledoni bajnok a Twitteren fejtette ki: „A sportvilág egy nemzetközi világ, játékosok képviselik magukat minden nemzetiségből, nem beszélve az edzőikről, nézőkről, akik a világ minden pontjáról érkeznek. Amíg nincs oltás a vírus ellen, nincs tenisz sem.

Forrás: bbc.co.uk

Képek forrása: timefreepress.com, twitter.com, telegraph.co.uk

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]