„Tudom, hogy jobb vagyok ennél” – Serena Williams meglepően hamar kiesett az Australian Openen

Az Australian Open harmadik fordulójában búcsúzott Serena Williams. Váratlan fordulat, egyszeri rossz játék vagy romló teljesítmény? Nem ehhez vagyunk hozzászokva. Közel a pályafutása vége?

Serena Williams korának legnagyszerűbb (női) játékosa, de akár azt is lehetne mondani, hogy a valaha volt egyik legjobb játékos. Bizakodva indult neki az Australian Opennek, noha 2017 óta nem nyert Grand Slam-tornát. Melbourne-ben az első két fordulóban mutatott teljesítménye alapján játéka és felkészültsége is magabiztosságot sugallt. Serena úgy tűnt, 38 évesen is készen áll arra, hogy a 24. Grand Slam-győzelmét szerezze meg. Ezzel rekordot döntene.

Azonban a sok küzdés és akaraterő egyelőre nem hozza meg gyümölcsét. Nehéz három év van mögötte, elég csak a szülési nehézségeire vagy az US Open egyik bírójával való összetűzésére gondolni.

Képtalálat a következőre: „serena williams qiang wang”

Pénteken mindenkit meglepve egyenlő ellenfelet talált Wang Qiangban, abban a 28 éves kínai teniszezőben, akit tavaly könnyedén győzött le a US Openen. Williamsnek így még nagyobb csalódást okozhatott ez a vereség. Kemény meccsnek bizonyult, főleg a harmadik szett, Serena érezhetően nagy lendületű játékkal kezdte el a mérkőzést, azonban Wang meglepően szilárdan tartotta magát, végül 6–4, 6–7 (2), 7–5 arányban nyerte meg a mérkőzést.

Ha őszinte akarok lenni magamhoz, ez csak rajtam múlt, magamnak köszönhetem, hogy vesztettem.” – mondta Serena a mérkőzést követően. A sajtóból pedig csak úgy özönlöttek a kellemetlen kérdések Williamshez: mi lesz most, hogyan tovább. Egyre több kortársa vonult vissza az elmúlt időszakban, vajon ő lehet a következő? Serena a vereség után határozottan állította: nem akar kiszállni.

Amikor Williams egy időre elhagyta a teniszt, hogy életet adjon első gyermekének, Olympiának, még mindig pályája csúcsán volt: úgy nyerte meg 23. egyéni bajnoki címét az Australian Openen két hónapos terhesen, hogy nem veszített el egy szettet sem. 2018 februárjában tért vissza, és 38 évesen már abban a korban van, amikor a teniszezők általában befejezik pályafutásukat.

De a visszatérése után nem sikerült újra a csúcson találnia magát, a döntőkben sosem sikerült legyőznie ellenfelét. A pénteki vereség azonban más kategória volt, tekintve, hogy néhány hónappal ezelőtt a US Open negyeddöntőjében 6–1, 6–0-ra, hihetetlen játékkal, magabiztosan győzte le Wangot. Ehhez képest a pénteki játék statisztikáit nézve szerváinak pontossága csupán 56% volt.

Képtalálat a következőre: „serena williams qiang wang”

Még a hónap elején láthattuk az új-zélandi Aucklandban, ahol Williams első tornagyőzelmét szerezte visszatérése óta. Ahhoz, hogy ott legyőzze honfitársát, Christina McHale-t, óriásit kellett küzdenie. Wang elleni vereségével negatív rekordot állított fel, 2006 óta nem esett ki ilyen korai fordulóban Grand Slam-tornán (akkor Daniela Hantuchova az Australian Openen a 3. fordulóban ejtette ki). Egyelőre a statisztikák és a mutatók nem mellette szólnak, de ez nem jelenti azt, hogy nem fenyegeti Margaret Court 24-es Grand Slam-rekordjának a megdöntését.

Érzelmileg és mentálisan még mindig az egyik legjobb, nagy küzdő és hatalmas bajnok. Inkább fizikailag kell erősödnie és javítania, hogy jobb formába kerüljön, ami segítheti számára csökkenteni a stresszt, így megkönnyíthetné a saját dolgát.

„Ez nem is a Slamről szól” – nyilatkozta Serena, amikor a 24. Grand Slam-győzelem megszerzéséért folytatott küzdelem körüli stresszről kérdezték  ez csak rólam szól és arról, hogy jól játsszam a játékot, ami ma nem ment. Nagyon csalódott vagyok. Ez nem a győzelemről szól, ez több annál, jobb vagyok ennél, tudom.

Hozzá kell tenni, hogy hasonló nyilatkozatot tett tavaly, amikor elveszítette a US Open-bajnok nagy reménység, a 19 éves Bianca Andreescu elleni meccsét. Túl gyakran történik már ahhoz, hogy véletlenszerűnek lehessen nevezni.

Kíváncsian várjuk a továbbiakat, mindenesetre szurkolunk Serenának, hogy majd később, pályafutása csúcsán hagyja abba, és ne most vonuljon vissza.

Forrás: nytimes.com

Képek forrása: upi.com, usopen.org, eurweb.com

[sam id="10" name="mnb2" codes="false"]